Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Birro kör utan skyddsnät

2015-01-30

Marcus Birro sparkades hastigt från tidningen Expressen, eftersom han uttalade sig kritiskt om tidningen i en podcast, vilket förmodligen var ett svepskäl. Podcasten i fråga, Radio Länsman, ska dessutom enligt uppgift vara ”rasistisk”.

Ingen skada skedd, Birro får skriva om fotboll på Solo Calcio istället. Men inte en vecka passerar förrän han avslöjas (av Expressen, ironiskt nog) med att äta lunch med ett par Sverigedemokrater i Gamla stan, och får sparken även därifrån, men alltså denna gång för att han lunchar med ”rasister”.

Helt oavsett om ”rasistkopplingarna” är svepskäl eller ej, så är det inte helt oproblematiskt ur demokratisk synpunkt att man hänvisar till åsiktskorridoren när man säger upp folk. Tro inte att jag har något till övers för varken podcasten Radio Länsman eller Sverigedemokraterna, absolut inte, men jag har ändå ett personligt intresse av att avvikande åsikter ska vara tillåtna att ha och, i rätt sammanhang, uttryckas. Om arbetsgivare lägger sig i för mycket, skulle jag lika gärna kunna sparkas för att jag inte tror på Gud, och beroende på vem du är och vad du tycker, kan det vara ett större brott än att delta i podcasten Radio Länsman.

Något som verkligen förvånar mig om Birro, är att han ändå väljer att leva sitt liv offentligt. Kanske tycker han att han har mer att vinna än att förlora på det, kanske är han bara lite fåfäng. Men här följer i alla fall gårdagens utspel på Facebook, för allmänheten att läsa:

”Ärligt talat. Jag har fått sparken från Solo Calcio för att jag ätit lunch i Gamla Stan idag. Som tur är hann jag aldrig få en enda krona i lön av dem. Men på riktigt… Jag skriver om italiensk fotboll på en sida som kickar ut mig för att jag ätit mat ihop med representanter för ett av riskdagens största folkvalda politiska partier. Jag är den skyldige. Kan någon förklara mitt brott?”

Detta kommenteras av hans hustru, Jonna Vanhatalo, igen helt offentligt:

”Som offentlig får man tänka efter ett varv extra. Det är tråkigt måhända men så är det. Och med allt som hänt borde konsekvenstänket kickat in nu. Du har redan fått sparken från en tidning för att du deltagit i en rasistisk pod o att då som motdrag efter att du fått jobb på en annan gå och luncha med toppar ur ett rasisktiskt parti kanske inte är att föredra. Faktiskt. Oavsett vad du eller flera andra här tycker om saken :-(”

Marcus Birro kontrar:

”Mest sorgligt att läsa sin egen hustru markera mot mig. tack.”

Om det är så himla sorgligt, så behöver man ju inte leva ut precis allt i offentlighetens ljus. Det var ju Marcus Birro, inte hans hustru utan han själv, som valde att beklaga det förlorade jobbet offentligt, och att samtal förs där samtal inleds, är verkligen inget konstigt.

Kategorier: Uncategorized

6 svar till “Birro kör utan skyddsnät”

 1. "Tro inte att jag har något till övers för varken podcasten Radio Länsman eller Sverigedemokraterna, absolut inte, men"

  Tycker orden låter bekanta 😉 Var det inte "jag är inte rasist men…"

  Det var ju Birros hustru som gjorde familjereaktionen offentlig med sin kommentar. Inte Birro. Sen, EFTER hustruns offentliga kommentar valde Birro att också gå offentligt. Oskön byk naturligtvis men Birro började inte.

  Varför är det ironi att Expressen förföljer Birro? Det är ju konsekvens i elakhet.

  Jag tror Expressen nu sitter på höga hästar efter sin publicering av Charlie Habdo teckningarna. Hurra vad vi är bra!

  Jag har inget till övers för Birros religiösa svammel. Men nån jävla ordning bör det väl vara även i Hesselboms parti?!

 2. Jag kan ha missuppfattat dig Anders. Din prosa är inte alltid ett under av klarhet. I varje fall inte för mina fattningsgåvor 😉

 3. Anders Hesselbom skriver:

  Samma fast tvärt om. "Tro inte att jag har något till övers för varken podcasten Radio Länsman eller Sverigedemokraterna, absolut inte, men jag har ändå ett personligt intresse av att avvikande åsikter ska vara tillåtna att ha och, i rätt sammanhang, uttryckas." Bra försök Björn. 😉

 4. Tack! Nya försök kommer 😉

 5. Lokatt skriver:

  Utan att vara så väldigt insatt i den här historien – kanske finns en dold, legitim förklaring typ att Birro redan själv sagt upp sig eller att tidningen går i konkurs och friställer alla anställda?.
  Om inte så är det häpnadsväckande, otroligt och skandal ,att det man gör på fritiden (som inte är brottsligt ) ska övervakas och bedömas av ens arbetsgivare! .
  DDR nästa,
  Vad gjorde Expressen där förresten? Så smutsig jag hade känt mig om jag hade varit spionreportern, isch.
  Kanske stalkar de inte Birro, men däremot SD i hopp om att hitta järnrör och tappade hakkors.
  Någon skrev för väldigt många år sedan: "Kommer en Expressen in i mitt hus bär jag ut den på pinnar."

 6. Anders. Tipsa KD:s valberedning! Birro har ju tron och kan rädda partiet och få SD att backa. Tänk honom även i talmansstolen efter Söder. Samma andas barn men mera show.

  Dessutom. Efter bara ett år i riksdagen vore han väl för alltid försörjd?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips