Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

All makt åt Tengil!

2018-09-07

Trots att Tengils valspråk är ”all makt åt Tengil, vår befriare”, så har det inte riktigt tagit fart för honom i de svenska riksdagsvalen. Eventuellt hade han en röst 2010 då Valmyndigheten endast redovisar vilka som fått två röster eller fler, men han kan lika gärna ha fått 0 röster. År 2014 gick det betydligt bättre, då han kunde fira valresultatet på två giltiga röster! När rösträkningen är klar efter valet nu på söndag så vet vi om 2018 är Tengils år eller ej.

Några andra småaktörer som kan vara intressanta att titta efter i resultatet är Gud som legat på två röster i de två senaste valen, och som alltså är lika populär som Tengil i det senaste valet 2014. Jesus är betydligt mer populär än Gud och ökade från fyra till sju röster. Spritpartiet har rasat kraftigt från 237 röster 2010 till 5 röster 2014, så fortsätter det raset kan de knappast räkna med att spela i Tengils och Guds liga 2018.

Robotpartiet har varit ganska framgångsrika i sin marknadsföring på Twitter (307 följare i skrivande stund) så det ska bli intressant att se om de lyckas bättra på sitt resultat på två röster 2014. Manligt Initiativ ligger kvar på två röster från 2010 och KDS har rasat från fyra till två röster. Kungen går en strålande framtid till mötes. Han har ökat från tre till åtta röster, så jag är mycket spänd inför vad han presterar i 2018 års val.

Socialdemokraterna har backat från 46,5% i 1982 års val till 31% i senaste valet 2014, men när man tittar på trenden så är det inte omöjligt att de kan ha brutit sin sjunkande trend. Vi får svar inom ett par dagar!

Moderaterna verkar pendla mellan 15 och 23 procent, och jag gissar att deras popularitet varierar med hur deras partiledare sköter sig. T.ex. kan vi se den s.k. Bo Lundgren-effekten i valet 2002.

Jag är främst intresserad av att se hur det går för Piratpartiet, eftersom jag anser att den som inte är misstänkt för något brott ska slippa avlyssning. De har gått från 0,65% 2010 till 0,43%, vilket jag hoppas kommer att vända. Svensk media har visat ett demonstrativt ointresse för Piratpartiet, trots att de som bäst hade drygt sju procent i valet till Europaparlamentet. Media är betydligt mer intresserade av Sverigedemokraternas utveckling över åren. Det är ett parti vars suspekta ursprung är betydlig mer samtida än många andra partiers och vars enda existensberättigande återfinns i etablerade partiers ovilja att genuint företräda sitt folk. Sverigedemokraterna är det parti som mer än något annat erhåller röster på andra politikers inkompetens istället för sin egen kompetens, och för dem pekar trenden uppåt. De är faktiskt det enda parti i riksdagen som aldrig backat något enda riksdagsval.

Om ett par dagar från nu kommer nästa punkt att ritas i dessa diagram.

2018-09-16: S, M och SD

Kategorier: Politik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips