Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Att generalisera löser inget

2016-07-05

Det påstås sitta en lapp på Danderyds sjukhus med följande text:

”Här på Danderyds sjukhus har vi både manliga och kvinnliga medarbetare. Vid akutbesök kan du inte välja behandlande personal.”

Nej, man är ju där för att få vård, så det är inget konstigt att man inte får välja kön på vårdaren. Men varför behöver detta påpekas? I ljuset av att staten betalar dyrt till Sveriges Förenade Muslimer för att propagera för att kvinnor inte ska jobba, är det kanske inte så konstigt att Danderyds sjukhus vill påminna om att samhället inte ser ut så idag – man kan stöta på yrkeskvinnor och yrkesmän, och alla ska kunna utföra sitt arbete, oavsett kön eller könsidentitet.

Kön har däremot blivit en faktor för den som går på musikfestival. Flera tjejer har blivit sexuellt ofredade på (bl.a.) festivalen Putte i Parken. Aftonbladet pekar ut ensamkommande flyktingbarn som förövare. Det är dock inte hela sanningen. Det kan faktiskt vara värt att titta på demografier. Martina Thun kommenterar förresten detta på Twitter:

”herregud nu räcker det med armband på tjejer och galningar som påstår att det är flyktingbarn som är problemet. DET ÄR MÄN SOM ÄR PROBLEMET!”

Armbanden är del av en kampanj och var aldrig tänkt som en del av en konkret lösning på problemet. Och visst är Aftonbladet galningar, ingen kan hävda något annat!

Sverige är mångkulturellt, och var mångkulturellt redan innan vi började ta emot flyktingar i någon utsträckning att tala om. Men visst är Sverige kanske ännu mer mångkulturellt idag. Jag som har ett förflutet inom skeptikerrörelsen skulle vilja ställa några utmanande frågor kring just förövare och demografi.

Låt säga att inte gärningsmannens ålder vore en fråga. Skulle inte det betyda att du i snitt har lika många övergrepp på, säg, en Pink Floyd-konsert som på en Zara Larsson-konsert? På en Yes-koncert och en Frej Larsson-konsert?

Givet att Sverige rymmer många kulturer, borde vi inte i så fall anta att feministiska kulturer är mer framgångsrika än antifeministiska kulturer? Jag vill absolut betona att detta påstående är värt att fundera över utan att jag ska behöva nämna ordet flykting – Sverige var mångkulturellt redan innan vi började ta emot flyktingar i någon utsträckning att tala om. Om alla kulturer är lika bra eller lika dåliga, är feministiska kulturer varken bättre eller sämre än antifeministiska. Således är inte feminism något att bry sig om. Jag är skeptisk.

För den som befinner sig på Putte i Parken är det vettigt att tänka att alla män är potentiella förövare, eftersom man inte vet vem/vilka som är potentiell förövare. Men om man vill förstå problembilden, är det intressant att vara lite försiktig med generaliseringar.

Men alla står väl sig själv närmast, vilket kanske illustreras bäst av handläggarna på Migrationsverket. Sunniter ger inga kristna asyl, shiiter ger inga sunniter asyl, och så vidare. Så jobbar Svenska myndigheter i handling, och så jobbar Aftonbladet med ord.

Kategorier: Uncategorized

Ett svar till “Att generalisera löser inget”

  1. Lokatt skriver:

    Apropå din inledning, så var det på just Danderyd jag jobbade en (oförglömlig) tid. På psyket.
    En kvinnlig jojo-patient (= relativt regelbundet återkommande för inläggning) förklarade högdraget att hon "inte vill behandlas av judar", när avdelningens i särklass bästa sjuksköterska skulle ta hand om henne. Jag blev chockad.
    Vet inte hur det hela sedan utvecklades, jag var upptagen på annat håll.
    Denna patient var så vitt jag vet alldeles svensk. Bara galen, på ett ondskefullt sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips