Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Blanda inte ihop förnuft och hat

2013-01-13

Låt mig bjuda på lite goda nyheter. För några år sedan gjorde den för skeptiker kände vetenskapsmannen Phil Mason en poäng av att Internet är platsen dit religioner kommer för att dö. Där efter rapporterar Relevant Magazine att pastorer själva anser att Internet är farligt för religionerna. Alla troende måste förhålla sig till detta, och beroende på hur bokstavstrogen man är, reagerar man olika.
De mest extrema kristna skapar så kallade white lists för sina barn. Det innebär att de vuxna filtrerar bort de filosofiska idéerna som exponerar verkligheten som naturlig och gudafri. Om barnet inte har något speciellt intresse av att försanthålla just mammas och pappas dogmer är informationskontroll effektivt. Nackdelen blir att om barnet råkar få en skymt av hur vacker den naturliga värden är, väcker det en nyfikenhet – det sätter barnet i kontakt med vetenskapsmannen den har i sig. Och vetgirigheten sätter barnet i kontakt med The Internets – platsen dit religioner kommer för att dö.
Troende kristna som förstår den intellektuella problematiken med gudar, änglar och demoner hanterar snarare detta genom att framställa sin tro som något sofistikerat och djupt. Här gäller det att inte vara ärlig med att Gud är ett övernaturligt väsen från en bronsåldersreligion. Stefan Einhorn odlar myten om verklighetens trivialitet och vidskepelsens storhet och djup i sitt agnostiska manifest. Varje människa har ”rätt att tro på frånvaron av en metafysisk verklighet eller förhålla sig öppen till livets mysterium” heter det.
Det som sektmedlemmar och mer liberala ändå kan enas om, är att man ska ge barnen en religion. I Sverige har vi den återkommande debatten om huruvida det är farligt att låta skolan vara ett undantag från det ständiga påstådda behovet av välsignelse. Helle Klein anser att ”idén att ta bort religionen tror jag är rent skadlig för barns och ungdomars lärande”, min emfasering.
Vi har alltså Guds trogna lärljungar i alla läger, men kanske att den lite mer vetenskapliga världsbilden kan vinna ändå. Den påstådda faran med Internet är tillgången på matnyttig och användbar information, och religion har inte utvecklats att fungera i kunskapsorienterade miljöer. Nästan alla religioner har utvecklats i andra tider, och när man tittar på undantagen, såsom scientologin, hittar man även informationskontrollen som ett brev på posten. Av denna anledning anser jag att gratis och lättillgänglig kunskap är något som vi bör värna. Avfärdandet av gudar och andra övernaturliga väsens existens är en konsekvens av denna kunskap, inte en konsekvens av bristande respekt eller hat. Hatanklagelserna är inte korrekt adresserade.

Kategorier: Uncategorized

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *



En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips