Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Av pragmatiska skäl är jag för hädelseförbud

2023-09-10

Diskussionen om islams inflytande (och islamistiska diktaturers inflytande) över liberala demokratier, har fått mig att landa i att uppfattningen att vi måste böja oss. Vi har inte råd att stå upp för våra värderingar eller upprätthålla en suverän stat. IKO ser definitivt inte våra fri- och rättigheter som något de kan låta vara orört i deras arbete för globala hädelselagar, och vi har inte samma våldskapital (och är alldeles för fredsskadade) för att ens fungera som en värdig motståndarspelare. Jag är därför för en hädelselagstiftning, av rent pragmatiska skäl. Men på det principiella och ideologiska planen har jag åtminstone tre invändningar.

1) Att islamister skulle stötta oss i vår rätt att visa avsky mot islam genom att låta oss skriva religionskritiska böcker, om vi bara befriades från får rätt att göra detsamma genom att demonstrativt bränna en koran, är inte sant, och det har vi vetat länge. Ända sedan Salman Rushdie skrev Satansverserna faktiskt. Varje person som mördas för att ha kritiserat islam på något annat sätt än att ha bränt en koran, är vårt bevis. Att förbjuda koranbränning är bara en seger och en banad väg mot nästa seger i kampen mot demokrati. Karikatyrer?

2) Valet av förebilder är tveksamt. De länder som idag förbjuder att man visar avsky mot koranen genom att demonstrativt bränna den, är länder som visar avsky mot homosexuella offentligt elda upp dem. Är detta våra förebilder? Är detta slutstationen för vårt moraliska arbete? Vi borde kunna bättre. Där det är olagligt att bränna böcker, bränner man bokstavligen människor!

3) Liberala demokratier är bättre länder även för islamister. Man lär sig något om omvärlden genom att studera flyktingströmmarnas riktning. Fler homosexuella flyr från Yemen till Sverige än tvärt om. Fler ateister flyr från Sudan till Sverige än tvärt om. Om vi visar att vi är beredda att förbjuda religionskritik efter påtryckningar, kommer nya påtryckningar att komma, och dessa kan avse något helt annat än hädelse. Något mycket värre.

Men med det sagt, jag förstår att vi inte har något att sätta emot. Jag avstår hellre min frihet än mitt liv.

Kategorier: Hädelse, Religionsfrihet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips