Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

”Den som inte är med mig är mot mig”

2014-03-21

Uttrycket ”den som inte är med mig är mot mig” som president George W. Bush aktualiserade 2001, yttrades av Jesus enligt Luk 11:23 i en berättelse som handlar om demonutdrivning (Luk 11:14). Det berättas att Jesus befriade en man från en demon som gjort honom stum, och när demonen lämnat mannen, kunde mannen tala igen. Åskådarna hade inga invändningar mot anspråken om att mannen var besatt med en demon, eller att Jesus förmådde att driva ut demonen. Det man däremot funderade på, var om Jesus förmåga kom från Gud? Man hade, som en blixt från klar himmel, fattat misstankar att Jesus var Beelsebuls verktyg, och skulle ju inte vara så trevligt, eftersom Beelsebul som bekant är allierad med Baal. Baal är en annan gud, och Baal och Gud drar inte jämt med varandra. Första Kungaboken målar upp bilden av en rivalitet mellan de båda gudarna.
Men Jesus försäkrar att det är Gud som ger honom kraften, och menar att det vore ju befängt av ondskan att fördriva ondskan. För att illustrera detta, levererar Jesus en liknelse. ”När en stark man vaktar sin gård med vapen i hand får hans ägodelar vara i fred. Men kommer det en som är ännu starkare och övermannar honom tar den mannen ifrån honom alla de vapen han litade på och fördelar bytet. Den som inte är med mig är mot mig, och den som inte samlar med mig, han skingrar.”
För att förstärka ”den som inte är med mig är mot mig”, säger Jesus att den som inte samlar, han skingrar. Alltså den som varken samlar eller skingrar, han skingrar, enligt Jesus. Om Jesus vet något Guds karaktär, kommer alltså ateister att få sällskap i helvetet av agnostiker och irreligiösa. Jag tar det som ett löfte.

Kategorier: Uncategorized

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips