Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Avgå, Måns Vestin!

2016-01-18

I en bedrövlig artikel kommer vänsterpartisten Måns Vestin ut som någon som tafsar på fyllan, och som inte står upp mot kompisar som våldtar. Samtidigt säger Vestin irriterat att svenska män ”vaknar upp” när nyanlända förgriper sig på kvinnor. Låt mig därför vända mig till Måns Vestin direkt, och vara så tydlig jag kan: Du förtjänar inte att ha ett jobb där du träffar andra människor, du bör avstå alkohol och du är absolut inte välkommen i min frus eller dotters sällskap. Det är ingen med din kvinnosyn. Hoppas det uppvaknandet noterades.

Det fanns en tid där jag själv förhöll mig till det faktum att jag har låga tankar om människor jag ännu inte lärt känna, men idag när generaliseringar om män är det nya svarta, känner jag mig som en god människa, samtidigt som jag med bedrövelse noterar att vi får skörda som vi sår. Från Västerbottens-Kuriren:

Nyanlända killar från Afghanistan har efter massövergreppen i Köln och Stockholm märkt att människor tittar annorlunda på dem. Nu vill de möta fördomarna och nyansera bilden om att det skulle handla om etnicitet.

– Vi kommer inte hit för att begå övergrepp och ta er frihet, säger Mohammad Shirzad, som skrivit ett öppet brev om övergreppen.

Jag vet inte huruvida någon av de som kommit hit, kommer från kulturer där man inte kommit lika långt (nåja) med det feministiska arbetet som vi har i Sverige, men jag vet att det finns olika kulturer som vårdar olika föreställningar, trender och kvinnosyner. Men som skeptiker vill jag betona två saker som man bör veta innan man levererar sitt expertutlåtande:

– Att Måns Vestin tafsar på fyllan, säger något om honom (och eventuellt hans sällskap), inte något om gruppen ”alla män” – alltså den grupp där vi bl.a. hittar en majoritet av de nyanlända, den grupp där vi hittar homosexuella, den grupp där vi hittar män som aldrig våldtagit eller tafsat och den grupp där vi hittar sådana som Måns. Kulturen som odlas är inte med nödvändighet knuten till en nationalitet.

– Att man vet att sexuella övergrepp skedde i Sverige innan den senaste vågen av flyktingar kom hit, betyder inte att man har tillräcklig kunskap om huruvida problemet har ökat eller minskat med flyktingmottagningen. Och oavsett om vi spär ut eller spär på andelen sexualförbrytare, så säger det fortfarande inte något om ”alla nyanlända”. Igen, kulturen som odlas är inte med nödvändighet knuten till en nationalitet.

Kategorier: Uncategorized

Ett svar till “Avgå, Måns Vestin!”

 1. Lokatt skriver:

  Apropå tafsa på småflickor, nu har beslutsfattarna fått ett "nytt" tragikomiskt problem att brottas med, nämligen underåriga asylsökande flickor som är gifta (ibland med jämnåriga, som alltså också är barn).
  I Sverige får inte barn gifta sig, men i undersökta fyra förläggningar av fem får det gifta barnparet bo tillsammans och göra nya barn, en sextonåring var t ex gravid.
  Flata mottagare sa att de kunde ju ingenting göra, "ska vi rycka dem ifrån varandra med väktare, polis kanske?"
  Men i Göteborg, en luttrad stad, la man inte fingrarna emellan: "Självklart särar vi på dem! Svensk lag gäller naturligtvis alla, eller ska vi ha vissa lagar för somliga och andra lagar för andra?" sa en stursk göteborgska. Heja Göteborg!
  Jag hörde om det här i radions P1.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips