Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Att vara religiös har sina fördelar

2015-03-06

Ibland bedöms gärningar olika beroende på vem det är som begår gärningen. Detta är blott något jag konstaterar, inte något jag framhåller som ett problem. Vad värre är, så finns det en föreställning om att Sveriges största livsåskådning, icke-religiös humanism, existerar på samma förutsättningar som andra (religiösa) livsåskådningar, men så är inte fallet. T.ex. så betalar staten för att vidskepliga livsåskådningar ska spridas under epitetet ”bistånd”, en förmån som inte naturalistiska livsåskådningar kan avnjuta, för när det gäller SST, den statliga myndigheten som ansvarar för bidrag till trossamfund, så är det reglerat i lag att humanister ska klara sig utan – av de 22 samfunden som är berättigade att ansöka är 19 kristna, 1 muslimsk, 1 judisk och 1 buddhistisk.

Från Sveriges största livsåskådning till Sveriges största livsåskådningsförbund. På Humanistbloggen svarar Ulf Gustavsson på det konkreta påståendet att Svenska kyrkan är en aktör på samma premisser som alla andra, en osanning som spridits av bl.a. ärkebiskop Antje Jackelén. Tillåt mig citera Gustavsson:

 • Det finns en speciell lag som reglerar Svenska kyrkans verksamhet.
 • Staten administrerar inbetalningen av medlemsavgifter till kyrkan, utan kostnad för Svenska kyrkan.
 • Staten ger ett speciellt bidrag till kyrkans kulturhistoriska byggnader.
 • Staten uppdrar åt Svenska kyrkan att begrava alla medborgare (en verksamhet som inte upphandlas som annan offentlig verksamhet).
 • Staten har en speciell myndighet, Nämnden för statligt stöd till trossamfund, som delar ut bidrag och informerar om trossamfundens verksamhet.
 • Statschefen måste enligt lag följa den trosuppfattning Svenska kyrkan representerar och Statschefen och hans familj marknadsför denna trosuppfattning genom sina ceremonier och högtider, vilka är en del av statens verksamhet.
 • Riksdagen informerar endast om Svenska kyrkans samling inför riksmötets öppnande.

Givet att Jackelén vet något om den organisation hon representerar, mörkar hon generat att hon talar från den gräddfil hon befinner sig i. Var är maktanalysen? Vi brukar prata om både ateisters låga anseende och den systematiska diskrimineringen av ateister i USA, trots att vi har väldigt svårt att få Svenska kyrkan att ens ställa upp på att prata om hur de är föremål för positiv diskriminering här hemma. En diskriminering som till viss del sker på bekostnad av andra religiösa livsåskådningar, och till stor del sker på bekostnad av naturalistiska livsåskådningar.

Avslutningsvis vill jag citera Patrik Lindenfors på Aftonbladet Debatt från 2/3:

”Föreställ dig att du är offer för en väpnad konflikt i Afrika. Kriget har slagit sönder byn där du bodde och du har flytt med dina barn till ett flyktingläger.

När du hämtat dig från chock och matbrist upptäcker du att de människor du fått hjälp av alla bär samma S-formade märke. Under tiden du inte kunnat sköta om dina barn har de fått gå i en skola där man börjar varje morgon med att berätta om den onde rymdhärskaren Xenu. Eftersom du har en annan religion känns det obehagligt med den religiösa indoktrineringen. Men den som svälter kan inte vara kräsen – man får vackert buga och tacka för det som bjuds.”

Scientologi med sin rymdhärskare Xenu tenderar att uppfattas av en kristen som kristendom med sin Gud uppfattas av ateister. Som lök på laxen råkar ateism dessutom vara förenat med dödsstraff i 13 länder.

Xenu skapade människan enligt scientologerna.
Jahve skapade människan enligt de kristna.

Kategorier: Uncategorized

50 svar till “Att vara religiös har sina fördelar”

 1. Anders Åberg skriver:

  Problematiskt när en stat går in och sponsrar enskilda obevisade sagor för att folket skall tro på just dom, även om dom råkar vara traditionella i just det landet.
  Staten borde självklart förhålla sig strikt neutral i sådana frågor.
  I en sekulär modern stat som Sverige blir det ju ännu mer uppseendeväckande, för att inte säga rent pinsamt, när lagstiftning och skattepengar favoriserar en religion framför andra åskådningar.
  Den spontana reaktionen är att alla rörelser som kan betecknas som livsåskådningar, sekulära som religiösa borde få klara sig helt på egen hand utan statliga bidrag eller gynnande lagar. Dessutom borde bidrag från andra länder i syfte att påverka styrkeförhållandet till andra åskådningar förbjudas.

 2. Anders Hesselbom skriver:

  Tack, Anders. Amen.

 3. Frågan är stor och kräver extraordinära insatser. Jag har tidigare föreslagit Humanisterna att bilda parti och gå till val som ett en-fråge-parti. Ett sådant parti, även utan utsikt att komma in i riksdagen, kunde sätta fingret på problemet och vända opinionen till fördel för ett gudlöst samhälle vilket då kunde tas upp av något etablerat parti med plats i riksdagen. Kanske KD? 😉 Men Sturmark är feg och hans fotfolk likaså.

  Under tiden kan bloggens rövslickeri fortsätta här. Illustration:

  ”Det är bra Anders, men ibland, eller rent av ganska ofta, saknar man din mening.”

  "Tack, Anders. Amen."

  Bah!

 4. Anders Åberg skriver:

  Men Björn, ni tre i skitkastarligan håller ju varandras bakdelar ständigt väl fuktade, räcker inte det för dig?

 5. Lokatt skriver:

  Utmärkt förslag.
  Men hur man skulle kunna stoppa bidrag från andra länder får något ljushuvud föröka tänka ut. Det blir nog enkelt att öronmärka pengarna som "Bidrag för fredsarbete", "för att motverka rasism", "för fritidsaktiviteter för ungdom" ..

  Någon föreslog i ett radioprogram att religiösa aktiviteter borde betraktas som hobbyverksamhet. Javisst! Sånt kan man väl också få bidrag för, men då handlar det inte om att stödja vördnad för hokus-pokus.

 6. Lokatt skriver:

  Usch vad äckligt!

  Jag tycker man ska ha visst överseende med kommentarer som sänds sena helgnätter – Men oj Anders Å, rusiga stjärtdrömmar 10.39 på söndagsmorgonen, inte bra..
  För övrigt begär jag en gnutta respekt just idag, den internationella kvinnodagen! 🙂

 7. Anders Åberg skriver:

  Nej det är nog inte jättelätt att få ordning på detta. Först måste antagligen kriterier på vad som är en livsåskådningsorganisation tas fram, vilket då per automatik innebär att dessa organisationer börjar kallas syföreningar, frimärkssamlare o.dyl. MEN ett stopp för bidrag till dom är ändå en markering från statens sida. Favoriserande lagstiftning däremot borde ju inte vara så svårt att ändra på. Kravet att kungen måste vara kristen är ju totalt sanslöst och det måste väl ändå sjunga på sista versen.
  Dock har vi kanske den värsta delen av detta kvar. nämligen att det faktiskt tillåts religiösa skolor i vårt land. Där kan imamer och kreationister fördärva våra barns hjärnor som det verkar ganska ostört idag. Där krävs verkligen krafttag och kanske borde en förening som humanisterna agera betydligt tuffare där.

 8. Anders Åberg skriver:

  Det är till att vara en enögd lokatt tror jag. Björnen drog ner brallorna först.

 9. Lokatt skriver:

  Jag är orättvis och gullar med björnen men inte med dig.
  Lär dig livets regler, så funkar det !

 10. Lokatt!

  I love you! Åker bort
  ett tag. Håll ställningarna!

 11. Zelma skriver:

  Är det här en dejtingsajt också? Kan man tro som det gullas ; )

 12. Lokatt skriver:

  All right!

 13. Är Du väldigt ensam Zelma…?

 14. Jag har funderat på detta med invektiv av trottoarslag. Det förekommer rätt ymnigt hos en del vänsterfanatiker samt hos sk högerextremister. Är det bara dålig bildning eller är detta låtsasgatslang ett sätt att markera tilhörighet. Ungefär som Rinkenysvenska blir populärt i vissa ungdomskretsar, fast man kan tala vårdat. Det låter lätt revanchistiskt och mycket tonårigt, ffa nyanslöst.
  Kunde möjligen Anders Å som är duktig på det, förklara om klasskampen också symboliseras av uselt språk. Att man för att tilhöra de utsatta även måste tala som obildade….

 15. Zelma skriver:

  Nä Kristian, inte mer än de flesta. Tyckte bara det var kul med allt gullande under blogginlägget Att vara religiös har sina fördelar! Ungefär som om kyrkan skulle starta dejting för seniorer!

 16. Anders Åberg skriver:

  Wow livets regler. Lys upp min stig katten!

 17. Anders Åberg skriver:

  Dålig bildning kan korrelera med användande av skitkastning och personangrepp i stället för sakargument. Eftersom du ständigt använder dig av det och nästan lika ofta upplyser oss om att du är en antropolog som minsann ingen kan slå på fingrarna, så kan dylikt pubertalt uppträdande uppenbarligen, om ditt påstående nu är sant, också ha andra orsaker.
  Vilka invektiv du avser framgår inte av ditt inlägg, men om du menar begreppet skitkastare så är det knappast ett invektiv i det här sammanhanget, utan enbart en tydlig beskrivning av ett händelseförlopp.

 18. Precis vad jag trodde….:-)

 19. Anders Åberg skriver:

  He he saxat från Patrik Lindenfors blogg. http://www.liberalamerica.org/wp-content/uploads/2014/10/2014-10-22_19-12-34.jpg
  Kan det möjligtvis kanske eventuellt handla om livets regler som vår kära Lokatt förhoppningsvis snart skall upplysa oss om??

 20. Lokatt skriver:

  Så väldigt mycket gullande hittar jag inte… Men ibland en hel del otidigheter (fast hen försvann visst nyss). Då måste man försöka väga rätt i balansskålen!
  Innerst inne är vi ju alla ensamma. Utom de religiösa förstås, hurra!

 21. Lokatt skriver:

  Men vad är det med dig Anders Å, vad handlar saken om? Varför är du så arg? Och varför älskar du ordet "skit"?

  Utmärkt med en antropolog i sällskapet! Oerhört mycket intressantare att diskutera med en sådan än med någon som inte klarat godkänt i grundskolans kärnämnen, eller hur?
  Att det skulle vara "pubertalt" att upplysa om att man har speciell kunskap på ett område är en konstig inställning – handlar det månne om avund? 😉

 22. Lokatt skriver:

  Exakt så är det!
  Så lyssna noga på allt jag säger.

 23. Lokatt skriver:


  Obs att jag naturligtvis inte på något sätt syftade på dig när jag nämnde personer som inte klarat grundskolans ämnen med godkänt betyg!

  Igår diskuterade jag med min väninna, hon som har rakt motsatt uppfattning mot mig i allt som rör politik.
  Vi kom in på "utanförskapet" för unga i samhället, vilket ska gälla som förklaring till att vissa söker sig till IS. Hon underströk plågan för dessa unga (män) som inte har en chans på arbetsmarknaden, som är dömda till evig arbetslöshet och därmed känsla av mindervärde, därför söker de sig desperat till extrema grupper som erbjuder gemenskap, makt och status (som tuffa mördare).
  (Samt garanterad plats i himmelssängen för ohämmat knu****de med oskulder i kö utan ände, glöm inte denna lockelse som måste vara nästan allt överskuggande för en sexuellt frustrerad tonåring).

  Men varför har inte alla dessa ynglingar klarat godkänt betyg i grundskolans kärnämnen? (Se statistik). Varför?
  Min väninnas argument "de är inte födda här" och "dåliga lärare" sopade jag bort, detta handlar om unga som fötts här i Sverige och så genomusla lärare för allihop tror jag inte på.
  Har man inga skolbetyg får man inget jobb, så enkelt är det. Har man inget jobb och vet att man varken kan räkna, läsa eller stava rätt känner man sig underlägsen.
  Frågan om Varför dessa unga inte klarat det mest elementära kunskapskraven blev kvar i luften.
  Anders Å, vet du? Lös problemet, driv igenom en förändring. Detta är faktiskt en säkerhetsfråga.

 24. Anders Åberg skriver:

  Jag väntar med spänning på nästa sändning.
  Alla vill vi lära känna livets regler.

 25. Anders Åberg skriver:

  Hmm några fakta i målet katten. Antropologen diskuterar inte, han kastar bara skit, ungefär som du och björnen. Så det är sannolikt där som skitälskarna står att finna.
  Det var dessutom skitkastningen och dom icke existerande argumenten som var pubertala katten. Läs ordentligt. Dock kan man naturligtvis tycka att uppblåsthet i kombination med detta har vissa pubertala drag.
  Frånsett att barnen inte skulle vara födda här och att lärarna skulle vara dåliga så var väl din väninnas förklaringar på utanförskapet alldeles utmärkta,
  Detta skapar naturligtvis oerhörda svårigheter i skolan. En skola som dessutom dras med generella svårigheter i form av för lite pengar och för stora klasser och som via privatskolorna och inte minst dom religiösa skolorna ytterligare bidrar till splittring i samhället.
  Nu har det gått så långt så att Göteborg utnämnts till ”Ett skafferi fullt av kanonmat till IS” av integrationspolisen Ulf Boström.
  Hade jag kunnat lösa problemen med utanförskap så hade jag varit väldigt glad. Tyvärr så kan jag inte det, men helt klart är att man måste börja med att identifiera orsakerna, ungefär som din väninna gjorde. Skyller man som du gör allt på Islam så blir man bara en del av problemet.

 26. Zelma skriver:

  Jag sa inte att jag är religiös, utan att det gullas under inlägget som heter Att vara religiös har sina fördelar och att det var lite kul. Hurra?

 27. Lokatt skriver:

  Nejmensnälla AÅ

  Det enda du vet om min väninnas åsikter är i princip att hon tycker tvärtom mot mina – och då vet du att hennes åsikter är de rätta. Men okej…

  Du kan försöka hjälpa till att lösa problemet genom att börja med att ta av dig de korrekta rosa-röda glasögonen! Med dem på kommer vi ingen vart.

  Jag råkar ha insyn i några problemklassrum (vill ej röja min källa) och känner till de katastrofala förhållandena där.
  Läraren är förtvivlad och slutkörd, eleverna vägrar i princip att lära sig någonting, främst genom att överhuvudtaget inte infinna sig på lektionerna, i andra hand genom att sabotera undervisningen, skrika till varandra och intensivt intressera sig för sina mobiltelefoner.
  De sexistiska invektiven haglar från fjortonåringarna, där de flesta pojkarna inte kan tänka sig att underordna sig en kvinna.
  Kom med vettiga förslag till en lösning.

 28. AÅ definierar förmodligen allt som avviker från hans åsikt som avträde Så är det överallt. Religiösa tycker ateister är avträde. Vänstepartister tycker alla andra är avträde etc etc. Men analysen är inte särskilt genomgående. Vi tre sk skitkastare grupperas som varandras rövfuktare. Ett attribut som till dags dato inte varit mig bekant. Lätt generell människokännedom som gränsar till det vänsterpuerila.

 29. Lokatt skriver:

  Anders Å
  Jag (precis som du) har en del fördomar.
  Och hur jag tänker om personer som tycks känna starkt tvång att strö avföringsepitet kring sig ("skit", "skitälskarna", "skitkastningen" ..) det vill du inte veta.. :- o

 30. Lokatt skriver:

  Ordet "fördom" används ofta fel enligt mig.
  Det står för att man har förutfattade uppfattningar (felaktiga) om företeelser som man inte känner till, bara själv har byggt upp en lös uppfattning om.
  Beträffande suget efter att få säga "bajs", "fis", "analöppning" etc etc så har jag ett långt livs erfarenheter som alla tydligt pekar åt samma håll.
  – Att jag tycker det här är ganska äckligt måste jag normalt mörka, i annat fall stämplas jag med den psykiatriska diagnosen "fobi".

  Detta gäller när pruttförtjusningen handlar om vuxna personer förstås, en fyraåring är fullt förlåten för att han tyckar att "kissa" är det kuligaste ordet i hela världen 🙂

 31. Lokatt skriver:

  Jag visste faktiskt inte heller riktigt vad "rövfuktare" betydde… Men jag tyckte det var bäst att drämma till hårt och direkt! 🙂

 32. Att överleva ÄR en kamp Som i händelsen som skildras i filmen Alive. De flesta fördomar och visualiseringar kan man bortse ifrån, när det gäller att behålla livet, eller det man tror är livet. Tror man att Guden är förutsättningen för livet (Jag är vägen och livet), är vänskap ett kiss i oceanen jämfört med Gud. Gäller tyvärr alla…..

 33. Anders Åberg skriver:

  Men lilla förvirrade katt, du beskrev ju din väninnas argument och jag tyckte dom var bra och återigen, det är ni själva som är skitälskarna här och kastarna. Sedan om du nu inte har några färgade glasögon på dig så är det väl bättre att du serverar ett förslag på lösning och på så sätt visar att du inte är begränsad till skitkastning.

 34. Anders Åberg skriver:

  Dom läskunniga här såg att det var eran kompis björnen som tog upp rövslickeriet, för att sedan i nästa inlägg slicka katten genomblöt med "I love you!".

 35. Lokatt skriver:

  Min beskrivning blev lite skev, jag ser nu att det ser ut som om det är hon som räknar upp ungdomarnas frustration och utanförskap men det är jag som gör det.
  Jag förstår dem, naturligtvis, men en synnerligen olycklig kulturell hållning gör deras liv trasiga, och dem själva bittra och hämndlystna på ett sätt som bara en äkta underdog kan förstå. Och därmed extremt lättledda av allsköns fundamentalister.
  Att de motarbetat erbjudandena om att få höja sin intellektuella nivå, att de föraktar bildning och utbildning och kastat bort det som skulle givit dem möjligheter att ifrågasätta givna sanningar, det krattar vägen för jihad.

  Min väninnas grundinställning är
  1. Att det är synd om stackarna
  2. Att de är utsatta för rasism
  3. Att det är USA:s fel

 36. Lokatt skriver:

  Pffhh, jag behöver inte visa dig någonting för att du ska få slippa skriva om avföring.

  Men visst har jag förslag.
  Ett grundläggande sådant är att stoppa grym barnuppfostran. Aga är förbjudet, men ständigt bekräftar nu i norden uppväxta invandrarättlingar att de dagligen bankats sönder och samman i hemmet under barndomen.
  En frustrerad familjefar som i det nya landet ser sin orubbliga pondus vittras sönder,som själv blivit slagen och straffad under hela sin uppväxt (Özz: "Så gjorde alla, det var den kulturen"), och som nu körs över av sina barn (söner) som förstår det nya språket och tar för sig av det nya landets möjligheter, han misshandlar nog ännu mer desperat.

  Ibland går det så långt som med lilla Yara, men inte sällan slutar det "bara" med att barnen växer upp till hämndlystna monster, lätta offer för IS.
  Att hemma darrande huka under slagen – inte gråta för då blir det mera stryk- och sedan tvingas kyssa despotens hand.
  Men sedan komma till skolan där en annan till synes despot ger order, som man utan repressalier kan bemöta med Skit på dig svennehora är väl en naturligt händelseförlopp.

  Se till att ALLA föräldrar ögonblickligen slutar att slå sina barn.
  Det är mitt första förslag till lösning.

  Hur det ska gå till? Svaret är väl pengar. Dra in bidrag, barnbidrag eller studiebidrag eller bostadsbidrag… Smakar det att misshandla värnlösa små som är i beroendeställning så ska det kosta.

 37. Lokatt skriver:

  Ja sånt vill man ju alltid höra!
  Försök du också, det gör inte ont…

 38. Anders Åberg skriver:

  OK, ja din väninna har fortfarande mycket rätt. Dom är utsatta för rasism och främlingsfientlighet och en stor anledning till att dom alls befinner sig här är dom krig och det elände som följt i USAs spår i arabvärlden och naturligtvis är det synd om människor som drabbas på det sättet.
  Om lösningen vore så enkel som att stoppa våld i hemmet, vilket ju sedan länge är förbjudet, så hade vi antagligen gjort det redan.
  Det är naturligtvis enklare att kritisera någons förslag än att komma med egna, men nu tror jag du bortsåg från nästan hela problembilden. Våld är vanligt förekommande överallt där den sociala misären råder och även om det bidrar till eländet så är det knappast orsaken. Folk slår sina ungar i dom flesta länder. Vi gjorde det själva för inte så länge sedan, men det ledde inte till allmänt socialt utanförskap och arbetslöshet. Du väljer föga förvånande att angripa invandrarna som individer, samtidigt som du helt bortser från den situation dom har hamnat i och som till stor del är skapad av oss själva.
  Lösningen blir säkert svår och smärtsam och eventuellt rent omöjlig men man måste iallafall börja med att försöka förändra verkligheten själv.
  Bättre skola och fler jobb måste till. Lätt sagt men svårt att genomföra då möjligheterna till det påverkas av en massa olika faktorer. Skolan behöver mer pengar så att klassernas storlek kan minskas drastiskt, det i sin tur lär kräva större skatteuttag. En del kan vi spara genom att istället för att betala folk för att gå arbetslösa erbjuda utbildning som lärare och på så sätt också minska arbetslösheten. Detta kompliceras av att dom rika företagare som i praktiken styr Sverige inte vill ha varken högre skatt eller för låg arbetslöshet, som skulle skapa konkurrens om arbetskraften och höja lönenivån. Den "klasskamp" vi sett i Sverige dom senaste 30 åren har kommit från överklassen som skaffat sig en enorm styrkeposition i vårt land och b.la. tvingat ner skatterna till en nivå som faktiskt direkt bidrar till problemen i förorterna.
  Ett högre skatteuttag kräver en annan politisk inriktning. Vi måste bort från den "marknadsextremism" som rått så länge nu, även under sossarnas fögderi. Socialistiska experiment skall vi akta oss för, men vi behöver en vänsterkorrigering av politiken för att kunna genomföra nödvändiga satsningar på offentliga sektorn, där många människor från andra länder skulle kunna få jobb.
  Sådana förändringar kan bara inträffa om det finns ett starkt tryck underifrån och i dagsläget ser jag inget sådant, så problemen med utanförskapet lär vi få leva med länge än.

 39. Anders Åberg skriver:

  Ett tillägg.
  Hur sannolikt är det att våldsamma föräldrar slutar slå sina barn om dom blir av med ekonomiska bidrag för att barnet har berättat om det?

 40. Lokatt skriver:

  "Folk slår sina ungar i dom flesta länder "
  Åh, Anders Å,

  Jag kan inte bemöta allt du skriver, det går åt för mycket tid och plats.

  Men ja,dom slåss. För att dom inte begriper bättre. Jag tror jag kan skriva en hel bok om det där, men inte här.
  Att en auktoritet, den stora starka människa som ska skydda sin avkomma istället förödmjukar och misshandlar det är förödande.

  Min helskånska svärfar misshandlade min svåger regelbundet med tillhyggen ända upp i vuxen ålder, hans tanke var att sonen skulle klara sina läkarstudier bättre då. Det formade en skadad själ. Min svåger nästan viskade till mig: Det värsta var inte slagen, att det gjorde ont. Det hemska var förödmjukelsen.

  Hur någon kan tro att man för att få sitt barn att förstå väsentligheter (som att inte springa ut i gatan framför bilarna) måste slå det, är resultat av tankeverksamhet på neanderthalnivå (ursäkta, fina neanderthalare).

  – Slår du till din chef om han inte vill ge dig löneförhöjning? Smäller du till din fru för att hon svarade Nej, när du frågade "var det skönt för dig också?" Ger du kassarskan ett knytnävsslag när hon gav dig fel växel?Förhoppningsvis gör du inte det, antagligen för att du begriper att det ju skulle vara vansinne.
  Precis lika lite behöver man slå ett barn. Slå ALDRIG ett barn!
  Gör du det lär det sig också att ljuga. Barnet ska frimodigt våga svara "Ja, det var jag som råkade slå ner vasen", säker på att en örfil inte flyger ut från pappas hand.
  Angående ditt tilllägg
  Problemet är stort och svårt på många sätt, bland annat råkar barnet illa ut om det berättat. Är inte blåmärkena stora och tydliga mörkas misshandeln- av alla. Det krävs initiativkraft och mod att konfrontera en misshandlare.
  Beträffande ekonomiska påföljder, kom du med ett bättre förslag!
  – Om jag struntar i parkeringsbestämmelser och får sjuhundra kronor i böter gör jag inte om det.

 41. Slutar Saudierna stena sina kvinnor, för att vi hänsynsfullt låter bli att nämna det….?

 42. Lokatt skriver:

  Åhh, Anders Å
  Du skriver:
  "Du väljer föga förvånande att angripa invandrarna som individer, samtidigt som du helt bortser från den situation dom har hamnat i och som till stor del är skapad av oss själva."

  Vad är det med er vänsterknuttar, varför är ni masochister?

  Nej det är inte jag som skapat den usla skolsituationen, inte till liten del och inte till stor del. Jag har ingen skuld i detta.
  Och jag "angriper" i klump, jag angriper den struktur som efter vad jag har hört lär finnas även i mindre "helvita" byar i t ex Skåne, en sorts machoinställning att pluggande är bögigt och den som envisas med att kunna läxan och har glasögon förtjänar att åka på stryk, "däng" som det heter där, av de tuffa grabbarna som skryter med att de inte kan stava och inte klarar ettans multiplikationstabell.
  Jag saknar konstruktiva förslag till lösningar från dig, inte floskler tack, men först en förklaring till att de här barnen inte tar emot den utbildning som skulle lyfta dem.

  Mera skattepengar till fler lärare och mindre klasser tror jag inte hjälper mot en grundmurad anti-inställning.

  Varför skolkar dessa barn? Varför saboterar de? Varför vill de inte förstå vikten av kunskap?
  Var snäll och svara Anders Å, utan att blanda in USA och kapitalismen, plis

 43. Anders Åberg skriver:

  Varför skulle jag svara utan att ta hänsyn till verkligheten? Hur kan du ens föreslå något så sanslöst korkat? USA är en stor del av den verkligheten, oavsett vilken åsikt man har om det dom gjort, precis som den politik som drivs i vårt eget land med fullständig självklarhet påverkar det som händer i våra förorter.
  Att du närmast fanatiskt och som vanligt utan argument försvarar USA i alla lägen är verkligen pinsamt.
  Både jag och din väninna har försökt svara på varför problemen är så stora i våra invandrarförorter, men när du framhärdar i att strunta i reella faktorer och fortsätter lägga skulden på invandrarna som individer så blir det ganska poänglöst att tjata vidare.

 44. Vänsterfanatiker har aldrig tagit hänsyn till en verklighet som inte korrelerar med deras ideologi. Teoretiker kommer alltid att förbli teoretiker. Förmodligen anledningen till att varken Du eller jag trivdes på Humnaistbloggen Lokatt. Inte för att vi skulle vara bättre på något vis, utan för att vi vill förankra allt i verkligheten. Alla funkar inte så, allra minst religiösa eller fundamentalister… För väldigt många är den vackra tanken viktigare än produkten….

 45. Lokatt skriver:

  För ungefär ett halvår sen läste jag den självbiografiska romanen "Tre apor" som utspelar sig i Göteborg och handlar om en invandrad familj.

  En dag lyssnade jag på ett skolreportage i P1, jag tror det också var från Göteborg.
  Helt oregisserat rusar tio-tjugo högstedieelever in på rektorsexpeditionen där reportern håller på att spela in sin intervju och på bandet fastnar de mycket upprörda och påstridiga elevrösterna. De ville avkräva rektorn löfte om att få avsluta skoldagen och gå hem efter ett prov "för det hade läraren lovat! " men enligt eleverna nu skändligen lurat dem och tagit tillbaka löftet.
  Det var bara förmiddag och många lektionstimmar återstod, rektorn förklarade diplomatiskt att eleverna hade missförstått saken, ingen går hem bara för att klassen genomfört ett prov. Med muller och mycket slammer lyckades han till slut mota ut dem från expeditionen.

  Dagen innan hade jag läst i boken om en annan invandrarelev. Han berättar att vid middagen på fredagseftermiddagen frågade fadern om skolan, hur det hade varit.
  -"Bra. På tisdag ska vi ha biologiprov".
  -"Du har väl boken med dig hem så att du kan läsa på?"
  -"Nej, det är ju inte förrän på tisdag!"
  Men fadern lassar in pojken i bilen och kör till skolan, som är stängd och låst,
  Han kör då vidare till vaktmästarens bostad, får denne att följa med och låsa upp så att pojken kan hämta boken samt kör hem vaktmästaren igen.

  Dagens quiz kommer här:

  1. Vilken bakgrund hade ungdomarna som rätt våldsamt och hotfullt försökte bluffa sig till befrielse från undervisning?

  2. Vilken sorts invandrarfamilj tillhörde göteborgspojken med den krävande fadern?

  3. (överkurs) Vem av dessa har chans på nobelpris om sådär fyrtio år ? Varför?
  Tips: Googla

 46. Lokatt skriver:

  Suck.Jag kommer aldrig att förstå det där.

 47. Pudlar är små söta lockiga hundar, som Humanistbloggen endast med mycket stor svårighet kan formulera om fritöser. Fel kan man överhuvudtaget inte ha…..Rent akademiskt alltså. Vilket egentligen korrelerar med persilja. Akademisk perslja. Nota bene….

 48. Själv ler jag i mjugg……:-)

 49. Samme Humanistblogg konsterar i en braskande rubrik att Religionen kanske är hittepå av män för män…….???? Genialiskt. Jag förstod det för 50 år sedan. Tyvärr är innehållet lika tomt som en tom godispåse….

 50. ……Eller fläskaffär i Bagdad…..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips