Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Både bättre och sämre artiklar från toklandet Sverige

2016-01-24

7/9 2014: Ska staten styras av demokratiska beslut, som ska vara så informerade och rationella som möjligt? Eller ska vi låta Gud dra i trådarna? Åke Bonnier är mannen som fick särskild prioritet av Gud under Eyjafjallajökulls utbrott, och här är hans syn på saken.

17/11 2014: Sofia Mirjamsdotter frågar sig varför är vi egentligen så tillfreds med att låta oss övervakas? Kanske är det så att vi tycker att övervakning är drägligt för att vi helt enkelt inte tänker på det. Själv tror jag att det kan liknas med hur gudstroende personer både kan anse att vi är övervakade av Gud 24-7 och anser att de kan komma undan med ett bedrägligt beteende: Man tänker inte.

16/1 2015: Och apropå kristendomen, hur trovärdig är egentligen Bibeln? Jo, Ronny Almroth låter hälsa att boken bjuder på ”en reell insikt om syndernas förlåtelse” och att den som säger något annat saknar historiska kunskap.

14/5 2015: Jo, vi har folk som tar ansvar för att Guds plan blir utförd även i näringslivet. Phew…

22/9 2015: Vem får klä sig efter eget tycke och smak i förorten?

24/9 2015: Nej, frihet är inte att ta av sig hijaben. Frihet är inte heller att ta av sig bh:n. Frihet är att kunna välja fritt. Ni vet, så som män kan göra.

29/6 2015: Man kan få sparken för uttalandet att homosexualitet är onaturligt. Påståendet är felaktigt – homosexualitet är naturligt – men man kan inte sparka alla som har fel. Förmodligen var det ändå trots allt rätt beslut. Personer med åsikter om homosexualitet brukar inte vara de allra smartaste.

7/9 2015: Och är det inte lite märkligt att i princip alla i Föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) tycker lika dant i frågan om vetenskap kontra pseudovetenskap och vidskepelse? Usch, så homogent! Jag har själv kritiserat VoF från andra hållet: Låt inte epitetet ”religion” orsaka mindre kritisk granskning! Den som följer mig vet att majoriteten av mina texter om VoF än så länge är påhejande texter.

14/9 2015: Amanda Björkman utmanar våldtäktskulturen genom att fråga hur många som bär ansvar för en persons våldtäkt. Och är det inte så, att när vi pratar om mäns övergrepp mot kvinnor, så är den allmänna opinionen redan på rätt sida? Nej, jag anser inte att alla X bär något ansvar för en handling av en X, oavsett om X är en hudfärg, en könstillhörighet eller en religion.

27/9 2015: I en artikel från den kristna tidningen Dagen meddelar man att sex av tio britter identifierar sig som kristna, men att endast knappt en av tio britter praktiserar någon religion. Gissa vilken av dessa fakta som fick rubrikplats?

18/10 2015: Det finns alltså inga skäl att känna sig förtryckt för att man valt att bära hijab.

27/10 2015: När vi ändå är i farten, gissa vad det behövs mer av? Kanske att Guds lilla riddare kan dra ut ministrarna ur garderoben?

20/11 2015: Nog måste väl all religion kunna häcklas? Hur obekvämt det än må vara, är alternativet ännu värre…

22/12 2015: …alltså är det värt det, trots att Guds Jönköpingsdelegation blir ledsna.

24/11 2015:Friskolor ska inte vara frizoner för indoktrinering”.

23/12 2015: Att påstå saker mot bättre vetande, är att ge barnen näring åt den tro som de så väl behöver, enligt Torsten Åhman. Texten är en lagom diskret negativ missrepresentation av Richard Dawkins skepticism, och en lagom positiv missrepresentation av vad religion är.

1/1: För vems skull har vi dagisfröknar? Och vad väger tyngst, fröknarnas rätt att skyla sitt ansikte eller barnens rätt att se fröknarnas ansikte? Sakine Madon frågar sig vad Skolverkets formulering ”jämställdhet, som grundläggande demokratiskt värde, ska både gestaltas och förmedlas” egentligen betyder.

11/1: Vad ska vi egentligen ha konst till, när den curlade generationen anser sig vara de som bestämmer vilken konst som är bra? Utan att lägga någon värdering i huruvida det var rätt av Marianne Lindberg De Geer att säga upp sig, så delar jag faktiskt hennes problembild.

12/1: Oisin Cantwell brottas med statistiken för att avdramatisera medias rapporteringar kring sexuella övergrepp. Som exempel på icke-sansad rapportering väljer han att skriver han förminskande: ”Separata bubbelpooler för kvinnor och män!” Jag delar Cantwells irritation, fast jag är irriterad av andra skäl – jag vill kunna sitta med frugan i bastun.

Kategorier: Uncategorized

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips