Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Mitt sista år som officiell humanist var både positivt och negativt

2021-12-16

Veckans avsnitt av podcasten Generation YX spelade vi in just som jag kommit hem från en föreläsning i en skola. Som företrädare för Humanisterna så blir det alltid lite av en turné runt jul, då studenterna läser livsåskådning. Det beror på att lärarna själva inte kan berätta om livsåskådningar, på grund av att det som uppfattas som kontroversiellt kan slå tillbaka mot dem. Genom att bjuda in externa föreläsare, slipper man en konflikt med föräldrar till barn som hört något de inte gillar, och som en extra bonus så får studenterna höra om olika livsåskådningar från hästens mun. Just detta år, som förmodligen är mitt sista som företrädare för den sekulärhumanistiska livsåskådningen, var mina erfarenheter extremt blandade.

Den första föreläsningen skedde på en skola där ett antal muslimer hade gjort en värdegrundskontroll på mig, och kommit till slutsatsen att jag inte respekterade deras religion till den grad de önskade. Resultatet av deras granskning var dem inte tillfredsställande. Inte det minsta. Istället för att diskutera vad vi vet om yttervärlden, pratade vi om maktanalyser, identitetspolitik, rasism och muslimers rätt att anpassa samhället efter Allahs önskemål. Är Anders Hesselbom kanske rentav rasist? Varför vill han annars ifrågasätta imamernas predikan? Numera är det viktigt vem man är, och att denna vem kan räta sig i ledet.

Den sista föreläsningen skedde på en skola där eleverna knappt kunde vänta tills mitt föredrag var överstökat, så att de kunde ställa sina frågor.

”Visst, gud finns inte, men hur ser du på detta förhållande inom strängteorin?”

”Ok, du är ateist, men borde inte multiversumhypotesen bära på dessa och dessa implikationer?”

Och så vidare.

Skillnaden mellan skolor och vilka kulturer som odlas på dessa är gigantisk.

Jag har företrätt Humanisterna i lite för många år och fått utstå rätt många påhopp under tiden. Därför är jag mycket glad att mitt sista framträdande blev så pass lyckat. Lyckat till den grad att jag fick erkänna att jag inte har kunskap nog att svara på elevernas frågor! Men det är med ett visst bekymrat sinne jag lämnar detta uppdrag.

Skillnaden mellan kulturer där islam måste respekteras och stigmatiserande etiketter sätts på den som utmanar, och kulturer där allt får ifrågasättas och inget ämne inte är föremål för debatt, är som sagt enormt. Så även om jag är bekymrad över tillståndet idag, var det hoppfullt att se att de som skriker högst inte företräder alla.

Avsnitt 70 av podcasten Generation YX släpps för gratislyssning på måndag 20/12.

Kategorier: Humanisterna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips