Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Min syn på vindkraft

2023-04-23

Jag är inte särskilt förtjust i vindkraft som elproduktion, och två av skälen kommenterade jag på Twitter igår. Rovfåglar kan krocka med rotorbladen och de rörliga delarna sliter på lamineringen, vilket frigör plastpartiklar. Huruvida det sistnämnda är farligt för miljön eller ej, råder det delade meningar om, så det får bero. Men frågan om rovfåglar upprörde en hel del människor, vilket märktes på att de flesta som ville ge replik hade en raljerande ton. Följande resonemang verkar ha fått fäste:

Bondkatter dödar pilfinkar. Vindkraftverken dödar färre havsörnar än katter dödar pilfinkar. Eftersom både pilfinkar och havsörnar är fåglar, är katter det stora problemet för fågellivet.

Det finns flera skäl till att detta resonemang är problematiskt. Katt och el har vi av olika syften, och har därför olika förutsättningar att ersätta dem. När det kommer till el, så är det inte vind-el som vi behöver, vi behöver el, och den kan produceras på annat sätt. Om det är tillåtet att relativisera på detta vis, skulle jag kunna säga: Vindkraften dödar betydligt mer insekter än vad katter gör, vill du förbjuda vindkraft, hö, hö. Men ett problem måste få stå på sina egna ben, för det finns alltid något som är värre.

Och på många punkter är vindkraften precis det. Värre. En vindkraftspark behöver ha infrastruktur för att lastbilar ska komma fram till varje snurra. Vindkraften är materialtung och inte återvinningsbar. Parkerna körs sällan när de verkligen behövs, och när de körs behövs en backup ifall vinden oväntat avtar. För många hushåll spelar ett oväntat strömavbrott ingen större roll, men för sjukhus och industrier kan det få konsekvenser.

Med detta sagt, så tycker jag att komplementär elproduktion, som t.ex. vindraft, ändå har en plats i elnätet. Ett hushåll eller en industri som installerar solceller på taket, avlastar elsystemet och håller nere elkostnaden. Skulle man som villaägare föredra att ha en vindsnurra på tomten istället för solceller på taket, så kan jag leva med det. Att använda vind för att avlasta elsystemet, tar bort vissa av problemen med vindkraftsparkerna (t.ex. infrastrukturfrågan) och kan dessutom rentav ha en positiv inverkan på allt från miljö till elräkningens storlek.

Men vindkraftsparker förbrukar mycket mark för relativt lite el jämfört med andra kraftslag, och (bondkatterna till trots) tenderar att byggas där det finns fler rovfåglar och insekter, långt ifrån din villatomt eller hyreshuset du bor i. Jag har inga problem med att man behandlar komplementärel som just komplementärel, även om jag själv förmodligen skulle välja solpaneler framför en vindsnurra. För om solen eller vinden avtar, så kan du falla tillbaka på den planerbara el som kommer via nätet. Att behandla komplementärel som något det inte är, skapar fler problem än det löser.

Uppdatering 2024-05-10: Desinformation om vindkraft och fågellivet

Kategorier: Miljö, Politik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du som kommenterar för första gången: Det kan dröja en stund innan kommentaren syns på sidan, eftersom den modereras manuellt. Har du kommenterat här förr, syns din kommentar direkt.



En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips