Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Aktuellt i SVT har förmågan att göra mig till vänstersympatisör

2016-07-13

Idag rapporterade Aktuellt om problematiken med s.k. hyrläkare. En hyrläkare tjänar 90 000 kr/vecka (ungefär 390 000 kr/mån), men har inte alltid samma patientkännedom som fasta läkare (som tjänar omkring 60 000 kr/mån, alltså mer än trehundratusen kronor mindre per månad). Hyrläkare har fördelen att man kan avsluta deras anställning när som helst, och man slipper betala deras semester, men det förklarar bara en mycket liten del av den enormt stora löneskillnaden, så den låga kvalitén är värd att ta på allvar.

Apropå lön, vissa yrken kommer alltid att generera ytterst lite pengar på grund av att yrket i sig är så attraktivt att det alltid finns någon som är villig att ta jobbet. Djurskötare, croupierer och makeup-artister tjänar förmodligen under 25 000 kr/mån, vilket inte är speciellt lysande, men det må vara hänt. Det är lite mer problematiskt att undersköterskor, vars arbete utgör en viktig samhällstjänst, tjänar runt 25 000 kr/mån, och att inte fler undersköterskor är anställda. Det har även pratats en hel del i media om att vi har för få poliser, vars medianlön är drygt 30 000 kr/mån. Är det för få sökande är det väl bara att höja lönen. Är utrymmet att anställa för litet så är det väl bara att öka anslaget. Nu prövar regeringen istället att sänka begåvningskravet för att göra polisyrket mer attraktivt.

Det går bra för Sverige. Pengar finns, vilket t.ex. tar sig uttryck i hur vi tillsätter läkare eller att både kommunala och statliga pengar används till tjänster som är långt ifrån samhällsnyttiga eller ens önskvärda. Att säga något annat skulle vara som att påstå att våran regering består av borgarbrackor, helt befriade från någon form av grundläggande prioriteringsförmåga. Låt Gustav Fridolin fixa skolan på hundra dagar, kosta vad det kosta vill. Sluta utsätta våra patienter för risk, och låt de som tar hand om dessa få skäliga villkor till en rimlig lön.

Okänd upphovsman.

Och ta frågan om att förbättra incitamentet att söka till polishögskolan tillbaka till ritbordet en gång till, tack!

Uppdatering 2016-07-14: Aftonbladet skriver ”Hyrläkaren ordinerade gurkmeja och vitaminer i stället för antibiotika, försökte värva patienter till katolska kyrkan och anmäldes som en patientfara av Region Skåne.”

Kategorier: Uncategorized

6 svar till “Aktuellt i SVT har förmågan att göra mig till vänstersympatisör”

 1. Lokatt skriver:

  Angående uppdateringen (har ej läst det övriga) så konstaterade en chefsperson på sjukhuset – med ett litet skratt- att när man låtit en pensionerad överläkare gå igenom katolske gurkmejaläkarens arbete visade det sig att han "felbehandlat patienterna i 80% av fallen". Åttio procent! Och det sas med ett leende!

 2. Lokatt skriver:

  Men sen undrar jag; man ondgör sig över doktorns "religiösa symboler" i mottagningsrummet- och är noga med att visa ett kors samt påpeka att han är katolik, hur man ställer sig till en doktor som bär den religiösa symbolen huvudduk.

 3. Lokatt skriver:

  Jag såg reprisen på Uppdrag granskning. Den afrikanske bluffdoktorn kunde härja fritt i åratal, i princip utan att alls bli ifrågasatt av de chefer som anställde honom, dvs huvudsakligen godhjärtade kvinnor från Norrland.
  Undantaget var väl den mer tuffa militäre stabschefen som undrade hur denne unge nobelpristagare in spe (!)i utlandet hade kunnat befinna sig på flera platser samtidigt, vilket doktorns falska intyg visade.
  När bubblan började spricka hänvisade låtsasdoktorn till "rasism" .. Se där pudelns kärna, om ni frågar mig.
  En liknande historia gällde en indisk "läkare". Ingen kollade främlingarnas uppgifter.

 4. Lokatt skriver:

  Riktigt otäckt angående den afrikanske doktorn (från Gambia? Gabon?)var att skälet till man inte anmälde hans i princip totala okunskap i yrket var att han faktiskt inte ställt till med någon katastrof.
  Detta berodde på att andra läkare men framförallt rutinerade sjuksköterskor bar honom på sina armar, hjälpte, visade, städade bort misstag.
  Exempel: När doktorn ställt diagnosen "infektion" på en patient med sår på näsan och skickat hem denne med recept på sårsalva, hämtade en sköterska utan att fråga själv tillbaka patienten nästa dag – hon hade sett att det var cancer.

 5. Lokatt skriver:

  Och
  Vad är det egentligen Patrik L vill ha sagt idag på DN:s helsida för särskilt upphöjda och noggrant utvalda insändare? Plattityder, om ni frågar mig.
  Men ruskigt bra PR förstås.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips