Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Årets Hedenius-pristagare får inte vara med i gemenskapen på Facebook

2019-11-17

I lördags lyssnade jag på Mattias Svenssons föredrag om den stora statens återkomst, och den minskade individuella friheten som följer en för stor stat. Det påminner mig om att även privata aktörer utgör ett problem, om de blir för stora.

Tänk dig att din lagstadgade yttrandefriheten bäst garanteras av ett privat företag, som utan hänsyn till medborgarnas rättigheter eller skyldigheter, kan instifta vilka regler som helst. Tänk dig att det inte är Ring P1 utan Facebook som erbjuder störst räckvidd när dina åsikter ska möta det offentliga. Ring P1 har ett visst ansvar mot allmänheten att vara objektiv, oberoende och låta alla kategorier av medborgare ha en röst, men Facebook är en kommersiell anslagstavla som modereras av dem själva, helt utan samhällsansvar.

(Eftersom jag har argumenterat för en sänkning av anslagen till public service-media, vill jag passa på att påpeka att jag inte på något sätt vill leva utan public service-media. Den frågan handlar om vad public service-bolagen gör utöver sitt ansvar mot allmänheten, specifikt konkurrensen med kommersiell media.)

Nu är vi där. Facebook är en viktig plattform för mig som Humanist att använda för att kunna nå ut, och kulturrelativisterna är en viktig grupp för Facebook att hålla sig väl med. Jag vill förändra världen genom att påverka majoriteten, Facebook vill förändra tjockleken i sin plånbok genom att hålla sig väl med majoriteten – relativisterna.

Eftersom vi hamnat där vi hamnat, så presenterar jag länken till årets Hedenius-pristagare här istället för på Facebook.

https://kvinnonet.net/kvinnors-natverk-tilldelas-hedeniuspriset/

Här är motiveringen:

”Årets Hedeniuspris går till Kvinnors Nätverk för deras långvariga och oförtröttliga arbete för kvinnors rättigheter i stort, och mot hedersrelaterat våld och förtryck i synnerhet. Organisationen har under alla år arbetat systematiskt och kunnigt, med direkt hjälp till de drabbade, genom utbildning och opinionsbildning. 

Kvinnors Nätverk har tagit, och fortsätter ta, ett stort ansvar för en fråga som en del ansett för känslig för att beröra, samtidigt som andra använt den för sina egna politiska syften. Organisationen är lösningsorienterad och för fram frågor om hedersrelaterat våld och förtryck med sikte på metodutveckling. Med insatser i bland annat Afghanistan, Indien och Nepal visar Kvinnors Nätverk att deras humanism och handlingskraft sträcker sig långt utanför Sveriges gränser. För deras arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck tilldelas Kvinnors nätverk 2019 års Hedeniuspris.”

Stort tack till Humanisternas medlemmar – ni gör skillnad!

Uppdatering: SVT plockar upp bollen: https://www.svt.se/kultur/museets-feministiska-annonser-ratades-av-facebook-blir-patetiskt

Kategorier: Humanism, Humanisterna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips