Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Förbjuda idrott på grund av nakenhet?

2017-10-12

Soran Ismail säger enligt Aftonbladet att skolidrott borde förbjudas, men hans argument lämnar utrymme för diskussion. Det handlar inte om att skydda barn fån att visa upp sitt begränsade bollsinne för varandra, vilket är bra, då det lätt kan överföras till ett matematikförbud eftersom barn även där har olika förutsättningar. Nej, det handlar om nakenhet.

Jag tycker att det är helt sinnessjukt [min stavning] att tvinga barn att vara nakna med varandra.

När jag gick i skolan som liten fick man gå tre varv genom duschen, spritt språngande naken så när som på en duschmössa. När man blev lite äldre blev omklädningsrummen könsseparerade så att killar duschade tillsammans i ett rum medan tjejer duschade tillsammans i ett annat. Man kan lära sig att inte frukta nakenhet på samma sätt som man kan lära sig att inte vara rädd för spindlar.

Bild från Porky’s (20th Century Fox, 1981)

Idag när allt sexualiseras, är det inte speciellt intressant att göra något åt den rädslan. Ismail har aldrig upplevt det svenska 80-talet. Han föddes 1987 i Iran, och i både 2000-talets Sverige och i 90-talets Iran har en kvinnosyn som är långt mer objektifierande och sexualiserande än 80-talets Sverige. Av den anledningen installerar skolorna duschbås.

Det frigjorda 60-talet eller det glada 80-talet kommer aldrig tillbaka, och nakenhet och sexualisering av nakenhet kommer alltid att vara ett problem. Att förbjuda gymnastik är en lösning på problemet, duschbås är ett annat. Rörelsen kan ha något positivt med sig, men det är lika självklart att gymnastiklektionen ska utformas så att den med brytningsfel och utan bollsinne inte ska hängas ut, som det är att den som inte kan räkna inte ska hängas ut på matematiklektionen.

Kategorier: Sexualisering

3 svar till “Förbjuda idrott på grund av nakenhet?”

  1. Daniel skriver:

    Gå till originalkällan, kanske? Trodde du stod över Aftonbladet och Expressen. 🙂 För att förtydliga: detta sades i en humoristisk podd och Sorsn var kanske inte 100 procent seriös.

  2. Anders Hesselbom skriver:

    Har kollat originalkällan. Det skämtades, men poängen gjordes, och den kritiserar jag.

  3. Elin skriver:

    Har den senaste tiden ägnat mig åt att titta på en dokumentärserie om 60-talets USA på UR Play som skildrat just den allmänna synen på nakenhet och sex som rådde på den tiden och vad den utvecklats till de senaste åren skrämmer mig. Sveriges sekularitet till trots har vi börjat leta oss tillbaka till den religiösa moralismen och skuldbeläggningen av nakenhet och sex.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips