Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

100% skatt är inte bra

2020-06-18

Det cirkulerar ett klipp på nätet från en nylig riksdagsdebatt där en politiker, Amineh Kakabaveh, pratar om att skattesatsen för den som tjänar 400.000 kr/månad ska beskattas med 100%. Jag såg inte debatten och kan därför inte kommentera vad hon menar, men jag vill ge en kort kommentar till de personer vars reaktion på detta klipp var: ”Men så bra med 100% skatt för den som tjänar så mycket som 400.000 kr i månaden!” Till den lönenivån kommer man endast om man är extremt fokuserad, ytterst tävlingsinriktad och om man betraktar pengar som ett viktigt incitament för att anstränga sig. De allra flesta människor vill inte tjäna 400.000:- per månad. Många vill gärna ”ha 400.000:- varje månad” men som ersättning för ansträngning? Knappast! Så för de flesta är inte detta en fråga.
Handlar detta om lön? Om du har provision som tar dig till dessa höjder så är det förmodligen många som gagnas av ditt arbete. När du är uppe i gränsvärdet på 400.000:- vet du att du numera ger bort allt resultat av din ansträngning till staten, vilket förmodligen betyder du tappar incitamentet att fortsätta göra det som är bra för alla. Frågan är om den sortens person som betraktar pengar som ett så pass viktigt incitament så att han är beredd att offra så pass mycket för att komma så långt, är förmodligen inte samma person som väl där tänker att ”nu ska det bli givande att få jobba gratis”. Den sortens personer är ytterst hedervärda och är otroligt viktiga för samhället de också, men personligheten som jobbar ideellt är helt enkelt inte samma sorts person som lyckas jobba ihop till 400.000:- på jobbet. Människor är olika!
Handlar detta om avkastning på investering? Att någon vill investera är bra. Är det i företag är det bra för den som vill ha jobb, och så vidare. Men vad händer med framtida stora satsningar om avkastningen måste skattas bort på grund av tidigare framgångar? De uteblir. Skatt är alltså något nödvändigt ont och ska tas in till staten med försiktighet, och de pengar som tas in måste förvaltas klokt. Bara där det behövs.

Kategorier: Politik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips