Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Politiker på X om jordskredet natten till idag

2023-09-23

Ett fruktansvärt jordskred inträffade natten till idag i vid Stenungsund, vilket har skapat en del konstiga kommentarer.

Först har vi socialdemokraten Olle Thorell som tyckte det var rätt åt stenungsundsborna, då regeringen avsätter mindre pengar till MSB:s klimatanpassning. Inte för att frågorna har någon koppling eller för att det var Stenungsunds väljare som avgjorde valet, men på något vis var detta ett uttryck för karma.

Sen har vi centerpartisten Kristin Jacobsson som delar Expressens artikel om ett påstått slukhål, samtidigt som hon skriver raljant om klimatförändringarna. Men om vi hade haft att göra med ett slukhål, så skulle inte klimatet vara den relevanta faktorn.

Och sist vill jag lyfta en anonym kommunist som tar jordskredet som ett bevis för att Sverige inte kan ha elförsörjning från kärnkraft på grund av jordskalven, och att jordskredet vid Stenungsund skulle vara ett exempel på ett jordskalv. Platser som löper risk för jordskred (sluttningar på västkusten) är inte tilltänkta för kärnkraft, och detta är inte samma sak som de jordskalv som brukar inträffa längs norra delen av ostkusten.

Likt slukhål, beror inte heller jordskalv på klimatförändringar, utan har helt andra orsaker.

Så om jordskred varken är samma sak som jordskalv eller slukhål, vad är det då? Jord som på grund av växtlighet, djurliv, förmultningsprocesser, med mera, samlas på sluttningar, kan ibland kollapsa och glida ner för sluttningen, och ta med sig eventuella byggnader i raset. Jordskred kan påverkas av klimatförändringar, för de kan utlösas av t.ex. att vatten försvinner ur en dal eller att stora mängder regn faller på en sluttning. Det är svårt att skydda sig från jordskred, så anläggningar som t.ex. kärnkraftverk brukar inte byggas på de platser där det föreligger en risk för skred. När klimatfrågan är löst och det inte längre finns någon global uppvärmning eller några extrema regnväder, kvarstår ändå risken för jordskred, då det är bara några utlösande faktorer till skred som då försvinner med klimatkrisen, inte fenomenet som sådant, eller ens alla utlösande faktorer.

Annars kunde man kanske tänka att kärnkraften skulle förhindra framtida jordskred, men så är tyvärr inte fallet.

Kategorier: Vetenskap

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du som kommenterar för första gången: Det kan dröja en stund innan kommentaren syns på sidan, eftersom den modereras manuellt. Har du kommenterat här förr, syns din kommentar direkt.



En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips