Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Annie Lööf kommer minsann inte dragandes med några plattityder

2014-07-04

Centerpartiets Annie Lööf blir intervjuad om religion av tidningen Dagen. Klicka här om du vill se intervjun på YouTube, men om du blir illa berörd av inställsamhet så vill jag faktiskt avråda. Det första som slår mig med intervjun, är den bedrövligainställsamheten. I syfte att tilltala kristna tittare, berättar hon om sin kyrkliga bakgrund, och förklarar sin numera icke-kyrkliga tillvaro med tidsbrist.
På frågan om vad Gud betyder, säger Lööf att det är viktigt att ha en andlig dimension i livet. Hon menar finns existentiella frågor som söker svar på ett högre nivå. Specifikt är dessa frågor:
– Varför finns det ondska?
– Varför är det krig?
– Varför finns det hemlöshet?

Jag hoppas att denna utläggning är ett tecken på att Lööf inte alls ägnat speciellt mycket tid åt religiösa grubblerier, för frågorna är ganska triviala. Och, åtminstone frågan om hemlöshet, även ganska politisk. Även om Lööf bara har dryga 30 års erfarenhet av att leva, så borde de påstådda existentiella grubblerierna ha kommit längre. Man skulle kunna tänka sig att två gitarrister träffas, där den ena berättar om sitt liv som gitarrspelare, och sedan kläcker ur sig att han kan ta ett C-ackord. Det är inte riktigt vad man förväntar sig någon som har spelat gitarr. Eller två webbdesigners, där den ena berättar om sitt liv som webbdesigner, och sedan påpekar att han kan HTML. Det är i frågorna som nämndes, ondska, krig och hemlöshet, som Gud kan vara en ”stark kraft” och ”en vägledning”.

Just Guds vägledning är inte heller speciellt oproblematisk att blanda in för den som har existentiella bekymmer, eftersom vi vet att den som föreslår att man släpper in Gud, aldrig är förmögen att varken definiera Gud eller förstå hur Gud tänker ge för råd. Den som blandar in Gud, råkar bara ha svalt det blå pillret, inte det röda.
Centerpartiet är ett ganska intressant parti att studera. Det finns en liberal ambition, som man inte riktigt har råd att följa, eftersom väljarstödet är så svagt som det är. I idéprogrammet 2013 gav man utrymme för en del traditionella liberala åsikter, som t.ex. månggifte, slopad skolplikt, platt skatt och fri invandring, vilket skapade en del reaktioner. Kritiken mot Centerpartiets liberala inslag kommenterades som en svårighet att nå ut, men mitt intryck var att man faktiskt nådde ut, men att väljarna inte uppskattade de nya idéerna. Och apropå väljarna, det är pressekreterare Jonas Nyström betraktar partiets politik som felfri, och har förklarat partiets låga stöd som ett problem hos väljarbasen, inte i politiken.
Tidningen Dagens ledarskribent Elisabeth Sandlund kommenterar detta som något ärligt. Ett sympatiskt, ärligt och hederligt intryck, förmodligen baserat på Sandlunds medhåll, inte på någon analys av sanningshalten i det Lööf säger. För att citera Sandlund: ”Jag tror att hon är ärlig när hon säger sådant”, där ”sådant” syftar till relationen till Gud och en önskan om att gå i kyrkan. 

Kategorier: Uncategorized

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips