Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Bedrägeri: Islam får folk att tappa huvudet

2021-11-30

Tänk dig att en friskola tar emot skolpeng från skattebetalarna under förevändningen att de ska användas för att bedriva skolverksamhet, men att en av cheferna stoppar en del i egen ficka. Istället för att pengarna hamnar i verksamheten, finansierar chefen sin ganska kostsamma modelljärnväg som han njuter av på sin egna tid. Detta är uppenbarligen ett bedrägligt beteende, eftersom de pengar som vi medborgare betalar för att friskolan ska kunna bedriva sin verksamhet, till viss del används för att finansiera någons privata hobby.

Det finns många reaktioner som kan komma från en sådan historia. De allra flesta kommer naturligtvis att opponera sig mot det bedrägliga beteendet, men vissa kommer att skylla på systemet. Friskolor kan i praktiken generera ett överskott i verksamheten – en vinst – och delar av denna kan rent av tillfalla någon som investerat pengar i skolan. Denna person kanske rentav inte har sitt bankkonto i Sverige, så det finns ett inbyggt problem i det svenska skolsystemet, och således kan man skylla på systemet.

Jag accepterar inte systemkritik när en person olovligen roar sig för gemensamma medel. Om någon investerar i en verksamhet och får avkastning, så kan han rent lagligt köpa modelljärnvägar för de pengarna, även om vi gemensamt kan tycka att systemet är kasst. Jag stöttar ett förstatligande av skolan. Dessutom ska man veta att det går att förskingra pengar från en statlig skola, så systemkritik är inte det mest relevanta här.

Tänk dig nu att en friskola tar emot skolpeng från skattebetalarna under förevändningen att de ska användas för att bedriva skolverksamhet, men att en av cheferna stoppar en del i egen ficka. Istället för att pengarna hamnar i verksamheten, finansierar chefen byggandet av en moské på Island. Jag kan fortfarande, av samma skäl som tidigare, avfärda kritiken mot systemet, trots att jag tycker att nuvarande system är kasst, men vi har en annan nyans att ta hänsyn till här.

Nu är personen något av en aktivist. Kom ihåg att vi fortfarande inte diskuterar hur vinsten används, utan om hur skolpengen används. Men det är ju till något fint och bra. En moské är en utmärkt mötesplats! Muslimer har det inte så lätt, och en moské är en tillgång för dem! Och så vidare. De allra flesta kommer naturligtvis att opponera sig mot det bedrägliga beteendet även i denna situation, men nu kommer flera människor titta efter andra problem än det faktum att en person har tagit gemensamma medel, öronmärkta för att bedriva skolverksamhet, och lagt dem på sin privata hobby. Den bedrägliga personen har en lägre plats i maktanalysen och tillhör således en mer skyddsvärd grupp.

Är det så dåligt att någon bygger en moské? Även om det nu råkar vara utomlands, för svenska medborgares pengar, utan deras godkännande, eller ens vetskap? Där får man tycka vad man vill, men det är villospåret som man lockas in på, när man sympatiserar med gärningen, men rent juridiskt är det samma gärning som har begåtts i båda exemplen och detta måste vi kunna se, för annars är verkligen vägen till helvetet kantad av goda intentioner. Så förstatliga gärna skolan, det skulle glädja mig, men även när vi kommit dit, ska anslagen som går till skolan användas till just skolan.

Kategorier: Skattepengar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips