Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Blir vi antisociala av teknologi?

2015-10-13

Jag gillar att tänka att följande bild är producerad av någon som är irriterad över att ha blivit tillsagd att lägga ifrån sig sin mobiltelefon, och därför ska bevisa att vi inte var så sociala innan mobiltelefoner fanns heller.

Hur det än må vara med den saken så illustrerar inte bilden människor som väljer tidningen framför umgänge, utan människor som läser tidningen i en situation där man normalt inte umgås – under en kortare transport.
Det finns människor som läser mycket och är antisociala, men tillvaron har faktiskt förändrats ganska mycket på kort tid. Före omkring 2005 så bar vi generellt inte omkring på Internet-anslutna enheter, och vi var inte anslutna till Facebook eller Instagram. Och det finns ett par viktiga skillnader mellan en tidning och en Facebook-ansluten telefon.
En oläst tidning som distraherar dig från vad du borde koncentrera dig på, kommer efter läsning att förbli läst tills nästa nummer kommer ut, t.ex. dagen efter. Men på Facebook kommer både nya inlägg och ”likes” in kontinuerligt, så en avslutad läsning på Facebook är potentiellt oläst redan efter några minuter.
Social media som t.ex. Facebook är mer personlig än en tidning. Inläggen kan rent potentiellt handla om dig, och de likes och kommentarer som kommer in, kan rent potentiellt handla om dig. Social media är ett sätt att umgås som kan ersätta andra sätt att umgås, och det är ett sätt att roa sig som kan ersätta andra sätt att roa sig.
Förändring är givetvis inte alltid dåligt, men vi är olika uppslukade av social media och om vi tänker oss ett par där den ene är mer närvarande på nätet, så kanske det inte är så konstigt att den andre känner att den ene är mer frånvarande i rummet.
Jag själv är ganska närvarande på social media, men mina viktigaste kickbacks får jag när jag inte är där. Att fortfarande kunna sitta och läsa en bok i en timme i streck för att få uppleva en berättelse eller en sinnesstämning, eller att låta sig slukas av en långfilm där den positiva upplevelsen kommer från en lång startsträcka av uppbyggnad. Allt sådant man väljer bort genom att sänka blicken till mobiltelefonen var tionde minut.

Uppdatering 2015-10-15: En fotograf visar hur beroende vi (?) blivit av smartphones.

Kategorier: Uncategorized

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips