Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Sveriges mest sexistiska barnprogram?

2018-10-06

I morse uppträdde John Dunsö i TV4-programmet Nyhetsmorgon. John är son till Per Dunsö som gjorde programmet Solstollarna tillsammans med Ola Ström, och med anledning av det nämnde programledaren Jenny Alversjö programmet och inflikade att det måste vara Sveriges mest sexistiska barnprogram.

Solstollarna består av 10 barnprogram som sändes år 1985 och ytterligare 10 som sändes 1987. I första säsongen blandades en ganska trött berättelse med musikvideos från Anna Book, Carina Carlsson och Martyna Lisowska. Som komiskt inslag dök karaktären Ulla-Bella upp (Ola Ström med glasögon och mössa). Den andra säsongen riktade sig mer till tonåringar med roliga sketcher och gästartister, som t.ex. Samantha Fox, Britt Dahlén och Lena Philipsson. Karaktären Ulla-Bella blev betydligt mer hysterisk.


Jag själv ingick i den perfekta målgruppen för båda säsongerna, och såg om alla 20 avsnitt för något år sedan. Jag älskade avsnitten på 80-talet och jag älskar dem idag. Därför hajade jag naturligtvis till över domen mot serien.

Solstollarna utspelar sig på Ribersborgsbadet i Malmö, så i många scener har karaktärerna badkläder. Det var absolut inget konstigt då, men det är väldigt märkligt idag. Bikini i strandmiljö föll sig lika naturligt som nakna atleter i Olympiska Spelen för 2700 år sedan. Alversjö kan ha rätt i att det är sexism att offentligt exponera för mycket hud, men definitionen av ”för mycket” har uppenbarligen förändrats över tid. Det har stramats åt. Åtminstone för kvinnor.

Så låt mig presentera en alternativ hypotes: Det är den som betraktar män i badbyxor som frihet och kvinnor i bikini som sexism som objektifierar det ena könet mer än det andra.

Kategorier: Moralism, Sexualisering

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips