Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Antagandet om islams ofelbarhet stämmer inte

2015-02-10

Mohammed Omar skriver en mycket insiktsfull text idag på Dagens Samhälle idag. Han påpekar att även om Islamska Staten (IS) skulle försvinna, så skulle islams heliga texter finnas kvar. Inledningsvis påpekar han att islamiska staten pryglar, stympar och halshugger, samt att allt detta har stöd i islams grundtexter, vilka anses autentiska och normativa. Omar avslutar genom att uppmana muslimska ledare att inte bara fördöma IS utan även fördöma stening, slaveri och själva tanken på en islamsk stat.

I Sverige antas islam vara ofelbar av många, speciellt icke-muslimer. Du har säkert hört att det inte är religionen som har problem, det är människorna. För mig som humanist är detta helt befängt. Om en människa från barnsben blir matad med fruktansvärda idéer, förväntas jag anta att denna människa är ond, inte idéerna som givits människan. Vilket jag givetvis inte ställer upp på. Samtidigt måste man komma ihåg att en religion inte är sina urkunder, vilket bevisas av att det finns genomgoda muslimer, trots den förskräckliga urkunden.

Men urkunden finns ju fortfarande där. Det är inte självklart att man ska tro tvärt om det som står i en religiös text. En kristen som uppmanats att följa Jesus, antas förstå att man inte ska lämna sin familj och sina barn för att sprida ordet (Matt 19:29, Mark 10:29) och att man inte ska sprida sin tro med våld (Luk 22:36). En muslim som uppmanats att följa islams skrifter, antas förstå att man inte ska döda avfällingar (Bukhari 83:37). Som sagt, texterna finns där, utan bifogad kommentar att uppmaningarna inte gäller ”äkta muslimer”, o.s.v. Jag hävdar bestämt det motsatta, nämligen att det finns goda människor, trots att det mycket väl kan vara fel på religionen. Stora fel. Och hur ska man någonsin kunna reformera en religion som antas vara felfri?

Kategorier: Uncategorized

8 svar till “Antagandet om islams ofelbarhet stämmer inte”

 1. Anders Åberg skriver:

  Ur vetenskaplig synpunkt är ju religion per definition lika med fel och självklart är det ett stort problem att folk än idag bekänner sig till dessa blodtörstiga sagor.
  Att reformera religioner är nog snudd på omöjligt. Det vi däremot ser är hur religionerna anpassar sig till rådande omständigheter. Så länge kristendomen huvudsakligen befinner sig i den rika priviligierade delen av världen så har dom idioter som vill missionera med våld mycket svårt att få gehör.
  Hade däremot rollerna varit omvända och dom kristna mest hade levt i länder som plundrats, styckats upp och bombats sönder av muslimska imperialister så hade säkert dom våldsamma texterna i bibeln kommit till heders och många unga arga kristna män sålt sina mantlar och köpt svärd.
  Den huvudsakliga orsaken till människors handlande är nog nästan alltid verkligheten själv. Den skapar förutsättningarna för hur ideerna tolkas och tillämpas.

 2. Unknown skriver:

  Anders Å,
  Det finns inget vetenskapligt med att dela upp saker i antingen rätt eller fel.
  Menar du att "den rika priviligierade delen av världen" innefattar Latinamerika och södra Afrika? Är inte länder som Saudiarabien och Malaysia ganska rika och priviligierade? Varför är det bara muslimerna i det blandade Nigeria som bedriver terrorism?
  De kristna som fanns kvar i "länder som plundrats, styckats upp och bombats sönder av muslimska imperialister" håller just nu på att fördrivas.

 3. Anders Åberg skriver:

  Om man t.ex. påstår att gud skapade alla arter samtidigt och att jorden är sex tusen år gammal, så har man iallafall en väldigt annorlunda uppfattning än vetenskapen. Dom som anser att gud skapade universum med Big Bang är väl inte lika illa ute, så kanske överdrev jag lite där.
  Benägenheten att lyssna på extrema uttolkare av religioner är naturligtvis större om man befinner sig i en extrem situation och det gör man om man är en vanlig människa i t.ex. Afghanistan, Palestina, Syrien, Irak eller Libyen, men oftast inte om man lever i kristna länder, även om det naturligtvis finns undantag.
  Det är i sådana situationer med krig, hopplöshet och elände som terrororganisationer kan rekrytera folk. Desperata människor som inget har att förlora blir radikalare i sina försök att hitta lösningar.
  Har man då med sig en religion som uppmanar till våld så ökar risken att man sätter sin tilltro till just det. Det är en del av förklaringen till att vi mest ser muslimska terrororganisationer idag.
  Den materiella situationen plus religionen blir explosiv helt enkelt.
  När sedan dessa organisationer väl finns och får publicitet så hittar dom säkert följare bland knäppskallar lite överallt.
  Dessutom är både Afrika och Arabvärlden drabbade av imperialismens tidigare härjningar och godtyckliga gränsdragningar med linjal, så det är inte alls konstigt att terrorismen fått fotfäste i just dessa delar av världen.

 4. Anders Åberg skriver:

  Ja, hade det bara rört sig om verbala hot eller enstaka gatuslagsmål så hade kanske Sahlins tankar varit rätt, men IS liknar väl mest SS och måste nog behandlas därefter. Eventuella avhoppare är en sak, men rena återvändare som bara vill hem och vila sig lite borde sys in på livstid.

 5. Ja, där kan hon ju besöka dem med koranen. Och lite godis kanske. Hon har ju lite favoriter vill jag minnas!

 6. Lokatt skriver:

  Avskyvärda människor. Låter flinande sina småbarn sparka fotboll med kurders avhuggna huvuden (rörlig film youtube). jag saknar ord.
  – Sahlin… Åh gud, hjälp denna kvinna.

 7. Rapporten om child abuse från Oxfordarean i UK är ute sen igår och har kommenterats i SR. Som vanligt poängterar PK-riktiga SR att rapporten får kritik för att förövarna är avslöjade som muslimer…Här är BBC's kommentar till rapporten:

  http://www.bbc.com/news/uk-england-31708492

  Och här SR artikeln:

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6107755

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips