Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Dåliga försök att legitimera religion, del 44 av 100

2013-05-11

I en serie av 100 bloggposter förklarar jag varför jag inte låter mig övertygas att religion har en plats i ett anständigt samhälle. Argumenten som jag tar upp har använts av ateister eller troende. Här är den fyrtiofjärde.

Universum kan inte uppstå från inget, alltså är min personliga föreställning om ett övernaturligt ursprung rimlig.

Tänk dig William Lane Craig (del 14) plus argumentum ad ignorantiam, då har du detta trams. Resonemanget är inte mer imponerande än följande utsaga: ”Jag förstår inte, alltså min barnsliga låtsaskompis.”

Jag måste även tillstå att detta är lite av en falsk dikotomi, eftersom universum och dess ursprung är en diskussion som rymmer fler alternativ än en specifik gudstroendes människas föreställning om inget, kontra samma persons föreställning om övernaturligt ursprung. Alltså, detta är ett resonemang som inte bara tar sitt avstamp i okunskap, det vädjar till den okunnige med en liten världsbild och ringa kunskaper om den vetenskapliga uppfattningen i frågan om Universum och dess ursprung.

FöregåendeNästa

Kategorier: Uncategorized

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips