Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Brås rapport om sexualbrott i Sverige

2019-05-29

Rapporten som alla har fruktat, orsaken bakom ökat antal sexualbrott i Sverige, har nu levererats av Brottsförebyggande rådet (Brå). Brå har tittat både på varför anmälningarna om brott och den upplevda utsattheten har ökat. Att rapporten har varit så efterfrågad är förmodligen att ökningen av sexualbrott har ökat under en period då flyktinginvandringen har ökat. Så hänger detta ihop? Brå säger nej.

Det som förklaras av Brå är en ökning av sexualbrott med 81% mellan 2005 och 2017. Benägenheten att rapportera har ökat, och det beror enligt Brå på att man numera inte har samma tolerans mot sexualbrott, men benägenheten påverkas av flera faktorer. Dessutom har våldtäkterna ökat för att den juridiska definitionen av våldtäkt har skärpts.

Man kan inte alltid säga vem gärningsmannen är eftersom det begås betydligt fler brott än vad som anmäls. Enligt Brå själva handlar det om 112 tusen personer som blivit utsatt för ett eller flera allvarliga sexualbrott år 2017, vilket betyder att de allvarliga övergreppen är fler än 112 tusen. Det kan jämföras med 22 tusen anmälda övergrepp oavsett grad. Man kan inte säga mycket mer om vilka gärningsmännen är efter, eftersom de flesta övergrepp inte är fall för rätten.

I de anmälningar som görs, är gärningsmannen typiskt en man. Ofta en okänd man (32%), annars en vän (18%), i tredje hand någon man har en professionell relation med (16%). Summerar man andelen kända (kollega, vän, och så vidare) får namn betydligt mer än 32%. Att gärningsmännens ursprung skulle spela roll avfärdas, men samtidigt skriver man att man inlett en ny studie i den frågan. Tino Sanandaji avfärdar rapporten som en skrivelse som syftar till att släta över frågan, att förklara att ökningar egentligen inte är ökningar. Men om Brå har rätt, så har just Sverige alltid haft särskilt stora problem med sexuella övergrepp, men att detta nu äntligen vågar uppges, och i vissa få fall även anmälas. Det är alltså Sverige som är Europas våldtäktsmecka enligt Brå.

Läs hela Brås rapport här.

Kategorier: Sexualbrott

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips