Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Dåliga försök att legitimera religion, del 23 av 100

2013-04-12

I en serie av 100 bloggposter förklarar jag varför jag inte låter mig övertygas att religion har en plats i ett anständigt samhälle. Argumenten som jag tar upp har använts av ateister eller troende. Här är den tjugotredje.
Det är ju trots allt ett och annat som står på spel, och enligt det första budordet är det en specifik gud från mellanöstern, Jahve, som både ska vara trodd på och vara ensam om all ära, annars går det illa.

Så här säger Johannes (Mark 9:42-50):
”… Den som förleder en av dessa små som tror, för honom vore det bättre att ha kastats till havets botten med en kvarnsten om halsen. Om din hand förleder dig, så hugg av den. Det är bättre för dig att gå in i livet stympad än att ha bägge händerna i behåll och hamna i helvetet, i den eld som aldrig slocknar. Om din fot förleder dig, så hugg av den. Det är bättre för dig att gå in i livet ofärdig än att ha bägge fötterna i behåll och kastas i helvetet. Om ditt öga förleder dig, så riv ut det. Det är bättre för dig att gå in i Guds rike enögd än att ha bägge ögonen i behåll och kastas i helvetet, där maskarna inte dör och elden inte släcks. Ty alla skall saltas med eld. Salt är bra att ha. Men om saltet förlorar sin sälta, hur skall ni få det salt igen? Bevara er sälta och håll fred med varandra.”

Och så här säger Jesus (Matt 10:26-31):

”… Var alltså inte rädda för dem. Det finns ingenting gömt som inte skall komma i dagen och ingenting dolt som inte skall bli känt. Vad jag säger er i mörkret, det skall ni säga i dagsljuset, och vad jag viskar i ert öra, det skall ni ropa ut från taken. Var inte rädda för dem som kan döda kroppen men inte kan döda själen. Frukta i stället honom som kan förgöra både själ och kropp i helvetet. Säljs inte två sparvar för en kopparslant? Men ingen av dem faller till marken utan att er fader vet om det. Och på er är till och med hårstråna räknade. Var alltså inte rädda: ni är mer värda än aldrig så många sparvar.”

För den som tror att Jesus funnits på riktigt, är alltså detta ett problem värt att diskutera. För att förmå att hantera denna fråga, måste man vara redo att titta på detta från ett perspektiv där Jesus antingen inte har funnits på riktigt eller var en påstådd profet bland många.

Men givet att Jesus verkligen har funnits, kommer tveklöst många som lever i Sverige idag att brinna för alltid, troende eller ej. Det är trots allt lättare för en kamel att komma igenom ett nålsöga än för en rik att komma in i Guds rike (Matt 19:24). Men det som påpekades i del 22 om resonemanget kring att ”om X är falskt blir jag ledsen, jag vill inte vara ledsen, alltså är X sant” gäller trots allt fortfarande, av de anledningar som nämndes där.

Om Gud finns så kommer ditt eviga straff. Men ha förtröstan, Gud är en karaktär i en religion, inte en vetenskaplig upptäckt.

FöregåendeNästa

Kategorier: Uncategorized

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips