Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Bara ibland är frånvaron av kvinnor ett hot

2015-04-07

I slutet av 2014 fick vi läsa en serie av artiklar beskrev att Sverige lider brist på systemutvecklare och datorprogrammerare. Mjukvaru- och konsultföretagen hittade inte kompetent personal och kunde inte ta sig an alla uppdrag. Men nu i början av april har vi istället läst att det är bristen på kvinnor i branschen som är hotet. Någon beskrev även bristen på kvinnor som ett akut hot. Men hur ser hotbilden ut?

Det vore givetvis bra om könsfördelningen vore jämnare, inget snack om den saken. SCB’s siffror har tre år på nacken, men de visar att hela 80% av alla programmerare är män och endast 20% är kvinnor. Även könsfördelningen bland tekniker är 20-80. Orsaken till den skeva fördelningen är en fråga i sig, och för den som är intresserad av att lösa problemet med den skeva könsfördelningen, är detta en mycket viktig fråga.

I egenskap av programmerare har jag mina gissningar om varför vi har så svårt att få kvinnor att vilja jobba i IT-branschen medan jag inte har någon aning om varför kvinnor inte vill bli byggnadsarbetare, och givetvis önskar jag att fler programmerare vore kvinnor. Men IT-branschen har inte lika stora problem som vissa andra mansdominerade yrken, och det är lätt för den kvinna som vill komma in att komma in. Det största hindret som står i vägen för ett intressant och välbetalt jobb handlar över huvudet taget inte om kön, utan om kompetens.

Det finns helt klart betydligt mer jämställda yrken, åtminstone sett till könsfördelningen. Både läkare och kockar har en könsfördelning som är 50-50, vilket är bra! Men när man ser på t.ex. fordonsmekaniker eller byggnadsarbetare så är förhållandet nästan 1-99. Det finns i princip inga kvinnliga fordonsmekaniker eller byggnadsarbetare, men det verkar vara mindre problematiskt att köra i en bil byggt av män eller vistas i ett hus byggt av män, än att köra en app byggd av en man, eftersom det är i just IT-branschen som könsfördelningen är ett hot.

Kategorier: Uncategorized

60 svar till “Bara ibland är frånvaron av kvinnor ett hot”

 1. Lokatt skriver:

  Beträffande byggarbetare har jag hört att det dör en sådan i jobbet varje vecka.
  Det verkar j groteskt, kanske är det inte sant.
  Men om det är så fruktansvärt riskfyllt att jobba på bygge måste förklaringen vara att män är mycket mer villiga att ta risker än kvinnor. Delvis kanske inlärt men delvis medfött tror jag. Testoseronet och det där.
  Hur ser könsfördelningen ut bland präster, tro? Kvinnorna verkar vara på stark frammarsch. I så fall är det bra, för jag tror det försvagar magin hos gudstjänstföreställningarna.
  Och Anders, är det din kompis Houdi som buggar i den där rekamfilmen..? 🙂

 2. Anders Hesselbom skriver:

  Vilken reklamfilm?

 3. Är det inte ganska naturligt att kvinnor inte väljer att bli byggnadsarbetare? Det är ofta ett fysiskt tungt yrke och många moment vid husbyggen går helt inte att ersätta med lättmanövrerade maskiner. Och fortfarande är väl män fysiskt starkare än kvinnor?

  När det gäller fordonsmekaniker menar man väl i första hand reparatörer (tungt och smutsigt). Jag tror på de löpande banden vid nytillverkning är fördelningen jämnare. Där är kategorin ”Övriga maskinoperatörer och montörer” med c:a 25 procent kvinnor.

  Det vill säga att frånvaron av kvinnor i kategorierna byggnads och fordonsreparation är inget problem eftersom könsfysiken är avgörande.

  Däremot är det ”ett problem” att det fattas kvinnor i IT-branschen eftersom där inte finns några naturliga fysiska stopp. Ge flickebarnen lika många läsplattor och legoklossar som pojkar i presenter så rättar det till sig!

 4. Björn Bäckström9 april 2015 07:16

  …och schackbrädor och datorspel!

 5. Lokatt skriver:

  Jag vet inte vad reklamen gäller… har bara sett den skymta förbi ett par gånger, senast reagerade jag: Nejmen det är ju Han! eller..inte.

  Scenen är att ett glatt medelålders par dansar buggiga turer. Mannen är den rynkiga invandraren med stor näsa som tidigare "haft servicebutik" (rätt kul) den reklamen handlar om någon mobiloperatör tror jag.
  De dansar, och in från höger dansar en tredje person in, storvuxen typ, och nu dansar alla tre.
  Fast kanske är den store dansaren samma person som "polisen" i de tidigare inslagen…

 6. Björn . Enligt Södertörn är de fysiskt starkaste kvinnorna starkare än de fysiskt svagaste männen, vilket gör att en så patriarkal generalisering är osann och politiskt inkorrekt. Fast varje femåring vet att det ÄR så. Men så är det svenska relativistiska sättet att betrakta naturen. Södertörn är inte ens medveten om att manliga och kvinnliga bäcken skiljer sig åt i sådan omfattning att man kan se skillnad med ett ögonkast, eller att män och kvinnor kastar boll på olika sätt…. Det var anledningen till att jag blev avstängd på VoF.s Facebook. Skrattretande ovetenskapligt….

 7. Lokatt skriver:

  Min son byggde torn av sitt Lego, snart avacerade saker med hissanordningar som han konstruerade själv. Min dotter byggde oftast i ringform, eller hus med rum. Trädgårdar. Aldrig torn.
  Min son kunde pyssla fint med dockor, skjutsa dem på trehjulingen, bädda ner dem. Men min dotter försökte aldrig meka med något som var tekniskt vad jag minns.
  Jag, hemmamamma, och hade tid och möjlighet att styra deras uppfostran och vara noga med att inte göra dem "ljusblå och rosa", några år senare förvägrade jag min stackars dotter den fjompiga bysthöga dockan Barbie.
  Det är intressant och eldfängt det där med pojkar och flickor, skillnaderna.

 8. Lokatt skriver:

  Kristian
  Va! Blev du avstängd där också! Grattis! 🙂

 9. Självfallet ledde det till att jag ifrågasatte admins skolkunskaper eller befintligheten av sådana och det ena gav det andra och gruppen av okunniga viktigpettrar vann. Inte min förlust…..:-)

 10. Ett av mina riktigt stora personliga problem, är att jag inte riktigt kan hantera brist på kunskap, utom på uppenbart utvecklingsstörda, där den kompensativa viktigpettrigheten inte alls existerar. My bad…

 11. Lokatt skriver:

  Till Zelma
  Detta är en kopia på det svar som jag nyss skrev men som inte syns i marginalen, angående pastorns som frågade om Jesus fanns i ditt liv.
  Det är jag Lokatt som skriver

  Aha… du antyder alltså att ditt avsnoppande av den Jesus-frågande pastorn berodde på att han är alkoholiserad..? "darra på handen", "skicka sig"…

  Då tycker jag att du var grym mot honom! Alkoholism är en tragisk åkomma, jag har ett sådant fall inpå skinnet, det handlar om en förfärlig, utdragen strid.
  Om en elak tant var nedlåtande avvisande mot min anhörige därför att han visat tecken på att dricka för mycket skulle jag tycka att hon var empatilös.
  Jag betraktar alkoholister och religiösa utifrån ungefär samma mall. Jag tycker synd om dem, ser dem som tragiska offer och vill hjälpa dem upp ur dyn, fast jag vet att det är nära omöjligt.

 12. Patrik N skriver:

  Kan det vara en projektion..?

 13. Zelma skriver:

  Lokatt,
  Du kanske inte sett att jag redan svarat på din kommentar? Eftersom det här verkar vara viktigt för dig svarar jag igen.
  Jag har ingen aning om pastorn är alkoholist faktiskt, på mingel bjuds det ju glas hela tiden. Det jag antydde var att frågan om jag känner Jesus och tror att han dött för mig, är den sämsta raggningsreplik jag har hört! Den mest osmakliga också. Hur jag kan veta att det var en raggningsreplik? Det visade sig under minglets gång.
  Är vi färdiga med pastorn nu?

 14. Zelma skriver:

  Helt klart en projektion!

 15. Kristian Grönqvist 9 april 2015 10:00

  Måste ge Södertörn lite rätt här! 😉

  När högbåtsmännen på bataljon Sparre klagade på husmors ("Patt-Lisas") brunsås kastade hon ut sjömännen. De fick sedan en uppsträckning av Kapten Hamilton som gick båda vägarna; för att de hade kallat henne vid öknamn och sedan varför de inte orkade stå emot det svagare könet. Vad är ni för krigare! Hon var väldig husmor!

 16. Så Ni förstod hänvisningen till att universum måhända är en projektion från kanten av ett svart hål. Ni kanske har lite mer substans inombords än jag trodde iaf. Det finns kanske hopp för Er också eller skall Ni dö väntande…..på att det riktiga livet skall börja när riktiga livet flytt….

 17. Annars låter era svar väldigt likt Bill och Bull, modellerade efter två viktigpettriga akademiker på Uppsala Universitet. (obs kolla Pelle Svanslös, en bok som utgavs innan Ni föddes)

 18. Nu blir det ju svårt att fastställa Patt-Lisas fysiologi idag, men kvinnor inom prestationsidrotter är i förbluffande hög grad högtestosterona eller om man vill uttrycka det lågöstrogena, vilket väldigt ofta ges uttryck i sexuell orientering. Jag brukar säga: "Visa mig hur Du kastar en boll och jag talar om för Dig vem Du är"

 19. Lokatt skriver:

  Zelma
  Njae, inte riktigt… vad hade hans "darrande på handen" i samband med martiniglaset att göra… Detta verkade du se som skäl till att snoppa av honom. Och det att han inte hade vett att "skicka sig" ?
  Jag uppfattar det som att pastorn inte riktigt klarar alkohol, då bär han sig dumt åt på något sätt och raggar ofint på sippa damer.. 😉

  – Kan det inte ha varit så att du missförstod pastorn, kanske ville han inte alls ragga utan bara frälsa dig? Det är ju pastorers uppgift.
  Men, om man väljer att gå på partyn med drinkar och pastorer så får man kanske vara beredd på överraskningar .? 🙂

 20. Lokatt skriver:

  Hahaha, vilket gräsligt öknamn (smeknamn?) Patt-Lisa!
  Men Kristian, hur man kastar bollen kan man ju enkelt lära sig!
  Jag kastar "killkast" såklart när jag t ex leker med hunden och tennisbollen, men "tjejkast om det är till ett litet barn som jag inte vill skada.

  Fast, jag tror de flesta pojkar undviker tjejkast, kanske därför att de inte vill verka "bögiga" eller flickaktiga.
  Ofta tycks det faktiskt vara bättre och enklare att vara en pattlisa, vi damer kan gå i långbyxor eller klänning, vi kan kasta som killar eller som tjejer, allt efter humör.
  Men ni snoppjohans bör inte kasta som tjejer och helst inte gå i klänning..
  Stackars ! 😉

 21. I sak har Du förmodligen rätt, men användningen av m.Pectoralis styrs av storleken på pattarna. Liksom det kobenta springandet styrs av bäckenets bredd och höftledens utformning. Men lära sig att undvika designens intentioner går att göra…..Män är från början designade att göra andra saker än kvinnor och det syns på deras anatomi. Sen får Södertörn tycka vad de vill rent ideologiskt. Man måste någonstans kompromissa. Och de kompromisserna söker jag gärna…..så länge man tar hänsyn till design också…(evolution). Pojkar undviker inte tjejkast, de kastar så, för att det är effektivast och gör minst ont….. Man skulle säkert kunna göra studier om sexuella preferenser bara på kastet, men jag är pensionär….:-) Men skulle passa mig som handsken i handen

 22. Lokatt skriver:

  Men annars ser jag mycket gärna herrar i kjol, dvs kilt, som är det snyggaste plagg jag vet på en riktig karl.Visst är det lite konstigt.
  På andra plats placerar jag nog frack, en urmanlig kostym.
  Minst macho ? Stickad pullover. Som sitter lite för stramt.

  Apropå skillnaden mellan kvinnor och män – här är den uppenbar anser jag, och troligen medfödd.
  För jag tror att väldigt många män svarar "Ingen alls såklart!" på frågan om vilken klädsel som är mest attraktiv på kvinnor.

 23. Zelma skriver:

  Lokatt,
  Ja, eller hur? Eftersom du alltid är en idog försvarare av pastorer i allmänhet (och med en egen allestädes vetenskaplig attityd), förstår jag din upprördhet. Men jag kan lugna dig med att, oavsett hans avsikt så var hans fråga direkt olämplig i sammanhanget! Och kanske var det pastorn som borde avstått tillställningen istället? Det var heller inget party i vanlig bemärkelse utan ett mingel efter en bokpresentation, (ej någon 'religiös' bok).

  Eftersom du ömmar så för goa pastorn är du nog i alla fall lite intresserad av att bli frälst? Kanske också lite tjusad av nimbusen runt pastorer? (manliga förstås, bäst att tillägga)

 24. Zelma skriver:

  Lokatt,
  Fortsättning av följetongen Pastorn:
  Eftersom jag vet att du är en hängiven förespråkare av kristen mission är det helt naturligt att du tolkar in det i sammanhanget.

 25. Zelma. eftersom Du säkert är för Kristen mission, skulle jag gärna vilja ha en uttömmande förklaring om vad det är….? Är det samma sak som Jihad eller en strävan efter ett världsomspännande "kalifat" fast Kristi Rike…..? Alltså ungefär åt helvete med de otrogna…!

 26. Zelma skriver:

  Kristian,
  Men vad nu? Jag har ju nyligen blivit utsatt för spanking av Lokatt som påstår att jag snoppat av en pastor som enligt henne ville missionera bland hedningar. Och nu kommer du och säger att jag säkert är intresserad av kristen mission! Vem av er ska jag tro på nu då? Corpus callosum!

  Den kristna missionen utgår förstås från Jesu missionsbefallning: "Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar…". Meningen är att alla ska få höra budskapet i evangelium. Ingen ska lämnas utanför men heller inte på något sätt tvingas att bli kristen. Urförsamlingen var inte så bekväm med en världsomspännande mission. Man började först missionera bland judarna, därefter vid missionsresorna bland judarna som bodde där (diasporajudar), de var ganska motsträviga så man vände sig till hedningarna också. Från början hade man föreställningen att hedningarna skulle komma till Israel och inte tvärtom. Guds rike är något som manifesteras främst vid Jesu återkomst, då det nya Jerusalem blir ett faktum, (Se, jag gör allting nytt…!) Det är alltså inget jordiskt 'kallifat' det handlar om.

 27. Lokatt skriver:

  Hahah! 🙂
  Fast just jag har ju en mer bildad och estetiskt/asketiskt strängt avgränsad infallsvinkel, naturligtvis…
  ;- )

 28. Lokatt skriver:

  Men snälla Zelma!
  En karriär som predikant väntar dig det är ju solklart!
  själv lyder jag ingen hittepå-guds son-order som du förstår, magstarkt av den där typen att gå ut med befallningar!
  Allt det där är för mig strunt och gallimatias som jag bemöter med en uttråkad gäspning. Det är som sagt underbart att vara hedning, prova!

  Apropå bibliska "sanningar" är det senaste jag hört om Flykten från Egypten att arkeologerna som länge letat med ljus och lykta i öknen inte hittat ett enda spår som tyder på att en stor grupp befunnit sig längs en sträcka i fyrtio år (först ledda av Moses som trots strapatserna blev 120 år…)
  Inte en benknota, ingen rest efter eldstäder, inga begravda gamlingar , ingenting.
  Läs inte bara sagoboken utan läs Hans Furuhagens "Bibeln och arkeologerna" till exempel

 29. Zelma skriver:

  Lokatt,
  Så du har redan övergivet goa pastorn? Honom som det var så synd om! Det var väl tråkigt. Du vet väl att gäspningar kan vara s.k. 'överloppshandlingar'?

  Jag tror det var farfar som berättade om en som kallades 'Hatte' Furuhagen, han lär ha arbetat med den tidens komiker och vid sidan av skrev han böcker, eller om det var tvärtom?

 30. Zelma skriver:

  Kristian,
  Säg inte att du tillhör de där Svarta hål-dyrkarna? Det finns såna som gör det, på riktigt!

  Viktigpetter var ordet, sa Bull! Hen hade gått i Folkskolan hen, och inte på Uppsala universitet. I folkskolan fick de bara lära sig att göra hyss; lägga häftstift på majisterns stol och spela hartsfiol på grannens fönster. Inte fick de lära sig något om corpus callosum heller…..Ja, så blev det som det blev!

 31. Lokatt skriver:

  Nej men stopp och hallå Zelma.
  Att Hatte Furuhagen var en begåvad studentspexare iHasse Alfredssons och Tage Danielssons gäng en gång förringar verkligen inte på något sätt hans senare akademiska arbeten – i högsta grad tvärtom!
  Sinne för humor är enligt min bedömningsskala ett tecken på intelligens.

  – Din pastor har jag faktiskt övergivit, han får klara sig själv, det går säkert bra med guds hjälp såklart 😉

  "Överloppshandlingar" kallas till synes irrelevanta reaktioner som gäspningar, bland andra djur, i vår värld kanske främst hundar och katter men även t ex lejon.
  Dessa djur har inte vår djurarts extremt utvecklade möjligheter att demonstera eller kamouflera känslor, av t ex förvirring eller hotfull aggressivitet.
  – Ett råd: Om pitbullen som du försöker klappa gäspar, backa för säkerhets skull!
  Men jag, en högt utvecklad människoapa, blir ibland bara så genuint dödstrött på Jesusprat. då gäääspar jag, zzzzzzzzzzzz

 32. Lokatt 10 april 2015 22:37

  Självklart. Nästan religiös sådan! 😉

 33. Zelma10 april 2015 23:19

  I min "folkskola" hette det överslagshandlingar och inget annat. Majjen illustrerade det med Lisas ständigt petande i näsan medan hon tänkte ut ett svar på en fråga. Ren och skär mobbning. Själv kliade han sig i skrevet medan han bedömde svaret. Ingen sa något. På den tiden var det ordning och reda! Bah!

 34. Lokatt skriver:

  Björn och Zelma
  Ja just, överslagshandling heter det.

 35. Lokatt skriver:

  Men visst är det skillnad på kvinnor och män, ibland stor skillnad.

  Senast idag läste jag i DN om mannen – en 30-årig bankchef, boende i villa vilket tyder på att han har familj, som mitt på dagen går ikapp kvinnor för att klämma på deras rumpor och sedan springa sin väg. Ofta hade han gått ikapp, lyft upp kvinnan samt klämt på hennes bröst och underliv. Sen har han knatat därifrån.Detta hade upprepats många gånger.
  – Finns den kvinna på jorden (som inte är sinnessjuk) som skulle bära sig så idiotiskt åt?
  Mannen hade skyllt på att han tittat på porr, våldtäcktsfilmer och "sharking"filmer där man sliter underkläder av kvinnor. Rätten hade inte ansett att det var befogat med någon sinnesundersökning (de ansåg alltså att han är normal).

 36. Överloppshandlingar är aldrig överloppshandlingar Lokatt. Gäspningen har en ytterst viktig funktion. Den tvingar kroppen att sträcka på sig, alltså bilda ett vakuum i alla lederna och därmed suga in smörjmedel i dem innan de komprimeras av kroppsresningen. Ju latare djur, desto mer gäspar de. Lejonhanar nästan jämt. Reflexen är så viktig, att den smittar bland flockdjur Prova det någonstans. Gäspa oförmodat bland en större grupp människor ljudligt och njutningsfullt och se vad som händer……. Det handlar alltså inte om syretillförsel. Titta på en katt, när den vaknar.
  Det fins inget som heter överloppshandlingar. Det är bara namnet på handlingar folk inte har förstått. Vi är alldeles för gamla som djur för att överloppshandlingar inte skulle ha sorterats bort i det stora hela…… Evolutionen är alldeles underbar, när man förstår att allt är ändamålsenligt…..

 37. Kristian Grönqvist11 april 2015 13:32

  Om överslagshandlingar alltid är rationella förklara då varför majjen tvångsmässigt kliade sig i skrevet när han var tvungen att ta ställning till om ett svar var rätt eller fel. 😉

 38. Han kliade sig troligen pga klåda. Orsakad av nervös svettning i skrevet. Man petar sig i näsan för att avlägsna snor eller kliande hårstrån. Att det inte anses vackert är säkert Luthers eller någon annan besserwissers fel. Distraktion är en annan orsak. Jag kollade alla våra föreläsare på detta. Harklingar, ööööööh, hostningar, omotiverade skratt, bisatser utan innehåll, darlings (lustigheter som bara föreläsaren tycker är lustiga), kast med håret, insugning av luft mellan tänderna, plutande med munnen, omotiverade kraftuttryck, återkommande ord, som antecknades ggr/tim och visades åt föreläsaren. Många blev riktigt bra med regi. Visar att även det goda kan förbättras……

 39. Kristian Grönqvist11 april 2015 15:11

  Nja; inge vidare. Godkänner klubbmedlemmar i utvisningsbåset i alla fall! 😉

 40. Lokatt skriver:

  Kristian 13:32
  Nej jag tror du har fel, alternativt har missförstått mig.
  Min gäspning är en äkta trötthetsgäspning (den jag beskrev nyss inför jesustjat men som ju i just den situationan faktiskt var mer bildlig).

  Om jag känner mig hotad, rädd eller arg och är osäker på om jag ska hoppa på fienden eller springa min väg – då gäspar jag inte.
  Men en hund gör faktiskt så ibland, särskilt om den känner sig trängd och ofri. Likaså om man gör en hund osäker eller generad (det gör jag aldrig) t ex genom att klä ut den i löjlig mössa och sen skratta åt den – då är det också troligt att den gäspar.
  – Men om någon tvingar på mig en fånig hatt så gäspar jag naturligtvis inte, jag kanske spexar lite för att komma ur situationen.
  Jag tittade nyss på ett naturprogram där lejonskötaren sa till den besökande: "Han gäspar nu, backa, han kan vara på dåligt humör!"
  Tamkatter tror jag bara gäspar för att de faktiskt är trötta, eller oftare nyvakna, har jag för mig – det var länge sen jag hade katt.
  Förresten, gäspar nånsin en häst? eller ko? Tror inte det… Mystiskt!

 41. Problemet att ett kunskapsföretag aldrig kan sälja föreläsare som är i utvisningsbåset…. Tror Du jag var så här frispråkig, när jag tjänade mitt uppehälle på att föreläsa. Ändå ansågs jag som mycket kontroversiell….

 42. Zelma skriver:

  Ordning och reda och obehandlat angrepp av bugs! Yeah!

 43. Intrssant är Humanistbloggens utredande av vad som är lämpligt och vad som inte är det, utgående ifrån olika tolkningar av Bibeln. Den som vill förstå kan läsa inlägget om homosexualitet. Men det är då naturligtvis utgående ifrån tolkningar av Bibeln, som vore den en bok med absoluta sanningar. Det är som att tvista om färgen på Jesu skägg, trots att man inte en vet om Jesus har existerat. Eller som att kivas om färgen på enhörningars horn. Ulf försöker göra en seriös tolkning av innehållet i ett tomt äggskal…..Vilka sällsynt korkade barn. Och det värsta är, att de vill bli tagna som seriösa……???!!!

 44. Patrik N skriver:

  Det är ingen större skillnad mot när "Gud" diskuteras här på bloggen, det råkar ju alltid vara den "Gud" som beskrivs i Bibeln som är default-guden.

  Sen måste ju Anders igen in och tillrättavisa dig för att du uttrycker dig nedsättande mot Ulf m.fl. Ack, ack, ack vad du håller Anders i arbete. Han vill ju inte ha sådant på sin blogg.

 45. Kristian Grönqvist12 april 2015 21:00

  Kristian. Per Dannefjord har på ett bra sätt adresserat frågan om bibelns relevans/ickerelevans för moralen. Gå till Humanistbloggen eller direkt till Dannefjords blogg här nedan:

  https://perdannefjord.wordpress.com/2015/04/12/den-bibelindrankta-moralen/

 46. Patrik N12 april 2015 22:52

  Anklaga ingen annan för personreferenser. För ditt putsande av Anders stövlar finns ett uttryck involverande bakdelen! Bah!

 47. Patrik N skriver:

  Hehe, jag vill ju bara reta Anders juh.

 48. Anders Hesselbom skriver:

  Visst kan man pinga in Ulf om man vill ha en kommentar, men samtidigt är det ju inte önskvärt att Kristian kommenterar på bloggen som uttalandet görs på.

 49. Patrik N skriver:

  Bra Anders. Resolut.

 50. Björn Bäckström13 april 2015 17:03

  Gud och Jesus står för kärleken menar biskopen i Linköping glad som han är över att kyrkan äntligen välsignar homosexualitet. För han kan väl inte mena bara platonisk vänskap nu när han fått till ändringen? Är biskopens och den Helige Andes nästa drag att också att sanktionera incest? Är inte Jesus Guds son?

  Jag tror att blir det bara opportunt nog så hittar kyrkan en väg till välsignelse. av vad som helst Det börjar likna rena farsen. Början till slutet hoppas man för organisationen!

 51. Kristian Grönqvist12 april 2015 21:00

  "Ulf försöker göra en seriös tolkning av innehållet i ett tomt äggskal..".

  Poängen är ju att bibeln i n t e bara är ett tomt skal utan ett ägg som innehåller inte ett utan många embryon fullt av motsägande utsagor, råd och anvisningar!

  Ulf kanske vill hjälpa till med tolkningar som passar hans livsåskådning bäst. Och han har stor chans att få sina val accepterade eftersom han representerar PK mainstream. Citerar mig själv:

  "Jag tror att är det bara opportunt nog så hittar kyrkan en väg till välsignelse. av vad som helst Det börjar likna rena farsen. Början till slutet för organisationen kan man hoppas!"

 52. Alla präster i SvK med Antje Jackelen i spetsen är numera pastor Janssöner. Tacka Svenska Ord för det. Har gjort mera för avkristningen i landet än alla andra sekulära humanister sammantagna. Fick svenska folket att skratta. Det vill säga genom "mock & ridicule". Som är ett förkättrat begrepp hos nutida s.k. Humanister! Bah!

 53. Lokatt skriver:

  Ja Björn, suck, jag håller med dig angående "mock…"

  Läser just nu en katolsk flickas memoar (hon är intelligent, så trots klosterskola och Irland insåg hon bluffen som tolvåring). Bland annat fick hon lära sig att helgonet Sankta (nu hittar jag inte namnet) euforiskt kände hur Kristi ben krasade mellan tänderna när hon tuggade på oblatet – alltså hans heliga kropp…ah haha!
  Författaren Hilary Mantel är född 1952, man lär alltså ut sånt här strunt i (relativt) modern tid. För övrigt tycker katolska lärarinnor om att slåss, ja slå barn alltså.

  – Annars vill jag inte rekommendera boken "Skuggan av ett liv", ganska tråkig tycker jag. Läser den mest för att jag hörde att hon i boken beskriver hur hon misshandlats av sjukvården som ansåg henne vara psykiskt sjuk, när hon i själva verket var kroppsligt sjuk.
  Idag är hon Dame Hilary 🙂

 54. Lokatt skriver:

  "Mot dumheten kämpar själva gudarna förgäves" var ett av min ogudaktiga mammas slagord.
  Ja. Men det finns faktiskt ett vapen som kan drämma till dumheten, det är humor.
  – Tack Hasse & Tage,! Tack george Carlin, tack, tack Eddie Izzard, tack Bill Maher, tack, tack, tack alla 🙂

 55. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

 56. Zelma skriver:

  Björn,
  Hur länge sedan är det pastor Jansson hade premiär? Och varför har det tagit så lång tid innan Svenska kyrkans präster tagit efter honom? Kan det vara något annat som inspirerat dem?
  Dawkins har sagt att han föredrar en ärlig fundamentalist framför hycklare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips