Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Dåliga försök att legitimera religion, del 74 av 100

2013-10-11

I en serie av 100 bloggposter förklarar jag varför jag inte låter mig övertygas att religion har en plats i ett anständigt samhälle. Argumenten som jag tar upp har använts av ateister eller troende. Här är den sjuttiofjärde.
Även en katolik kan göra bra saker.
Och ett exempel att även katoliker gör bra saker kommer från organisationen Catholics for Choice som kampanjar för användandet av kondom – Condoms4Life. Jag ifrågasätter absolut inte att detta är ett positivt initiativ, men det neutraliserar inte katolicismen. Alltså, att påpeka att goda initiativ tas av katoliker, och att dessa katoliker tillskriver sina goda initiativ till sin tro – katolicismen – säger inget om huruvida katolicismen är en positiv kraft eller inte. I fallet med Comdoms4Life är det lite tvärt om, eftersom initiativet vänder sig emot en katolsk dogm om preventivmedel, en milt uttryckt negativdogm. Det vi ser exempel på är en välkomnad motreaktion mot en förkastlig ideologi, en ideologi som välsignas av och praktiseras av katoliker, eller om man så vill, den förkastliga ideologin som katolicismen trots allt är. Om vi tar kampanjen eller initiativet till kampanjen som argument för att katolicismen är en positiv kraft, så finns inganegativa krafter. Inte heller nazityskland var en negativ kraft enligt detta resonemang, eftersom även nazister ibland tog goda initiativ.
En organisation ska bedömas utifrån summan av sina intentioner och sina gärningar, alltså precis på samma sätt som individer ska bedömas. Få mycket dåliga intentioner och gärningar kan väga tyngre än många små goda dito, och tvärt om. Därmed absolut inte sagt att jag inte uppskattar initiativet! Varje litet steg mot medmänsklighet som katolska kyrkan tar är ett enormt framsteg – om det är någon organisation som desperat behöver reformeras, så är det Katolska Kyrkan, vars ledning idag är ett slags slaskhink för personer utan moral. Många sådana steg behöver tas då det är en stor och inflytelserik organisation, vars agerande påverkar både medlemmar och andra. Men det jag hävdar är att man inte kan bedöma organisationen utifrån en liten motrörelse som vill förbättra i en isolerad fråga. En otroligt viktig fråga förvisso, en fråga där katolska kyrkan utgör ett enormt problem för mänskligheten, men fortfarande en liten motrörelse som fokuserar på ett av organisationens oräkneliga fel och brister.
Alla organisationer och alla människor har sina fel och brister, och alla gör ibland större eller mindre försök att göra något åt dem. Om man bedömer organisationer utifrån detta kriterium, finns bara positiva organisationer. Alltså, initiativet är bra, men det ändrar inte min syn på organisationen. Därför accepterar jag inte påpekandet om Condoms4Life som ett rimligt försvar av fenomenet religion. För ett resonemang kring det generella påståendet att religion inspirerar till goda gärningar, se del 82.

FöregåendeNästa

Kategorier: Uncategorized

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips