Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Anders Lindberg är förmodligen inte helt ärlig

2023-08-17

Vi behöver bara backa några år för att landa i ett Sverige som påstår sig vara sekulärt. Visst är Svenska kyrkan fortfarande skattefinansierad och reglerad av svensk lag, men rent formellt är inte längre Svenska kyrkan en myndighet. Även om religiösa har färre skyldigheter och fler rättigheter än sekulära, så var stoltserandet kring sekularism faktiskt något av en ambition.

Idag, endast några få år senare, är det en helt annan melodi som spelas. När Samuel Paty mördas för att i utbildningssyfte ha visat en karikatyr föreställande ”profeten” Muhammed (eller när Lars Vilks blir mordhotad för att ha producerat en sådan) finns det alltid någon som tänker att ”karikatyrer inte är yttrandefrihet” (underförstått: borde inte vara tillåtet). Mordförsöket på Salman Rushdie triggade vissa att tänka att ”välartikulerad och tankeväckande religionskritik inte är yttrandefrihet”. Vi vet att så är fallet, för vi har sett konsekvenserna i vitögat! Vi har använt skattemedel för att skydda de påstådda kättarna!

Anders Lindberg, skribent på Aftonbladets ledarsida, har fullkomligt kastat sig på detta tåg. Som en kommentar till de terrorattentat som hotar Sverige på grund av våra fri- och rättigheter skriver han att bränna koranen inte är jämförbart med karikatyrer. Förväntas vi tänka att det är lite småtråkigt när någon mördas för att ha parodierat något religiöst, men att den som uttrycker starkt ogillande ska avrättas? Kom ihåg att Lindberg lyfter skattemedel för att sprida sin visdom!

Även om vi kriminaliserar kritik mot islam, oavsett om det sker genom en koranbränning, koranklottring, religionskritik eller vad det nu må vara, så kan vi inte räkna med att terroristerna betraktar oss som sina allierade. Risken är att de uppfattar inskränkningen som en seger och en signal att kräva nästa inskränkning – kom ihåg att Salman Rushdie aldrig brände koranen, han kritiserade religionen! Så Anders Lindberg och hans kartell är förmodligen egentligen inte intresserade av att skydda vissa idéer och tankar från kritik – de gör en rationell riskbedömning:

Vilka fri- och rättigheter finns det risk att man blir dödad om man försvarar? Historien upprepar sig, och det enda som historien lärt oss är att vi inte är kapabla att lära oss något av historien. Men som en ljusglimt i mörkret publicerade faktiskt inga mindre än Dagens Nyheter (!) vettig (!!!) text på sin ledarsida i förrgår: Skänk inte legitimitet åt despoternas falska Sverigeberättelse.

Kategorier: Aftonbladet, Demokrati

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips