Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

”Det är dags att tappa tålamodet”

2011-12-15

Kyrkans Tidning publicerar idag en debattartikel signerad Brita Häll. Häll skriver om ”nyateismen” under rubriken ”Det är dags att tappa tålamodet”, och i texten beklagar hon sig över bl.a. gudlös etik och dödshjälp. Detta utan att definiera ”nyateism”, men förmodligen är det skribenterna bakom den gudlösa etiken och den aktiva dödshjälpen som åsyftas.

Anledningen till att denna text är intressant, är att Brita Häll går lös på Birgitta Forsman, författaren till boken ”Gudlös etik”, utan att egentligen varken beröra ämnet etik eller formulera någon specifik kritik mot Forsmans argument. Men Häll menar att troende med god moral skulle vara något av en paradox för Forsman, och citerar Forsman: ”Jag är tacksam att de finns men förstår mig inte på dem.”

Är detta citat, och den illvilliga tolkning som Häll gör utifrån det, representativt för Birgitta Forsmans argumentation i boken? (Läs: Är Brita Häll en ärlig person?)

Att moral inte kommer från någon gud, speciellt inte den som besökte mellanöstern för 2000 år sedan, betyder inte att man inte kan ha god moral och tro att den guden finns. Jag känner också troende personer med god moral, trots att de tror på Gud, och det är inte speciellt förbryllande – de hämtar helt enkelt inte sin moral från Gud. Att man tror att man gör det, betyder faktiskt inte så mycket som man kan tro. Utan att reducera den upplevda storheten i att tro på Gud, så finns alternativa förklaringar, vetenskapliga förklaringar, till moralens ursprung och utveckling. Här behövs därför argumentation. Och att ta meningsmotståndarens argument på allvar utan att reducera eller missrepresentera dem – handlingar som för övrigt återspeglar vilken moralisk nivå man ligger på.

(Notera partiet om att Gud inte är någon skäggig gubbe, utan något mycket mer avancerat och subtilt – ett av mina favoritämnen som jag bl.a. skrivit om i tidningen Bright.)

Klavertrampen till trots, jag håller med Brita Häll om att det är dags att höja tonen. När vi lägger artighetsfraserna och runtvalsandet åt sidan, brukar metadiskussionen om trevlighet och respekt ta över, vilket är en totalt ointressant diskussion i en värld där premissen att man får uttrycka sig gäller. Jag uppmuntrar till en debatt som drivs av sakliga argument, oavsett om den handlar om Guds existens, vilken makt Gud ska ha eller varifrån moral kommer.

Tillägg: Patrik Lindenfors kommenterar även Helle Kleins kommentar kring detta.

Kategorier: Uncategorized

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips