Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Dåliga försök att legitimera religion, del 1 av 100

2013-03-09

I en serie av 100 bloggposter förklarar jag varför jag inte låter mig övertygas att religion har en plats i ett anständigt samhälle. Argumenten som jag tar upp har använts av ateister eller troende. Här är den första.
Att man tror betyder att man inte är säker. Detta uttalande syftar till att framställa religiös tro som något annat som ett oförsvarbart fastklamrande vid grundlösa föreställningar man vurmar för. Jag accepterar det inte, eftersom ofta när man pratar om tro i kontexten religion menas religiös tro. Religiös tro är ofta så stark att en person som besitter en religiös tro, t.ex. tron att Gud finns, inte släpper tron när man påvisar för personen att det inte finns någon anledning att tro att Gud finns. Den som tror för att den inte är säker, hamnar aldrig i konflikt med en vetenskaplig skeptiker för sin tro, den som har en religiös tro, gör det nästan hela tiden.
Att Gud finns är en obevisad hypotes, precis som Higgspartikeln var en obevisad hypotes för en vetenskaplig skeptiker. Higgspartikeln hade en bättre definierad plats i en teori som hade ett förklaringsvärde. Om Higgspartikeln inte upptäcks innan en bättre teori som inte behöver någon Higgspartikel formuleras, avfärdas Higgspartikeln. Gudstroende kan sällan eller aldrig definiera vad som får dem att avfärda Gud, och även om de kan det, så är det sällan vetenskapliga upptäckter som leder till gudstro – gudstro är snarare kulturellt betingat.

Mao Zedong och Vladimir Lenin var ateister. Man gör tokiga saker på grund av föreställningar man har, inte på grund av föreställningar man saknar. Både Mao och Lenin hade sina idéer om politik, vetenskap, tro, med mera, och bl.a. där finner man svar. I ett samhälle där mycket tokiga gärningar begås, borde närvaron av nationalism och närvaron av narcissism betraktas som ett större problem än den eventuella frånvaron av religiös tro, och varken tro eller ateism garanterar frånvaron av nationalism och narcissism. Jag tror att det nästan alltid är bättre att ha en korrekt föreställning om verklighetens beskaffenhet än en inkorrekt, och man tar ett litet steg åt rätt håll när man inser att inga gudar finns på riktigt.

Nästa

Kategorier: Uncategorized

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips