Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Alex Schulman identifierar galenskap

2015-01-25

Regina Lunds galenskap har uppenbarat sig för Alex Schulman då hon skrev i Hänt Extra till en kvinna som fått missfall, att bäbisen var en reinkarnation av kvinnans pappa, som mitt under graviditeten ångrat sitt stundande återfödande. Själen, själavandring, reinkarnation och ett självmord. Regina Lund är naturligtvis inte galen, och hennes föreställningar är inte konstigare än många andras. Alex Schulman har en hel värld att upptäcka.

Det finns människor som ifrågasätter vår evolutionära historia och hävdar att vi är skapade i vår nuvarande form – med en själ och kanske till och med en ande. Vissa tror att vår förmodade skapare dränkte allt liv på jorden, utom några representanter som stuvades in på en ark. Vissa tror att denna skapare lät befruktade en jungfru och satte en son till jorden för att blidka sin ilska över människan han tidigare skapat. Vissa har den narcissistiska föreställningen att Universum är skapat med dem i åtanke. Till skillnad från Regina Lunds reinkarnation, är dessa föreställningar associerade med förmåner och subventioner.

Vidare satsar även samhället stort på andevetenskap genom antroposofisk läkekonst och skolpedagogik och på den privata marknaden säljer Saltå Kvarn biodynamiskt odlade produkter. Vissa tror att Mohammed var en profet som skrev ner ett budskap från guden Allah som förmedlats till honom av en ängel, och att samme profet har ridit upp till Allah och tillbaka, på ett bevingat hästliknande djur, som för övrigt råkar ha ett människoansikte.

Det finns ingen anledning att vara yrvaken inför just Regina Lunds trams, då hon inte har mer fel än någon annan som tror på grundlöst trams. Däremot finns det anledning att förhålla sig lika skeptisk till de grundlösa påståenden som är betrodda av många som de grundlösa påståenden som är betrodda av få. När landstingen köper in sjukvård, eller när kommunen köper in utbildning till sina innevånare, ska kravet på vetenskaplighet vara lika starkt även om galenskaperna råkar ha många anhängare.

Kategorier: Uncategorized

6 svar till “Alex Schulman identifierar galenskap”

 1. Halva mänskligheten, 3.5 miljarder individer, tror att de överlever döden. Hur bör den andra halvan förhålla sig till de som sprider sådana ogrundade påståenden? Mock and ridicule? Borde inte tv-gudstjänsterna föregås av en disclaimer av public service?

 2. Folk som är lätta i huvudet är helt enkelt lätta i huvudet. Inget att göra något åt….

 3. Lokatt skriver:

  tv-gudsjänsterna, och radiogudstjänsterna ja. Det är ofattbart att de får hålla på!
  Som om vi var kvar på femtiotalet. Hur länge ska det dröja innan producenterna med skamset röda örsnibbar sätter stopp för stolligheterna – hundra år?
  Högavlönade bedragare får stå och blåljuga i predikstolen, arma vidskepliga rabblar underdånigt infantila verser om uppståndelse och evigt liv. Obegripligt.

 4. Jag brukar diagnosticera enkelt. Lysa med en ficklampa i det en örat och titta ifall ljuset syns i det andra…..

 5. Lokatt skriver:

  Hih! 🙂 Enkla undersökningar är ofta de allra bästa.

  – Förr vågade läkare ta i sin patient, lukta på honom , smaka! – Alla vet väl hur det gick till när diabetes mellitus (honung) upptäcktes?
  Idag stirrar doktorn intensivt in i en skärm av plast.

 6. Alla vet det säkert inte, men doktorn smakade på urinen….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips