Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Anders Tegnells kläder

2020-04-21

Svenska Dagbladet lyfte idag frågan om det är dags att införa klädkod för högre tjänstemän, med anledning av Anders Tegnells oförmåga att klä sig. En formell klädkod vore en dålig idé men informellt är det kanske läge med lite lyhördhet, för Tegnell företräder inte sig själv. Tegnell företräder folket, och det kostar honom relativt lite att köpa tre avdragsgilla mörka kostymer att använda när han pratar med media. Andra höga tjänstemän tänker på detta.

En viss nivå av nonchalans när det gäller informella regler, är ett uttryck för makt. Ju tryggare du sitter på din position, desto mindre behöver du underkasta dig de konventioner som förväntas av dig. Mycket få personer kommer undan med att t.ex. besöka Vita huset i jeans. Statsministern skulle inte definitivt komma undan med det, och många näringslivstoppar sitter inte så pass säkert att de kan möta aktieägarna utan att bära kostym, men Tegnell kan göra lite som han vill, och komma undan med det.

Det finns dem som pratar om att det inte är ”hans stil”, men vad vet vi egentligen om t.ex. den kostymbärande Stefan Löfvens stil? Han har ju tjänstekostymen på sig när han visar upp sig för media. Om ”hans stil” vore kostym, skulle det ha visat sig när han var ledig, eller när han jobbade som svetsare. Det är snarare så att Löfven sitter i en så pass utsatt position, att han måste visa folket en nivå av respekt som inte Tegnell behöver bry sig om, men kunde få pluspoäng genom att visa upp.

Kategorier: Uncategorized

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips