Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Dagens ”varför åker inte lantisarna tunnelbana” från Aftonbladet

2023-08-09

Det är frustrerande att läsa Aftonbladet. De publicerar de mest korkade kolumnerna, förmodligen för att de vet att det genererar klick. Det finns pengar i att lyckas få läsaren att gå in för att se vilka dumheter som skrivits denna gång, och det vill man inte missa. Idag skriver en Peter Kadhammar om det outhärdliga landsbygdsfjäsket. Två poänger görs, och detta är verkligen så dumt att jag ångrar att jag aldrig läst texten från början.

Bensinpriserna (och dieselpriserna) är inte alls för höga, för ”vi måste ställa om” för klimatet.

Jordbruken läggs ned på löpande band på grund av storstadens bidrag till Sverige: Skatter, regler och avgifter. Detta leder till två saker: En större andel av maten produceras storskaligt, vilket är sämre för miljön och för djuren, och en större andel av maten importeras, vilket är sämre för miljön och för djuren. Att ”vi behöver ställa om” för klimatet, betyder att vi ska minska landets klimatpåverkan, inte öka den. För lyckas vi sabotera den svenska matproduktionen, betyder inte det att Kadhammar kommer sluta äta. Lyckas vi få bort den inhemska cementproduktionen, kommer inte stockholmare sluta bygga. Kadhammar säger det han tror behöver sägas om miljön, men ger givetvis inte uttryck för ett intresse att själv avstå något. Det får ”någon annan” göra, problemet är att denne ”någon annan” är den som försörjer staden med mat, med el, med råvaror, och mycket annat som stadsbor inte alls är intresserade av att avstå.

Ungdomarna kan ta bussen mellan gårdarna, istället för A-traktorn.

Visst kan A-traktorn ställa till med besvär för oss bilister, och Peter Kadhammar tänker inte ta tunnelbanan istället för att trängas med A-traktorerna, det får lantisarna göra. Och vad är vitsen med att ungdomar ska kunna ta sig fram? Handlar detta frihet och annat snömos?

Notera att besväret som Kadhammar utsätts för, när han måste sänka farten och invänta läge att köra om, tydligen ska väga tyngre än landets ungdomars möjlighet att alls ta sig någonstans! Från hans text kan jag inte se att han alls gjort sig förtjänt av något som kommer från landet. Anledningen till att ungdomar inte tar bussen på landet, beror på att det inte är där bussen går, och anledningen till det, förklarar jag här:

Varför folk utanför storstaden också är intresserade av frihet av att röra på sig, är lite svårare att förklara. En fisk kan inte beskriva vatten, en fri människa kan inte förstå värdet av frihet, men jag skulle gärna se att Kadhammar avsade sina möjligheter att ta sig runt. Det vore bra för miljön, och det är mer hedervärt än att kräva att ”någon annan” ska lösa problemet.

Från landet kommer som sagt mat, el och råvaror. Saker Kadhammar inte förstår att han behöver förrän han står utan. Och vad kommer från Stockholm? Skatter, regler, avgifter och Aftonbladet. Alltså sådant som man för allas bästa bör ha så lite som absolut möjligt av.

Kategorier: Aftonbladet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips