Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Dags för lite avbön igen

2014-11-25

Sist jag kände att jag behövde skriva om mig själv så var det Jonas Gardell som var islams fiende. Denna gång är det Marcus Birro. Jag vill därför vara tydlig med att jag ogillar Birros åsikter. Jag tycker inte illa om honom och jag varken hatar eller älskar honom. Jag känner honom inte, jag vet bara att vi tycker olika om väldigt mycket. Debatten om Birro har lett till en debatt om både näthat och yttrandefrihet, och eftersom jag tar ställning i vissa frågor, är det inte så konstigt att det kommer motfrågor.

Kan det vara så att jag är rasist, eftersom jag inte har något emot att varken Marcus Birro eller Jonas Gardell får uttrycka sina åsikter på webben? Nej, för mig är inte åsiktslikriktning något självändamål. För mig är det fullkomligt naturligt att umgås med personer som inte delar mina åsikter. Om det vore ett krav, vore jag en mycket ensam människa. Men jag är osäker på om Jonas Gardell verkligen har något emot islam, vilket eventuellt avslöjar att jag brister i min fingertoppskänsla.

Kanske att jag är antifeminist, eftersom jag är okänslig för sexism i media? Nej, eftersom åsiktslikriktning inte är viktigt för mig, lägger jag större fokus på jämställdhet. Att förutsättningarna att nå ett specifikt mål inte ska påverkas av vilket kön man har eller identifierar sig med, är viktigt för mig. Andras rätt att driva sin kamp mot sexism, är också viktigt.

Men är inte min kritik mot islam ett uttryck för rasism? Nej, påståenden som görs i islams namn, kan vara korrekta, grundlösa eller felaktiga, precis som alla andra påståenden. Att rasister kritiserar islam, betyder inte att religionskritiker är rasister.

Kritiken mot islam är kontraproduktiv! Som skeptiker skiljer man på är och bör. Att det är kontraproduktivt att debunka ett påstående, påverkar inte påståendets korrekthet. Men givetvis borde jag, som har fler kristna än muslimer i min familj och min omgivning, fokusera på att leverera religionskritik som förhåller sig till kristendomen. Kristendomen är mitt fokus, men kritiken mot islam står i förhållande till islams samhällsnärvaro, och borde därför betraktas som något positivt. För trots allt, att rasister kritiserar islam, betyder inte att religionskritiker är rasister.

Kategorier: Uncategorized

3 svar till “Dags för lite avbön igen”

 1. Anders. Vad är en rasist?

  Mitt bigarråträd var i somras angripet av ohyra. Ungefär vart tredje bär innehöll en fet larv. Jag dömde ut hela trädet som otjänligt och skickade upp barnbarnet i klarbärsträdet i stället.

  (Bortser här från att det förmodligen hade varit mera näring för barnet med proteinrika bigarråer).

  Är jag rasist som dömde ut alla bären i stället för att kolla varje bär individuellt? Vid vilken procentsats av röta tillåter självbevarelsedriften mig att skära alla över en kam?

 2. Adrian Lozano skriver:

  Björn, det beror på om bären är människor eller inte. Men det vet du nog egentligen.

 3. Anonym skriver:

  Björn du fick ett bra svar av adrian. Det borde mana till eftertanke.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips