Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Det är inte för inget vi höjer skatten

2016-03-11

GP publicerar en ledare av Adam Cwejman som gör mig orolig för Sveriges framtid. Först en träffsäker inledning:

”Världens just nu högst värderade försäljningsbolag, Alibaba, har inget eget lager. Världens största medieföretag, Facebook, skapar inget eget innehåll. Det snabbast växande filmbolaget, Netflix, äger inga biografer. De mest framgångsrika telefonibolagen som WeChat och Skype äger ingen telekominfrastruktur. Världens största taxibolag, Uber, äger inga taxibilar. En av de snabbast växande hotellföretaget, Airbnb, äger inga fastigheter.”

Men det viktiga är att vi inte behöver okvalificerad arbetskraft.

”Sverige är inte ett land som utmärker sig med ett stort bestånd av ”enklare” arbeten. De yrken som ökat i antal är kunskapsintensiva tjänsteyrken med höga krav på utbildning. Svenska företag har varit framgångsrika inte bara eftersom de sålt efterfrågade produkter och tjänster, utan för att de har premierat ökad produktivitet, det vill säga mer intjänade pengar per arbetad timme.

Den utvecklingen kommer bara att accelerera, andelen lågkvalificerade arbeten i Sverige kommer bara att minska det kommande decenniet. En studie från USA (Frey & Osborne 2013) visade att nästan vartannat jobb kan automatiseras eller bortrationaliseras inom en snar framtid. Det finns inga skäl att tro att Sverige kommer vara undantaget den utvecklingen.”

Nej, Sverige har inte speciellt mycket okvalificerad arbetskraft. Vi har många okvalificerade, men dessa sitter nästan regelmässigt fast i bidrag snarare än låglönejobb, och vår stora utmaning är att hitta vad som är rätt motivation för dem att ändra på situationen. Det finns ett program i Sverige som ger arbetslösa rätt till betald utbildning och betald praktik, så vi vet att det inte är pengar som motiverar de 7,5 procent som står utanför arbetsmarknaden.

Arbetslösheten har ökat stadigt sedan 1970, från knappt 2% till dagens 7,5%. Att inte alla motiveras att utbilda sig, i kombination med att kravet på högre utbildning ökar, säger oss att plan B – en stor bidragssektor – är något vi måste leva med. Det är inte för inget vi höjer skatten. Men det i sin tur, kan ha en hämmande effekt.

Kategorier: Uncategorized

2 svar till “Det är inte för inget vi höjer skatten”

 1. Vi är för många och allt ägs redan av någon.

  Detta är inte ett klagomål utifrån en gammal vänsterposition utan ett konstaterande som måste beaktas i dagens situation som sakta har krupit upp på oss.

  Efter upptäckten av Amerika reste alla västerut till tomt väntande land (nåja) och för att gå ännu längre tillbaka fanns hela världen att dela på för de människor som fanns och som gav sig av från savannen.

  Nu finns inte längre jungfruligt land, allt är upptaget. Om någon gör existerande land obrukbart, som IS gör i Syrien, ska IS med alla medel förgöras. Om inte de fredliga (fega?) syrierna mäktar detta själva utan vill rymma landet ska det tillåtas bara på temporär basis. Det som nu görs av USA, Ryssland och andra mot IS är otillräckligt. Bomba mera och med större noggrannhet och gå in med fotfolk. Identifiera alla i IS och häng dem! Men omvärlden har ingen skyldighet att ta hand flyktingar; inga jobb, inga bidrag bara nödvändig humanitär och temporär assistans.

  Däremot har ett land skyldighet att ta hand om sina egna offer för automationen av arbetslivet. Inte sådana som villigt själva blir ”offer”; de måste sållas bort även om det är svårt att döma.

  Om det betyder att kakan måste delas av alla ”so be it”, bara att höja skatterna. Dessutom, INGEN är säker; inte ens de som nu gottar sig i tron att de är de överlevande klyftiga; ingen vet hur långt AI kan ta produktionen.

  Inte ens ett radikalt genombrott i fusionsteknologi kan ge oss obegränsade resurser. Energi är inte allt även om guld kan göras av väte som i stjärnorna.

  Det enda radikala är befolkningsbegränsning. Max ett barn per familj. Alternativet är det gamla beprövade sättet med krig men inte ens det fungerar i människosmugglarnas tid; i varje fall inte innan gränser stängs.

  Alla går som katten runt het gröt när det gäller befolkningsfrågan. Om inget görs kommer uppvaknandet att bli långt värre än de svenska ”mänskliga” partiernas plötsliga uppvaknande och anpassning till Sverigedemokraternas agenda. Hans Rosling t.ex., kan ta sig i brasan. Han vet inget om hur många jobb AI gör onödiga till båtnad för ägarna av produktionsapparaten och hur fort det ko0mmer att gå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips