Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Centerpartister är för Barnkonventionen, men…

2021-09-25

Julia Eriksson, ordförande i Centerstudenter, skriver på Twitter att hon är så ”otroligt glad för att Centerpartiet nu återigen är för att det fortsatt ska vara tillåtet med icke-medicinsk manlig omskärelse”. Läsaren får intrycket av att det handlar om att en man ska kunna kontakta sjukvården och, och utan att ha några medicinska skäl, anlita dem att skära bort sin förhud. Det är såklart fullt möjligt hos de landsting som praktiserar icke-medicinskt motiverad manlig omskärelse, men det är inte detta Centerpartiet försvarar. Det handlar om att kunna skära bort andras förhud, utan medgivande. Och det handlar inte om att du drar ut på stan, kidnappar en främling och släpar iväg honom till sjukvården – han har åtminstone en chans att försöka försvara sig. Detta handlar om egenmäktighet mot individer som är så unga att de varken kan ge sitt samtycke eller erhålla sin religionsfrihet. Min invändning är inte så mycket det att barnet ofrivilligt får en religiös markör intatuerad på kroppen, eftersom den delen av kroppen ändå inte syns i det offentliga. Det handlar snarare om ett ingrepp som inte är konsekvensfritt, som görs mot en individ, för någon annans religionsfrihets skull. Barnkonventionen, som tar barnets perspektiv i frågan om religion, har sorgligt nog inte vunnit något gillande i Centerpartiet. ”Jag är för Barnkonventionen, men…” har ungefär lika klen trovärdighet som ”jag är inte rasist, men…” Föräldrars osunda önskan att blidka en pervers gud, får inte trumfa individens frihet att själv staka ut sin framtid.

Kategorier: Politik, Religionsfrihet

Ett svar till “Centerpartister är för Barnkonventionen, men…”

  1. no name skriver:

    Jag är så tacksam att det finns folk som du Anders, som kan formulera sina tankar för att få en sådan välskriven text om ämnet.

    Kan inte annat än att hålla med dig i det du skriver.

    När jag själv försöker få alla mina tankar om ämnet/förslaget nedskrivna så slutar det nästan bara med oorganiserat svammel 😛

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips