Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Betydelsen av ordet ”nörd” är justerat

2015-04-18

Mattias Boström twittrade (följ!) detta igår:

”Nörd” har fått ändrad definition i nya SAOL-upplagan (upptill på bilden).

Han bifogar två bilder föreställande den tidigare och den reviderade definitionen från Svenska Akademiens ordlista, där den tidigare lyder ”enkelspårig och löjeväckande person, tönt” och den nya lyder ”person som har ett stort specialintresse och som därför kan verka något enkelspårig”.

Eventuellt kan min syn på ordet vara färgad av hur vi använde ordet på 80-talet eftersom jag knappt använt ordet sedan dess, men då var ”nörd” svengelska för ”nerd” som fortfarande är en nedsättande beskrivning av någon som är lite töntig. Men de som beskriver sig själva som nördar idag, väljer alltså inte ett negativt ord för att påvisa självdistans, utan ett ord som betraktas som relativt neutralt.

Den som vill ta sig an kulturskatten av college- och high school-filmer från 80-talet kommer fortfarande komma i kontakt med ”nördar” i ordets gamla bemärkelse, men dessa kanske vi ska benämna som ”nerdar” idag för att visa kopplingen till det engelska ordet ”nerd”.

Vad sägs om höjdarfilmen ”Nördarna kommer!” (Revenge of the nerds) från 1985:

Eller klassikern ”Drömtjejen” (Weird Science), också från 1985:

Mycket nöje!

Kategorier: Uncategorized

3 svar till “Betydelsen av ordet ”nörd” är justerat”

  1. Ordens betydelse är alltid beroende av kontext. Tex negerboll. Eller kannibal. Eller Pippis pappa som negerkung. Eller REDRUM. Nörd betyder egentligen samma sak fortfarande, men uppfattas olika om man är det, har en sådan vän eller själv har värdelösa skolbetyg och tror att man är en hejare på att knulla. Kontext förändras också med ålder, empiri och inlärningsförmåga. Sen finns det en mindre godkänd kontext. Evolutionen. Som ibland nästan motarbetas av ideologiska kontexter. Av PK-kontexten inte alls just nu. Som att mörkhyade människor med tjocka läppar, stora öron och näsborrar skall bo i mycket sol och ljushyade med små öron och näsor samt tunna läppar i lite sol. Allt är inte relativt.

  2. flåt….relativistiskt…..

  3. Danny Boston skriver:

    Min syn på ordet nerd är lite färgat av 80-talet och den lite mer nedsättande klangen av ordet. Kan idag ändå använda ordet i dess lite nyare betydelse åt hållet när det är någon som har ett specialintresse. Vem kommer inte ihåg filmerna? Weird Science tittade jag på många gånger i min ungdom, inte minst för den undersköna Kelly LeBrock!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips