Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Andreas Magnussons försök att vederlägga Ebba Busch Thor är ett haveri

2019-05-11

Skribenten och läraren Andreas Magnusson skriver i Paragraf om ett uttalande av Ebba Busch Thor som handlar om sexualbrott. Texten är en studie i hur man vilseleder sina läsare med siffror, och syftet denna gång handlar om svensk exceptionalism. Inledningsvis förklarar man att Busch Thor påstår att Sverige ”hade 100 000 försök till våldtäkt eller riktiga fullbordade våldtäkter förra året”. Jag vet inte hur det ligger till med den saken, men BRÅ skriver att under 2017, om man exkluderar minderåriga offer, hade vi ungefär 112 000 personer som utsatts för ”ett eller flera allvarliga sexualbrott”, alltså att antalet offer för ”allvarliga sexualbrott” är ungefär 112 000, men att dessa kan vara utsatta flera gånger än en så att gärningarna alltså är fler än de 112 000 offer man uppskattar sig ha bland vuxna år 2017, fortfarande är barn exkluderade. I detta sammanhang nämner inte BRÅ våldtäktsförsök, utan ”allvarliga sexualbrott”, som skulle kunna vara något annat. Det innebär att Busch Thor kan ha underdrivit något, överdrivit något eller gjort en hyfsad bra uppskattning.

Med detta i åtanke kan vi konstatera att Magnusson försöker vederlägga Busch Thor genom att påpeka att det ”i själva verket” bara anmäldes 7960 våldtäkter under 2018 (vilket är årtalet som Busch Thor också pratade om). Om man ska veta att Busch Thor har fel om antalet anmälda våldtäkter under 2018, måste man veta hur många hon anser anmäldes under 2018. Det är inte omöjligt att hon har fel, men Andreas Magnusson har ingen aning. Han står helt handfallen i frågan, men påstår med kraft i tonen att så är fallet. T.ex. så vet vi att antalet anmälningar och BRÅ:s uppskattade antal brottsoffer är två väldigt olika siffror, vilket framgår i BRÅ:s rapport. Det finns förmodligen inte någon kristdemokratisk konspiration.

Ebba Busch Thor säger också med hänvisning till de 100 000 gärningarna att hon inte vill att sexualbrottslingar ska vara kvar i Sverige, vilket Magnusson kommenterar så här: ”Det går liksom inte att utvisa 100 000 fiktiva människor när bara 8 000 brott har anmälts.” Vem har sagt att man ska utvisa personer som inte dömts för något, och vem har sagt att dessa är i antalet just 100 000 stycken? Vi har inga skäl att tro att Busch Thor vill utvisa en man per gärning, hon kan lika gärna ha åsyftat dömda sexualbrottslingar. Busch Thor kan ha haft rätt, hon kan ha haft fel, men det vet inte Andreas Magnusson något om, för han har inte tagit reda på det, och hans text demonstrerar att han blandat bort korten i sitt försök.

Hur har sexualbrotten utvecklats sedan år 2000?

Kategorier: Sexualbrott

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips