Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Behrang Kianzads syn på hedersvåld

2015-07-16

12/7 publicerade GP en utmärkt text av Lars Åberg som kommenterade vänsterpartiets komplicerade förhållande till hedersvåld i förorterna.

Tre ledande vänsterpartister – Christina Höj Larsen, Aron Etzler och Rossana Dinamarca – skrev i Aftonbladet (6/7) om hur fel det är att prata om problem i förorterna när allt kan lösas med generell välfärd. I deras text hördes ekon av Gudrun Schymans och andras förnekanden av hederskulturen för tio-femton år sedan.

Måste inte polletten snart trilla ner?”

Igår svarade Behrang Kianzad. Ett mycket beklämmande svar, som i ljuset av att Kianzad är jurist blir direkt obehagligt.

”När en etnisk svensk man slår ihjäl sin fru eller ex-flickvän, då är det fråga om ”svartsjukedrama”, ”familjetragedi”, ”alkoholism”. När gärningsmannen har annat etniskt ursprung, ja, då är det ”hederskultur” och ”vi måste prata om det”.”

Va? Skulle du vilja ha Behrang Kianzads juristhjälp om du själv var utsatt för hedersrelaterat våld? Givetvis inte! Kianzad nämner även att ingen vet hur många som blir hedersmördade.

”Varje år slås cirka 20 svenska kvinnor ihjäl av en närstående man. På 20 år blir det 400 mord. Hur många av dessa mord kan egentligen sorteras under tankefiguren hedersmord? Fem? Tio? Ingen vet.”

Det stämmer att vi inte har några exakta siffror, men det är knappast ett påpekande i Behrang Kianzads favör. Även om man själv tar lite lättare på mord när offret är kvinna och orsaken relaterar till hederskultur, så är det ett svagt argument i ett samhälle där den dominerande livsåskådningen är mer humanistisk än religiös. Vi lever helt enkelt i en kultur där varje hedersmord betraktas som en förlust. Med rätta.

Och vad det beträffar siffrorna, så är förmodligen några av kvinnorna som ramlat från sina balkonger faktiskt mördade, inte bara slarviga balkonganvändare, precis som några av de som frontalkrockar med lastbilar förmodligen borde belasta självmordsstatistiken.

Kategorier: Uncategorized

Ett svar till “Behrang Kianzads syn på hedersvåld”

  1. Lokatt skriver:

    Beklämmande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips