Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Dags för lite kristen apologetik igen

2015-05-01

När jag är sugen på lättsam underhållning brukar det passa sig att titta på någon fars med Stefan och Krister eller möjligen analysera apologetiska argument från Guds riddare på social media. Idag tänkte jag begrunda de visheter som högmodigt levererats av jesusiten Samer.

Vi är bevisligen skapade, och den som inte tror att det är så, är en idiot

”År 2015 och fortfarande finns det idioter som inte tror på Gud. Fast alla bevis talar för en skapare. Men det är ju så, den sista idioten är inte född än.”

Högmod
Även om anspråken som görs i denna mening är lite tokiga, är det kanske högmodet som mest utmärker inlägget. Om Bibeln vore något att ta på allvar, hade det varit just högmodet som gjort helvetet fullt av kristna. Som tur är finns det inga skäl att tro varken på vad Bibeln påstår eller att några Gudar finns, vilket ironiskt nog gör att de öppensinnade personer som Gud själv säger sig acceptera, är de som inte tror att han finns. Som motsats till högmod, som öppensinnad, brukar man ödmjukt följa evidensläget istället för att vurma för orimliga hypoteser såsom en specifik religions specifika gud/gudars existens.
Bevisen talar för en skapare
Skeptiker och troende använder ordet bevis olika. Ett populärt ”bevis” för Guds existens är Kalaams kosmologiska gudsbevis, som ser ut så här:
1. Allt som har en början i tiden har en orsak.
2. Denna kedja kan inte ha pågått hur länge som helst tillbaka i tiden.
3. Därför måste det finnas en första orsak – [din personliga vanföreställning]
Kalaams kosmologiska gudsbevis illustrerar att troende använder ordet bevis på samma sätt som skeptiker använder ordet argument. Anledningen till att vi inte anser att argument i sig själva är värda något, är att de inte alltid har någon träffsäkerhet. Om vi applicerar en variant av Kalaams kosmologiska gudsbevis som har ett annat syfte, så möter anhängaren av ”beviset” en paradox.
1. Vi vet inte med säkerhet vad som har en början och vad som saknar en början.
2. Vi kan inte heller veta vad som har en orsak och vad som saknar en orsak.
3. Det finns således inga skäl att peka ut just kristendomens Gud som alltings början och orsak.
Nej, det håller inte – att bara stapla ord, kan vem som helst göra.

Premisserna i Kalaams kosmologiska gudsbevis är verkligen snutna ur näsan, och då spelar det ingen roll huruvida de följer eller ej – den som vill säga något om verkligheten måste förankra sitt resonemang i just verkligheten. Samers koppling mellan idioti och att till synes ha rätt i frågan om Guds existens, håller alltså inte. Låt oss testa ett annat av Samers uttalanden!

De som inte delar Samers personliga vanföreställningar har lägre intelligens

”Det borde finnas IQ-lås på facebook. Precis som alkohol-lås i bilar. Klarar man inte testet så kan man inte logga in. Då skulle facebook vara fritt från ateister. Det ska vara logiskt IQ-test. Typ frågan, vilket är mest sannolikt, att någon skapat bilen eller att den uppstått av sig självt utan någon intelligent designer? Och, om man lägger all material man ska använde för att bygga ett hus i en hög och sedan spränger högen, kommer det då att skapas ett hus? 100% av ateisterna skulle kugga lool”


Generellt sett är det inte helt självklart att vidskepelse och högre intelligens hör ihop, och det är definitivt inte självklart att Samers personliga vanföreställningar och högre intelligens hör ihop. Men låt oss ställa frågan om han har rätt om ateisters syn på bilars ursprung.

Eftersom bilar är skapade, är också människan skapad
Vi behöver egentligen inte spekulera om detta, eftersom vi känner till varifrån bilar kommer – det är vi som skapar bilar. För att förklara varifrån Samer kommer, har vi sexteorin. Och faktum är att skapelsehypotesen inte är den enda konkurrenten till sexteorin. Vissa tror att storken levererar nya små människor. Men ju fler generationer bak man tittar, desto större är förändringarna jämfört med dagens Samer, vilket innebär att arten förändras över tid. Inte alla kan hantera sanningen, och sex är verkligen ett laddat ämne för många kristna.

Det ultimata Boeing 747-argumentet
Gör vad som helst med en massa delar, och konstatera att resultatet inte är vad helst du kan tänka ut, alltså fungerar inte biologiska system. Det lustiga är att Samer och jag har tillgång till samma information. När två människor, en man och en kvinna, har det lite extra mysigt så kan antingen en naturlig process som slutar i en ny individ initieras, eller så monterar Gud en människa från en samling organ. Lite som en bil.

Men på en punkt har Samer rätt. Det finns faktiskt en korrelation mellan intelligens och tro.

Kategorier: Uncategorized

5 svar till “Dags för lite kristen apologetik igen”

 1. Lokatt skriver:

  Naturligtvis finns en korrelation mellan intelligens och tro! 🙂
  Svårsmält för stackars Samer antagligen.

 2. Lokatt skriver:

  Men vem är egentligenden här Samer? Är det någon som man bör känna till?
  Jag trodde Samer var ett arabiskt namn, irakiskt.
  Kanske menar Samer Allah när han talar om Gud? Hans kaxiga omdöme "idiot" om den som inte är vidskeplig ger en hint.
  I så fall är det helt bortkastat att försöka övertyga Samer om möjligheten till annan syn än hans, med all världens bästa och intelligentaste argument.
  Allah måste vara många gånger hårdare fastnitad vid sina undersåtars sinnen än den kristna guden hos sin skara. Av flera skäl.

 3. Anders Hesselbom skriver:

  Ingen att bry sig om. I så fall hade jag inte skyddat hans identitet.

 4. Han har också rätt i, att den sista idioten inte är född än…..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips