Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Dåliga försök att legitimera religion, del 85 av 100

2014-07-18

I en serie av 100 bloggposter förklarar jag varför jag inte låter mig övertygas att religion har en plats i ett anständigt samhälle. Argumenten som jag tar upp har använts av ateister eller troende. Här är den åttiofemte.
Jesus mor var jungfru, det ger en viss legitimitet. Detta försök att skapa legitimitet, handlar om att hänvisa till extravaganta anspråk. Ibland påpekas att Jesus mor, Maria, blev gravid utan att ha sex, men jag har också hört andra varianter av detta argument.
Om du resonerar som jag, så tänker du kanske att argumentationen är bakvänd. Rimliga anspråk kräver lite evidens, osannolika anspråk kräver mer evidens, orimliga anspråk kräver stark evidens och detta anspråk, som för den utan dogmatisk förankring i en populär fantasivärld är ett uttryck för galenskap, kräver vattentäta bevis. Det är viktigt att påpeka att denna fantasivärld är populär, för en föreställning som är mans galenskap, kan lika gärna vara mångas religion. Kom ihåg att det som skiljer föreställningen om jungfrufödsel från föreställningen att kunna prata med utomjordingar via armbandsuret, inte är föreställningens trovärdighet, utan antalet anhängare av föreställningen. Vem som helst med förmåga att se nyktert på frågan, inser att båda anspråken är falska. Uppenbart falska. Båda anspråken kräver religiös backning för att inte avfärdas helt, vilket bara den ena råkar ha fått genom kristendomen. (Sedvanliga ursäkter till scientologerna, ifall någon överbetald filmskådespelare råkar ha kontakt med en avlägsen värld i sitt armbandsur.)
Jungfrufödsel tror vi på. Bara i USA sägs 1/2 % av alla födslar vara just jungfrufödslar (vilket ger oss tiotusentals personer) och betydligt fler tror på fenomenet. Faktum är att det även finns män som tror att de blivit fäder trots att de inte har haft sex, vilket borde väcka tanken på antingen minnesluckor eller misstankar om otrohet. Men för den som går med Gud är inget omöjligt.
Så hur tänker man? Kan du inte styrka det du påstår, ta i så du spricker! En ung baptist förklarade för mig att om man ville ljuga, skulle man säga något som låter trovärdigt men är falskt. En jungfrufödsel är så orimlig, att det måste vara sant. En pastor tog detta ett steg längre och sa att Gud säger sig ha skapat universum, vilket ger legitimitet. Så om du tänker dig att extraordinära påståenden kräver extraordinär evidens, så tänker du som en skeptiker, men annars kan lika gärna det motsatta vara sant. Om substans saknas, kan man lika gärna skita i allt och ta i så att man spricker.

FöregåendeNästa

Kategorier: Uncategorized

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips