Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Avsnitt 120 om bl.a. James Bond och VoF

2015-03-22

Lyssna gärna på avsnitt 120 av Radio Houdi där vi bl.a. diskuterar James Bond och föreningen Vetenskap och Folkbildning. Mycket nöje!

Kategorier: Uncategorized

56 svar till “Avsnitt 120 om bl.a. James Bond och VoF”

 1. Uppdrag Granskning kl. 20:00 kväll på SVT 1 tar upp invandring/integrering till diskussion

 2. Anders Hesselbom skriver:

  Kristian Grönqvist spekulerade om min kunskap och mina åsikter, och fick sin kommentar raderad. Här representerar man sina egna åsikter. Innan man klarar en sådan sak, är man knappast kapabel att redovisa andras åsikter.

 3. Jag har just godkänt en kommentar från KG; jag ansåg den inte som obehörig personförföljelse. KG's allmänna åsikter är väl kända och en och annan spekulation av honom om andras åsikter är väl inte värre än mycket annat på bloggarna i fråga. Men det är min åsikt.

 4. Uppdrag Granskning var i kväll ett väldigt bra och upplysande program. Äntligen lite realism från journalister både i ämnesval, frågor och kommentarer. Missade någon – ta det på SVT Play!

 5. Anders Hesselbom skriver:

  Ibland funderar man på vilka värderingar folk lägger i min vädjan till en "ansvarsfull flyktingpolitik". Kan man inte fråga, kan man alltid spekulera. 😉

 6. När "Samir" försiktigt frågade: "är det ingen som har tänkt…",
  gick tanken osökt till barnet i Kejsarens Nya Kläder!

 7. Jag instämmer helt med Nils' omdöme om din kommentar på Humanistbloggen. Den var bra. Hoppas bara att den inte blir en "kiss of death" för dig i Örebroförsamlingen 😉

 8. Lokatt skriver:

  Missade inte.
  Hela historien är skandalös. Stackars stackars "Samir"
  -. Och vilken underbar inkomstkälla: 67 x 500 kr (uppskattningsvis) per månad för den skrupellösa "hyresvärden" som upplät sin etta till dessa 67 landsmän och andra arma nykomlingar. Utan att ens behöva skatta…Grattis, eller vad man ska säga.

  Det enda politikerna tycks göra åt saken är att vässa sin retorik, de klarar en fantastisk svada av svar utan att komma med annat än en armada av floskler.
  Min enda tröst var den rosaröda strimma av stress som kröp utefter "Ja till livet"-.Elisabeth Svantessons hals.

  Till priset för "Bästa arroganta framtonong" vill jag härmed (sedan länge i och för sig) nominera Ylva Johansson

 9. En smaksak. Jag tyckte Ullenhag var värst. Det är alldeles tydligt att rikspolitikerna medvetna om sina egna nuvarande och framtida försörjning skiter i verkligheten och sviker landet (och invandrarna!). Bara en och annan kommunalpolitiker vågade knysta om de verkliga förhållandena. Hur någon kan förundra sig över SD's framgångar är mig en gåta. Med alla sina överdrifter är de åtminstone i verklighetens närhet.

 10. När man ser och hör sjuklöverns representanter som i gårdagens Uppdrag granskning så framstår Jimmy Åkesson i jämförelse som den truliga ärligheten själv. Han väcker omedelbart sympatier. Bra eller dåligt? Om han bidragit till SD:s väljarframgångar vilket i sin tur nu äntligen kanske tvingar sjuklövern till större realism i invandringen är det naturligtvis bra. Skulle aldrig följa med Åkesson till en midnattsmässa men gärna för en sen öl på puben.

 11. Anders Hesselbom skriver:

  Det är jag faktiskt inte speciellt orolig för. Jag tror faktiskt att jag står ganska nära mina kära humanistkollegors åsikter.

 12. Lokatt skriver:

  Ja Ullenhag var väl som vanligt värst. Men man är liksom så van. Ullenhag måste väl innerst inne förstå att den linje han driver är vansinnig. Men det verkar som att när man man förankrat sig på en post med som sagt en häftig försörjning så struntar man fullständigt i ärlighet och moral.

  På något sätt ställer jag högre krav på kvinnor, förväntar mig enfaldigt att de skulle våga vara lite ärligare. Men så är det naturligtvis inte.
  Jag hörde Ylva Johansson i en radioinervju i något annat sammahang, känner inte igen hennes röst utan undrade spontant vem denna arroganta politiker var, dryg och lätt hånskrattande. Där bildade jag mig min uppfattning.

  Smyg-tokreligiösa som Svantesson vill jag helst bara knuffa ut, hem till kyrkan och altaret eller whatever.
  Olikt diplomaten Christer Sturmark saknar jag respekt för vidskepliga, jag kan inte hålla isär deras förmenta intellektuella kapacitet och deras trolleritro.
  Jag vill inte att mitt liv delvis ska styras av folk som tror på andar och tillber (har tillbett) Ulf Ekman.

 13. Lokatt skriver:

  Men risk för att verka snurrig och tjatig – jag vill bara avsluta min fundering angående blivande jesuitmunken/prästen Thomas Idergard, som i dn-artikeln beskrivs som tidigare "tv-kändis" i "välsittande kavajer", "vacker, rastlös yngling", framgångsrik kommunikationskonsult m.m

  Att han nu vill för evigt späka sig är inte så konstigt som jag först trodde, efter att ha läst slarvigt:
  Pojken Thomas sinne blev förgiftat när han var barn. På uppväxtorten Arvidsjaur och senare Skellefteå drog föräldrarna med honom till olika frireligiösa tillställningar,"de kom från pingströrelsen men besökte gudstjänster i olika frikyrkor."
  Där var förklaringen.
  Det är övergrepp på barnen att lura i dem religiösa föreställningar. Sen släpper förgiftningen aldrig.
  – Jesus kommer att straffa, i värsta fall blir det nödvändigt att viga sig åt celibat, lydnad och fattigdom. Så undgår man kanske, kanske helvetet.
  Fy satan, när ska vi slippa denna smörja.

 14. Lokatt skriver:

  "Samir" var en sympatisk ung person, jag känner verkligen upprört medlidande med denne olycksdrabbade pojke.
  Helt annorlunda framtoning hade de tuffa grabbarna på Vårväderstorget i Göteborg, där ett yuotubeklipp visat statsministern på besök, nedläggande en blomma på brottsplatsen. Han var naturligtvis omgiven av ett kraftigt gäng biffar med hörsnäckor..
  Dessa ungdomar var rätt förfärliga, Stöddiga i grupp, skränande, utmanande, respektlösa mot stadsöverhuvudet. Kepsarna bakofram, uppfällda jackhuvor, tufft cigarettviftande. Budskapet var tydligt: Det var samhällets fel, stadsministerns fel, att människor skjutits här.
  När Löfven vände och gick omringad av sina två meter långa bodyguards följdes han av hånfulla Heeej Då ha ha , Heej dååå!
  Skandal.

 15. "/…jag kan inte hålla isär deras förmenta intellektuella kapacitet och deras trolleritro.".

  Det varken kan eller vill de själva inte heller. Därför borde inte trolleritroende få vara lärare. När det gäller läkare som är religiösa är de lika illa som homeopatiska praktiserande healers och de borde åläggas att ha sin namnskylt kompletterad med någon text innebärande att de tror på troll. Som patient bör man få veta.

  När det gäller politiker är det lite annorlunda. I KD vet man ju att de tror på troll per definition så att säga och andra röjer sig ju mer eller mindre frivilligt och då kan man ju rösta därefter.

  Men med lärare är det allvarligt. Egentligen om de skulle hedra sin tro borde de väl frivilligt avstå från yrket. Står det inte någonting om någon kvarnsten om halsen vid förförelse? Nej visst ja! Det finns ju en missionsbefallning också!

 16. Lägger in samma kommentar här som ovan 11:34 eftersom ämnet är samma. Allt för att underlätta för ev. läsare 😉

  "/…jag kan inte hålla isär deras förmenta intellektuella kapacitet och deras trolleritro.".

  Det varken kan eller vill de själva inte heller. Därför borde inte trolleritroende få vara lärare. När det gäller läkare som är religiösa är de lika illa som homeopatiska praktiserande healers och de borde åläggas att ha sin namnskylt kompletterad med någon text innebärande att de tror på troll. Som patient bör man få veta.

  När det gäller politiker är det lite annorlunda. I KD vet man ju att de tror på troll per definition så att säga och andra röjer sig ju mer eller mindre frivilligt och då kan man ju rösta därefter.

  Men med lärare är det allvarligt. Egentligen om de skulle hedra sin tro borde de väl frivilligt avstå från yrket. Står det inte någonting om någon kvarnsten om halsen vid förförelse? Nej visst ja! Det finns ju en missionsbefallning också!

 17. Så dum jag kan vara! "Förförelse" i det här sammanhanget är ju BORT från vidskepelse! Magistern får en kvarnsten om halsen så småningom om han antyder att det inte finns någon gud att bry sig om! Och det hjälper inte att skylla ifrån sig och bara citera Dawkins; nähä, så lätt lurar man inte den allvetande! Kvarnsten, kvarnsten!

 18. Med anledning av min kommentar 25 mars 2015 21:24
  ovan angående Kristian Grönqvists "allmänna åsikter" så för att undvika möjliga missförstånd så deklarerar jag härmed att mina egna allmänna åsikter är fullt kompatibla med Kristians. Om nu någon fått någon annan uppfattning vilket viskades i mitt öra!

 19. "Nemas Problemas" Anders. Om jag skulle ta illa upp av andras reaktioner, befogade eller inte, skulle jag behövt ta livet av mig för länge sedan. Jag är ledsen för att Du känner Dig eller någon annan påhoppad. Jag spekulerar jämt, det har ju varit mitt jobb, att med få bevis få till ett sannolikt händelseförlopp. Klart det blir fel ibland. Men ofta rätt också. Problemet är kanske, att jag tänker högljutt. Förlåt för det.

 20. Anders Hesselbom skriver:

  För den som undrar, är jag av motsatt politiska åsikter. Så det är tur att man får tycka olika här. Men det är alltid aktuellt att påminna att man representerar sig och sina åsikter här, inte mig och mina åsikter.

 21. Anders Hesselbom skriver:

  Accepteras givetvis. Du får ha hur korkade åsikter du vill, men det är fortfarande dina åsikter.

 22. Sedan har vi ju dock ett problem med migrationslösningen. Eftersom jag chefat på sjukhus så vet jag att problem måste lösas i den ordning de kommer. Ingen blir friskare i väntrummet. Men surare. Vi har tonvis med problem. De blir inte bättre av att vi tar emot fler akut dåliga, innan vi fått ordning på de redan akuta. First things first. Stämmer man inte i bäcken, blir det problem att göra det i floden.

 23. Maggan och jag flabbade rått åt de svenska förvaltningarna vid Samirs fråga" Har de tänkt alls…?"

 24. Anders!
  När din elevation hos Örebrohumanisteerna blev känd skyndade sig regeringen att redan idag kontra med att utse Maria Larsson (KD) till landshövding i länet. KD vill ju skärpa upp (minska?) invandringen. 😉

 25. Anders Hesselbom skriver:

  Jag kan ju inte säga att jag jublar, precis. Maria Larsson är väl inte precis någon jag har någon vidare respekt för.

 26. Skyll dig själv Anders! Nu allting off-topic. Ordna månatlig, obestämd gästinläggstråd!

  http://bjornsminusblogg.com/2015/03/27/manniskan-och-maskin/

 27. Den gyllene regeln är idag upplagd på Humanistbloggen. Onödigt. Hade räckt som interndokument…

 28. Tyvärr har inte Göran fattat, att faktumet att alla livsåskådningar har en variant, betyder, att korrelationen eller kausaliteten inte har med religion alls att göra. Men saliga äro de korkade….

 29. Lokatt skriver:

  Nils upplyser:

  "…en glad nyhet för feministerna är att männen tack vare invandringen nu är i majoritet."

  Alla dessa ensamkommande flyktingbarn, där i princip alla tycks vara av manligt kön. – Hur ska man förstå detta… Dessa män/pojkar behöver hjälp och skydd. Men deras systrar… behöver inte hjälp och skydd. Så måste det ju rent logiskt ligga till.?

  Deras systrar är kvar i bombhelvetet, varför tog de inte med sig dem?

  Jag minns DN:s rapportering för en tid sedan, med bilder på lastbilsflak överfulla med hopträngda män – bara män, samt några pojkar – med bildtexten "Befolkningen flyr bomberna i panik". – Befolkningen?
  Kvar satt kvinnorna med flickorna i bombregnet, det sket tydligen dom på lastbilsflaken i.

  Dessa gentlemän bidrar nu till att det nu finns fler män än kvinnor i Sverige . Hurra…
  eller va fan… eller vad ska man säga.

 30. Lokatt Jag tror du undanhåller oss något! Den LOKALA befolkningsflykten inom landet och till grannländerna tror jag också speglar den gängse värderingen om könen som råder i länderna där. Vad fan, flickor går alltid att snickra till!

  Men de till Sverige ensamkommande manliga "barnen"; ja de är förtruppen utsända genom familjens poolade medel för den farliga färden till fredens rika välkomnande land. Könsbalansen återställs när anhöriginvandringen sätter fart och den sker så fort upphållstånd beviljas, inte när "barnet" har fått jobb och kan försörja en familj. "Försörjningen" sker av de rika svenskarna genom skattsedeln. Svenskarna kan alltid äta mindre bitar oxfilé som just Patrik N tycker.

  Tja, det är en bedömningsfråga. Var och en får bedöma både rimlighet och sanningshalt och rösta därefter. Den som redan äter blodpudding behöver bara minska proportionellt sina utlägg; mindre försakelse än vid oxfilén.

 31. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

 32. Lokatt skriver:

  Ja jo, jag vet… Men jag visste inte att anhöriginvandring var annorlunda för de här små barnen. Mamma och pappa och de andra kommer alltså efter spå fort de fått uppehållstillstånd…
  Ack
  Beträffande unga flickor och flickebarn på eventuell flykt. En ensam oskuld bland tjugo testosteronstinna ynglingar och ett antal maktmedvetna människosmugglare, under en lång frakt… Jag vill inte ens tänka scenariot, Vik hädan,försvinn bort, bort mina hemska inre bilder 🙁

 33. Zelma skriver:

  Ja, eller också är flickorna redan gifta i sina länder och passar inte under kategorin ensamkommande barn.

 34. Ja, eller sexslavar hos IS. I stället för att slåss rymmer pojkarna. Det här med Gud, Allah och Jehova är ett helvetes gissel till uppfinningar. Men troende på uppfinningarna får vara lärare till barnen i våra skolor. Bah!

 35. Lokatt skriver:

  Zelma
  Gifta… ett otäckt ord. Som här betyder multipla, ändlösa våldtäkter. samt alldeles för tidiga graviditeter med ofta livsfarliga förlossningar. Och senare hög barnadödlighet.

 36. Lokatt. Jag tog Zelmas kommentar som ironi och samma kritik som din. Gifta barn…som finns i de länderna. Hon kan kanske förklara?

 37. Grattis! Min namne lyckades tydligen. Nog mer diplomat än politiker!

  http://bjornsminusblogg.com/2015/03/28/bjorn-von-sydow-och-kung-salman-grattis/

 38. Dags för Lindenfors på Humanistbloggen att beklaga utkomsten av diplomatin? Han är ju en konsekvent Humanist?

 39. Zelma skriver:

  T.ex kom ett gift asylsökande par till Göteborg, hustrun var 14 år och maken 21. Skatteverket godkände först äktenskapet men återtog senare då socialtjänsten reagerat. Finns fler exempel att googla. Jag tror att flickor i dessa länder är så påpassade att det är svårt för dem att fly själva på eget initiativ.

 40. Dessutom om man ska vara elak – och det ska man ju! – så i stället för att försvara sina systrar mot IS genom att stanna i landet så flyr pojkarna och "offrar" flickorna.

  Fast förstås när de får sin familj inklusive en ev. oskuldssyster till sig i Sverige genom anhöriginvandring så återfår de sin manlighet med heder och tar livet av henne när hon datar sin svenske pojkvän.

  Men vi vill ju ha mångkultur!

 41. På tal om åldersbestämning av ensamkommande "barn". Någon som vet hur det vetenskapligt kan ske?

  Vissa däggdjur kan ju åldersbestämmas genom att delar av brosk och benstomme uppvisar "årsringar". Hur är det med människan? Och blir det mer markerade ringar i så fall i vårt sommar/vinter klimat än i ett mera jämt subtropiskt sådant?
  Det är ju för sånt här som vi skulle behöva en Lindenfors på bloggen! Eller visst fan; han kan väl bara kulturell evolution…

 42. Ulf Gustafsson i Humanistbloggen angående begravningar:

  "Det finns människor som inte tycker et kors inte är okej. Om du vill ignorera dem, utifrån egen erfarenhet, så är det ditt beslut."

  Nu argumenterar Humanisterna alltså att det är OK med kors. Konstigt!

 43. Lokatt skriver:

  Zelma
  Jag tror att situationen är helt omöjlig, att ett ensamt flickebarn, eller ett par systrar kanske, skulle kunna färdas till trygghet i en annan världsdel.
  I kulturer där kvinnor inte kan röra sig utan förkläde utomhus utan att betraktas som utmanande sexuellt lössläppta skulle förmodligen dessa flickor/barn uppfattas som gefundenes fressen .
  Mellanösternmän tycks ha en ostoppbar, eruptiv sexualdrift att döma av hur barnen och kvinnorna måste paketeras -för att besvärande ofrivilliga ejakulationer inte ska inträffa, eller vad vet jag.

  Jag minns den kvinnliga reportern som i Jemen eller Afganistan (?) fick rådet att klä sig i burka, och som halvblind och iklädd sin kamouflagesäck bara hann ta två steg på gatan innan hon blev rejält nypt i låret av en flåsande hingst .(detta stod att läsa i hennes reseskildring, har tyvärr glömt vad den hette).
  Skulle unga jungfrur resa ensamma med dessa gränslöst sprängkåta… Knappast :Det blir till att stanna hemma och låta sig bombarderas.-(
  Jag själv skulle välja detta framför alternativet.

  Björn B
  Det svårt det där med ironi i skrift. Ibland fattar jag inte!

 44. Lokatt Katt!

  Vi har väl alla det problemet. I tveksamma fall brukar jag hellre fria än fälla. Det vill säga ta det som ironi i stället för bokstavligt. Gudars anspråk i religionerna till och med som skämt. Men så bor jag ju inte i Afghanistan så man kan ju vara lite tuff…

 45. Lokatt skriver:

  Hans Lindström är vår orädde Charlie Hebdo.
  Dagens teckning visar hur det kan bli vid Earth Hour, thih!
  http://www.bonton.se/

 46. Earth Hour

  Släcka ljuset? Aldrig. Vad världen behöver är mer upplysning, inte mindre! Timmen borde i stället markeras med att all tillgänglig belysning tändes. Även gärna också med att skicka upp värmeljusdrivna ballonger där belysning saknas

 47. Zelma skriver:

  Likväl säger statistiken för 2012 att 19% av de ensamkommande barnen till Sverige var flickor.

 48. Lokatt skriver:

  Verkligen? Det var en nyhet för mig.Jag tvivlar starkt på den statistiken, tror den är besläktad med Jerzy Sarneckis speciella sätt att räkna. Minns när han bedyrade att den ökade brottsligheten inte alls hade med invandrare att göra, det var svenskar som börjat våldta och råna i en skenande hastighet.
  Att saken handlade om andragenarationens invandrare, mycket riktigt svenskar, berättade han inte.
  Varje gång jag ser ett reportage med bilder på ensamkommande barn ser jag bara pojkar/män. De bussprotesterande i Grytan t ex var män (jag misstog mig när jag trodde att den stronga invandrarflickan som var där och läxade upp dem hörde till denna grupp, det var fel visade det, hon hade kallats dit för att tolka, medla och förklara.
  Visa mig de här ensamkommande flickebarnen. Var gömmer de sig?

 49. Lokatt skriver:

  Jag är inte säker på att de asylsökande i bussen vid Grytan var "ensamkommande",Vid närmare eftertanke var de nog vanliga vuxna män.

  Men jag undrar i alla fall var den ensamkommande flickorna/barnen finns.
  Jag kan tänka mig att bli kontaktperson för en sådan flicka.

 50. Zelma skriver:

  Uppgifterna kommer från migrationsverkets hemsida. Huruvida de dribblar med statistiken vet jag inte men finner det knappast troligt. 20014 tog kommuner i Sverige emot 3000 ensamkommande flyktingbarn. Samma år var andelen flickor igen 19%.

  Solna och Sigtuna har boenden för ensamkommande flyktingbarn, där bor både pojkar och flickor. Märsta.nu har skrivit om detta.

  Hur man åldersbestämmer ensamkommande barn i Sverige vet jag inte. I Norge införde man tandtest för att bedöma åldern. I och med det sjönk antalet ensamkommande barn med mer än 50%.

 51. Lokatt skriver:

  Hm, aha.
  Beträffande åldersbestämning har jag hört något om mätning av handledsben. Att t ex Norge gör åldersuppskattningar som visat att betydligt mer än 50% ensamkommande barn är äldre än 18 år och alltså inte är barn.
  Jag vet inte, men tror att Sverige inte gör några som helst försök till åldersbestämning eftersom det kan uppfattas som integritetskränkande för individen. Man frågar bara Hur gammal är du?
  Man litar påfolk här i det här det bästa av blåögda länder.
  Die dumme Schweden … nej då, vi vill ha det så.
  I alla fall Patrik L står som representant för uppfattningen, när han överbevisas om bluff och svek tycker han ändå att det är ok.
  Kan ha någonting med tagelskjortan att göra, en sorts plågande njutning som endast en icke-ateist förstår sig på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips