Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Det kanske är dags att utrota religionen trots allt?

2014-11-23

I tidningen Dagens Samhälle pågår just nu en religionsdebatt som inleddes med ett inlägg 14/11 som gjorde poängen att religion är positivt eftersom det gör att människor känner samhörighet med varandra. Religionshistoriker Eli Göndör skriver att de negativa religionsyttringar vi ser, såsom bärsärkagång efter den som driver med profeten Muhammed, inte är normala religionsyttringar. Istället lyfter han fram bl.a. att Koranen anbefaller kvinnor att studera. Detta är inte en helt orimlig tolkning av Koranen. Det står klart och tydligt i Sura 4:34 att man rent av ska klippa till en kvinna som ägnar för lite tid åt Allah. Men i och med att en viss uttolkning måste göras, kan man lika gärna komma fram till att mannen ska uppfostra sin kvinna med våld. För att Göndörs poäng ska vara giltig, måste det vara god kvalité och god konsekvens när man söker efter gudomliga påbud.

Inlägget följdes upp av en text av psykiater Bo Brantmark (18/11) som rent av förespråkade religionens utrotande. Detta kanske låter drastiskt, men om metoden är upplysning och vettig argumentation såsom texten förespråkar, kommer förmodligen inte alla former av religion att dö ut. Men de fenomen som får stryka på foten när upplysningen drar fram, är inte alltid önskvärda att bevara.
Internet kan vara förödande för en mindre önskvärd form av religion. Jag tänker t.ex. på ungdomarna som fått sin utbildning på någon av våra svenska kreationistskolor. Med begränsad tillgång till mer objektiv litteratur och med möjlighet att bara surfa på vitlistade hemsidor, ger de sig efter sin utbildning ut för att ställa vetenskapen till rätta, genom att upprepa de lögner som presenterats för dem under sin utbildning. De är laddade med saker ”de partiska vetenskapsmännen inte tänkt på”.
Varför finns det inga mellanformer? Varför finns det för lite damm på månen i förhållande till månens påstådda ålder? Varför säger C14-metoden att en levande mussla är tusentals år gammal och varför förnekar vi att Grand Canyon bildades av en översvämning?
Och hur kommer det sig att bananen passar så bra i vår hand, är utrustad med en kapsyl och är böjd in mot våra munnar, om inte Gud skapade bananen för oss att konsumera?
På Internet kan idéer flöda fritt. Människor kan göra sin röst hörd utan att det krävs några större finansiella medel, vilket innebär att gemene man har tillgång att läsa vad vi anser oss tro om olika tings beskaffenhet, och varför. Detta tenderar att vara förödande för religioner. Åtminstone de religioner vars gudar ger befängda uppmaningar, eller de religioner som vårdar befängda föreställningar. Några andra religioner eller religionsyttringar, har inte jag några problem att samexistera med.

Kategorier: Uncategorized

48 svar till “Det kanske är dags att utrota religionen trots allt?”

 1. “Humanisterna” Lindenfors och Gustafsson börjar bli humanistiska?

  Två avslöjande inlägg är gjorda idag på Humanistbloggen, dels

  http://humanistbloggen.blogspot.se/2014/11/debatten-om-vad-som-ar-ratt-islam-ar.html inlagd av Ulf Gustafsson och

  http://humanistbloggen.blogspot.se/2014/11/marcus-birro-har-fatt-sparken-fran.html inlagd av Patrik Lindenfors

  Det intressanta är Gustafssons respektive Lindenfors’ ledsagande kommentarer.

  Gustafsson har känt de nya vindarnas drag i kläderna och meddelar att inget är försonande i islam och Lindenfors går en bit på samma väg men tror fortfarande att fördömande av islam eller religioner öht går att skilja från främlingsfientlighet. Sic!

  Ingen jäkel tror väl att alla muslimer är onda men främlingsfientlighet är både oundviklig och nödvändig när man konfronteras med ”främlingar” som IS medlemmar och imamer i Sverige.

 2. För övrigt: IS kommer att ha varit bra för mänskligheten i det långa loppet och i det större perspektivet. Även moderata gudkramare ser nu vad från början oskyldiga vidskepliga galenskaper kan urarta till.

  Det krävs alla goda ickereligiösa krafter att på alla sätt försöka utrota religioner.

  Något som alla orkar med är "mock and ridicule" medan amerikanarna kan kriga. Denna gång med bomber utan en Bush's gudliga välsignelse fast med alla civiliserade människors hopp om fullträffar!

 3. Lokatt skriver:

  IS har rätt!
  Läs dessa korancitat från sajten: http://skepticsannotatedbible.com/quran/cruelty/long.html

  Här står svart på vitt vad Allah kräver att man ska göra med otrogna och så vitt jag förstår finns inget som helst utrymme för "tolkning". Hur man som muslim kan diskutera tolkningar, när dessa grymma ord och uppmaningar står skrivna för evigt, tydliga så att minsta barn förstår. Och sanna, naturligtvis.
  (Jag drog först några exempel för att underlätta för den som inte orkar gå in och läsa, med djävulen kastade ut min nästan färdigskrivna kommentar, TRE GÅNGER. )

 4. Anders Hesselbom skriver:

  The religion of peace. 😉

 5. Lokatt skriver:

  Kanske ville djävulen bara rädda mig. från att sparkas ut även från denna blogg.? På humbloggen återgav jag vad en brittisk journalist sagt (beträffande åratal av sexuella övergrepp på barn i England), jag Återgav alltså delar ur en rapport från en aktad silverrygg. Sen var jag portad, som sagt. (Salman Rushdie – inga jämförelser för övrigt naturligtvis- återgav de ur koranen tidigare raderade Satansverserna, sen gick det åt helvete.) Det är farligt att citera och återge.
  De som ville mörda Rushdie hade sällan läst sin koran, de var väl bara allmänt blodtörstiga men framförallt auktoritetstroende kan man tänka.
  Men när man läser dessa 70 blodiga uppmaningar och helvetesbeskrivningar från Allah är man ändå lite glad över att de flesta inte tycks läsa.

 6. Lokatt skriver:

  Heter de ISIS eller IS?
  På någon främmande nyhetssändning kallades mördarna ytterligare något, har glömt vad. – Jag kommer att tänka på "najlon" (nylon) i Sverige i början, och "plasticks" för det som sen bestämdes till "plast". Lite konstig liknelse kanske, men nu får man i alla fall äran att än en gång vara med när en världsomspännande (?) nyhet ses födas och det rätta begreppet permanentas. :- o

 7. Anonym skriver:

  Du är verkligen maniskt upptagen av vad som händer på humbloggen och Lindenfors och Gustafsson tycks du ha ett nästintill religiöst betingat intresse av.

 8. Lokatt skriver:

  Till Anonym
  Vilken knäpp kommentar!

 9. Lokatt skriver:

  Efter att ha läst de fruktansvärda (i ordets rätta betydelse) korancitaten måste jag undra: Alla de goda muslimerna, de som inte vill vara våldsamma eller förryckande, alltså den absoluta majoriteten, hur förhåller de sig till de eviga sanningarna som ju finns i deras koran.
  Jag tar bara ett exempel: "Don´t bother warning the disbelievers. Allah has made it impossible for them to belive so that he can torture them for ever after they die". 2: 6-7
  Hur förklarar man det här?

  För att lätta upp lite bifogar jag några ord ur bibeln: "Var och en som förbannar sin far och sin mor ska straffas med döden"
  Tredje Moseboken 20:9

 10. Anonym skriver:

  😉

  KG

 11. Anders Åberg skriver:

  Men blir inte fokus helt fel här? Våra kära kreationister brukar påpeka att Hitler var Darwinist och även om det är lätt att se hur Darwins lära förvrängdes och anpassades till nazisternas sjuka ideologi, så fanns ändå sådana tankar i deras bagage. Grunden till Nazismens vansinne stod dock inte att hitta i Darwinismen. Samma sak gäller Islam och galningarna i IS.
  Islam har funnits i massor av år och oftast varit mer tolerant och framstegsvänlig än kristendomen, även om båda har använts som kontrollredskap av diverse härskare. Grunden till våldet i den muslimska världen finns istället i västvärldens imperialism, provokationer, krig och ständiga stöld av arabvärldens naturtillgångar. Gör man människor helt desperata så blir resultatet våld, mycket enkel logik. Således måste man, om man verkligen vill lösa problemen, angripa dom verkliga orsakerna och inte likt religiösa människor hitta på egna.
  Krigsgalningarna i USA är dom största bovarna i det här dramat, dom har dessutom starkt bidragit till själva skapandet av den islamska terrorn i Afghanistan. Jag fattar att det är mycket enklare att skylla på religion än att ta sig an NATO och USA, men vill man fred så måste man bekämpa krigets verkliga krafter.

 12. Lokatt skriver:

  Så talar en äkta rödgardist! tydligen.
  Nejdå, grunden till islamistisk våldsamhet ligger hemmavid, i sättet att förhålla sig till sina barn. Och till kvinnor. Oändliga äro berättelserna om det självklara familjevåldet inom islam, nu talar jag mest om Sverige och Norden, läs om hur Yahya Hassans far torterar sina barn till vardags. Yahya beskriver sitt hat mot fadern, han vill att han ska dö. Men eftersom man i hans kultur istället kysser sin faders hand vänder Yahya istället sitt hat mot samhället. Detta står svart på vitt i hans bok (oj nu återger jag igen, farligt). Jag kan inte ge sidhänvisning, lämnat tillbaka till bibblan.Den som tror att detta är undantag misstar sig. Men så går det till när man uppfostrar nästa generation, och nästa, till hat.
  I Åsne Seierstads "Bokhandlaren i Kabul" beskriver hon hur sönerna i familjen sparkade systrarna i ryggen, hårt, när de inte varit tillräckligt snabba med frukosten till herrarna (författaren bodde hos familjen). Bokhandlaren blev oerhört kränkt över sanningarna och stämde Seierstad.
  I "Enkelt ursprung" beskriver författaren sin uppväxt i Marocko, där fadern skiljer sig från den skräckslagna modern därför att soppan var för kall. Han misshandlade sina barn så att den yngste, älsklingssonen till slut dog av slagen.
  Så där kan man hålla på och beskriva den perfekta vägen till hat och hämndlystnad. Samt känslan av att ständigt vara kränkt. Ett agat och bespottat barn fråntas sin självkänsla (gäller naturligtvis precis alla barn, människobarn liksom andra djurungar)
  Det är inte Onkel Sam som bär skulden, det är Abba, fadern.

 13. Anders Åberg skriver:

  He he nja, knappast en äkta rödgardist iallafall, t.om. jag ser att marknadsekonomin är otroligt mycket effektivare i att få fart på mindre utvecklade länder. Fast när vi når dithän att tillräckligt mycket av produktionen sker utan människor inblandade så har nog marknadsekonomin gjort sitt och måste bytas ut. Kanske börjar vi närma oss det stadiet här i Sverige.
  Jag tycker dock att du missar lite i din tolkning av religionens roll i samhället. Patriarkatet är troligen en följd av jordbrukarsamhället, där ägande, kontroll och makt plötsligt blev helt avgörande faktorer.
  Den gamla vidskepligheten stöptes då om till organiserad religion för att passa härskarnas intressen. Mannens makt över kvinnan har sedan dess varit regel över hela världen. Men om det bara var patriarkatet och religionen som bar ansvar för våldet i den muslimska världen så hade det varit lika eländigt i tusentals år.
  Att som du utesluta det förödande imperialistiska krig som väst för mot arabvärlden i analysen gör hela skeendet obegripligt och slutsatserna blir därefter.

 14. More of the same shit:

  http://www.bbc.com/news/world-asia-30195714

  Vad är att göra? Ny model av religionskrig? Ateister mot religiösa? Fast de bästa bomberna har Onkel Sam. Som tror på Gud!!! Ur led är tiden…

 15. Lokatt skriver:

  Hanna Gadban, uppväxt i Irak, berättade att när hennes far lyckats läsa hennes tonårsdagbok som beskrev en oskyldig förälskelse, gick han och hämtade sin pistol och hotade henne till livet. Zinat Pirzadehs mamma uppfostrade Zinat med slag från sina tofflor.

  "analysen gör hela skeendet obegripligt och slutsatserna blir därefter". skriver du. Men det är inte obegripligt, det är enkelt:: Om man växer upp med våld som en naturlig ingrediens i livet lär man sig att våld är det sätt som man ska möta andra med. För riktigt små barn är föräldrarna ett med Gud, det finns inget alternativ, vad far gör är alltid det rätta. Kombinationen av att regelbundet förödmjukas, att bli skrämd och misshandlad bäddar för med sig en förtvivlans explosion av hat och våld.Att ständigt vara rädd för straff som man vet ska komma, men bara inte när är nedbrytande för ett barn.
  Vad som är religion och vad som är kultur kan jag inte säkert säga. Men när ens gud är grym och hotfull utan gräns, och man blint tror på den guden påverkar det naturligtvis de troendes livsstil.
  Att patriarkatet härskat överallt och i alla tider ser jag inte som detsamma som att man självklart är våldsam, och grym mot sina egna barn .

 16. Anders Åberg skriver:

  Så om du eller dina anhöriga blir bombade, sprängda, torterade eller förödmjukade av amerikanska eller israeliska soldater har ingen effekt alls i sammanhanget, eller?
  "Kombinationen av att regelbundet förödmjukas, att bli skrämd och misshandlad bäddar för med sig en förtvivlans explosion av hat och våld" skriver du, visst, naturligtvis är det så, men tror du verkligen att den effekten bara uppstår när farsan är dum?
  Jag fattar uppriktigt sagt inte varför du så energiskt värjer dig från det uppenbara. IS fanns inte för 100 år sedan, fast patriarkatet i den muslimska världen var lika hårt. Staten Israel fanns inte heller då och inte heller USA,s krig med fullständigt överlägsna vapen för att stjäla oljan.
  Imperialismen var dock på plats, delade upp länderna mellan sig och lade redan då grunden för den misshandel och förödmjukelse som präglat västvärldens agerande i arabländerna sedan dess.
  Staten Israels bildande som västvärldens beväpnade vakthund i området trappade upp den här konflikten ytterligare och med moderna amerikanska vapen visade Israel att konventionell krigföring är en omöjlig väg för arabvärlden. Kapitulation eller terrorism framstår som dom enda återstående alternativen.
  Hade förhållandet varit det omvända, att arabvärlden invaderat USA och betett sig lika bedrövligt, så hade vi säkert till slut kunnat få se en amerikansk version av IS uppstå i det deras bibelbälte, men inte heller då hade religionen varit den huvudsakliga drivkraften.

 17. "Staten Israel fanns inte heller då och inte heller USA,s krig med fullständigt överlägsna vapen för att stjäla oljan."

  För fan Åberg; kom till dina sinnen! Ingen "stjäl" någon olja. Varken från Saudiarabien eller Irak. Högst betalande får oljan! Naturligtvis var Bush's krig en disaster. Men det är en annan historia. Han säger han lyssnade på Gud Och på Blair. Som också är galen. Som man är när man tror på saker som inte existerar.

 18. Anders Åberg skriver:

  Om man med våld, hot om våld eller med mutor tillsätter USA vänliga regimer i arabländerna och sedan lägger till dom stora amerikanska oljebolagens inflytande på oljepriset så tror jag nog det är mer än berättigat att säga att arabvärldens folk har bestulits på sina naturtillgångar. Frånsett Saudiarabien så är folk i nästan alla arabländer fattiga och dessutom utsatta för västvärldens destabilisering med påföljande krig. Det som med inhemsk kontroll kunde varit en källa till rikedom, ett gott liv och kanske mindre religiöst vansinne har i dom flesta fall förvandlats till ett elände för folket.

 19. En helt annan sak var när Irak (Saddam) efter 1:a Irakkriget tvingades avstå från 30 % av oljeintäkterna till Kuwait som kompensation för förstörda oljekällor.

  Vad jag vet är inte nuvarande bagdadregimen tvungen att betala US kostnader för 2:a Irakkriget.

 20. Lokatt skriver:

  Anders Å
  Aha, Israel är skulden till allt. Tillsammans med USA då. Puh.
  Det verkar inte som om vi når varandra så bra. Du gillar att tala om ekonomi och olja och otäck imperialism, jag är upphakad på barnuppfostran.

  Apropå pengar och Saudiarabien, islams tredje pelare Allmosan, vart tog den vägen? Jag är kanske dåligt insatt, men förutom miljoner till moskeer världen runt tycks det stenrika efterblivna landet inte vilja ge ett vitten till sina flyende, sönderbombade bröder i tron.
  "Det som med inhemsk kontroll kunde varit en källa till rikedom," skriver du. Jag förstår inte vad du menar. Israel och USA hindrar alltså muslimska länder att utvecklas, utan dem skulle de blomstra?

  Hur bromsande för utvckling är det att be fem gånger varje dag. undrar jag. Inte bara be, man ska hämta fram sin matta, ta av sig skorna, tvaga sig, rulla ut mattan, utföra ritualerna i den bestämda ordningen, rulla ihop mattan igen, så på med skorna, bära bort mattan. Fem gånger varje dag, extralångt på fredagen. Under bönen ska man vara helt koncentrerad på den högste – hade man strax innan precis varit på väg att lösa Fermats teorem måste man vifta bort alla tankar på problemet när böneutroparen kallar, något annat vore blasfemi.
  Slutar här, lite plötsligt, måste ut med hunden

 21. Anders Åberg. Här har du exempel på hur "inhemsk kontroll" (OPEC) manipulerar oljepriserna!

  http://www.bbc.com/news/business-30131386

  Man får allt vara en vänsterfanatiker för att se västvärldens "skuld" i dilemmat. Eller hur?

 22. Anders Åberg skriver:

  Lokatt. Om vi snackar IS, vilket jag trodde, så framstår barnuppfostran som en ytterst marginell faktor. IS mördarna kämpar främst mot andra muslimer med samma uppfostran.
  Att Israel och USA hindrar arabvärlden från att utvecklas torde väl vara ett av världspolitikens mest uppenbara skeenden idag, förstår inte hur någon kan missa det.
  Islam är som alla religioner inskränkt och korkad, men jag tror inte den på egen hand förmår hindra ekonomisk utveckling särskilt mycket.

 23. Anders Åberg skriver:

  Björn. Någon inhemsk kontroll värd namnet har nog aldrig existerat. OPEC har iallafall fram tills senare år styrts av regimer i direkt allians med USA eller positiva till västvärldens ekonomiska intressen. Numera kanske t.ex. Venezuelas mer självständiga hållning gör det lite svårare, men oljan säljs ju inte på någon fri marknad, OPEC är en kartell.
  Ditt sista påstående var mer än märkligt. USA invaderar Irak, USA bombar Libyen, USA beväpnar Al Quaida för att slåss mot ryssarna,USA stöder och beväpnar Israel, vars bosättningar,krig och rasism utmanar hela arabvärlden, USA stöder den religiösa extremistregimen i Saudiarabien osv. osv.. Måste man inte vara både blind och döv, eller kanske högerfanatiker för att inte se västvärldens skuld i dilemmat?

 24. Anders Å!
  Om inte oljan omfattas av en fri marknad utan är styrd av konsumenterna (västvärlden, vilket du påstår) hur kommer det sig då att Opec efter vilja kan reglera priset? De är ibland försiktiga och undviker att skjuta sig själv i foten; de vill inte orsaka recession genom att priserna går upp för mycket vilket händer när produktionen och därmed utbudet går ner. Det är en delikat balanseringsakt.

  Inbillar du dig verkligen att utan kartellen av producenter de enskilda länderna skulle ha haft större inkomster och färre koraner?

  För övrigt: Är det ”bra” eller dåligt att US bombar IS?

 25. Anders Åberg skriver:

  Prinsarna i Saudi gör nog inte mycket innan dom konsulterat Vita huset och det är väl åtminstone sannolikt att en oljemarknad utan en till stor del USA kontrollerad kartell och med mer inhemsk statlig kontroll av oljeinkomsterna som i dagens Venezuela hade gett arabvärldens folk en betydligt större del av sina egna naturrikedomar. Om USA och väst inte blandat sig i kontrollen av oljeländerna utan nöjt sig med att vara konsumenter, så hade vi säkert sluppit mycket av det kaos som präglar arabvärlden idag och motivationen att söka sig till extremistiska terroristorganisationer hade reducerats kraftigt.
  Vad gäller IS, så har dom själva agerat på ett sådant sätt så att det enda som återstår är att utrota dom och för första gången så tycker jag att det är bra att USA bombar. Det ändrar dock inget i analysen av själva orsakskedjan som lett till framväxten av IS.

 26. Abdul Aziz bin Abdul Rahman Al Saud sökte relation med UK inte med USA när det begav sig på 30-talet. UK nobbade, US klev in och på den vägen är det.

  Saudiarabiens oljetillgångar är lika "statliga" som Venezuelas.

  På vilket sätt är Opec US kontrollerat? Kan du googla fram några indicier om inte bevis? Vad jag vet ”kontrollerar” US, KSA bara genom att KSA vet att US är motorn i världsekonomin och att därmed oljepriset måste vara ”lagom”. Frivillig justering.

 27. Anders Åberg skriver:

  Saudi är en direkt allierad till USA med täta band mellan höjdarfamiljerna i respektive land, knappast jämförbart med dagens Venezuela. Exakt hur USA styr eller har styrt över OPEC vet naturligtvis inte jag, det sker så klart i det fördolda.
  ATT dom påverkar är väl däremot närmast en självklarhet, t.om. så självklart att bevisbördan hamnar hos dom som påstår motsatsen. OM inte USA försöker kontrollera oljeländerna, vad gör dom då med alla sina vapen i arabvärlden? För inte vill du väl slå i någon att dom anföll Irak för att dom hade massförstörelsevapen?

 28. "Exakt hur USA styr eller har styrt över OPEC vet naturligtvis inte jag, det sker så klart i det fördolda."

  Typiskt konspirationsflum. Kommer inte längre i den här tråden. Ha det!

 29. Lokatt skriver:

  Å Anders
  Nej jag snackade inte specifikt ISIS. Jag pratade om hela den heta potatisen islam (jag vet att det är farligt ). ISIS framfart ser jag som en ytterlighet, den yttersta toppen på isberget, om en sån ganska dåligt liknelse tilllåts. Som jag uppfattat det är kulturen i allmänhet hos muslimer våldsbejakande i en helt annan utsträckning än hos t ex hos oss och det tror jag i mycket stor utsträckning beror på den urgamla sedvänjan att förödmjuka och slå sina barn till lydnad. Precis så har ju även vi gjort, men vi utvecklas och läser helt andra böcker än den som av många anses ensam vara värd att läsa, eftersom "allt" står där och är för evigt rätt och riktigt.
  Att ISIS-mördarna främst mördar andra muslimer (än så länge) tycker jag stärker min tes. Är man uppfostrad till att darrande och ständigt kränkt hata, hatar man nog i princip blint och då hugger man halsen av dem som står närmast, (och spelar fotboll med likets huvud, se youtube).
  Jag tror att islam hindrar utveckling något alldeles enormt.
  Du tycker att islam "är inskränkt och korkad". Det låter som babyspråk för mig, som tycker att islam är förfärlig och farlig.
  Mitt intresse för kopplingen kulturellt betingad fysiskt och i synnerhet psykiskt nedbrytande barnuppfostran – och destruktivt vuxenliv, väcktes för många år sedan. Då ville jag veta vad i tiden som formade hysteriskt lyckogråtande heilare under andra världskriget. Jag kom fram till ett antal aha-n

 30. Lokatt skriver:

  Jag snappade upp, tyvärr bara lite, en disskussion om de Abrahamitiska gudarnas grymhet, som någon ville förklara med klimatet, och den geografiska placeringen. – Att det i en livshotande ständig hetta och ökentorka föds ett visst (grymt) förhållningssätt till livet. Jag missade tyvärr slutsatsen.
  -Men vi då, som väl måste ha varit på väg att frysa ihjäl mest hela tiden… Jo vikingarna var grymma, det var de.

 31. Anders Åberg skriver:

  OK, jag missuppfattade dig nog lite då, men även nu säger materialisten i mig att det inte alls är religionens fel i första hand.
  Kristendomen och Islam är ju väldigt liknande sagor med samma ursprung. Historiskt sett har kristendomen varit den brutalaste och värsta av dom, men i västvärlden startade industrialismen som krävde kunskap och utbildning av sina medborgare.
  Från att ha förts hit från muslimska länder efter "the dark ages", bla. via det tidigare muslimska Spanien och vidare till Florens i Italien, där renässansen fick sin början, fick vetenskapen en storhetstid utan like här i väst. Det blev också startskottet till att vi mer och mer ifrågasatte religiösa förklaringar, som ju inte alls stämde med vetenskapens nya rön. Sedan kom industrialismen och satte ytterligare fart på alltihop. Den processen hände aldrig i den muslimska världen för att där aldrig uppstod någon så stark drivkraft till nya ifrågasättande kunskaper. Industrialiseringen är den stora skillnaden och den ledde också till att vi skaffade effektivare vapen som b.la. användes till att erövra och stycka upp den muslimska världen. Hade industrialiseringen startat i Irak så hade sannolikt vi varit dom desperata religiösa fanatikerna.
  Vad vi kan göra nu för att få stopp på det religiösa vansinnet i många muslimska länder är att tygla våra egna makthungriga galningar, sätta tvångströja på Israel, antagligen avväpna dom och tvinga på dom ett fredsavtal som är rimligt även för Palestinier. Behandla muslimska länder som handelspartners och inte ingripa i deras interna angelägenheter mer än vi gör i andra icke oljeproducerande länder. Antagligen måste vi acceptera en krigsinsats mot IS, men sedan måste västvärldens soldater bort från den muslimska världen och den amerikanska militärmaskinen flyttas innanför USAs egna gränser. Först då kan arabvärlden på allvar kliva in i 2000 talet och om vi har tur sekulariseras med tiden. Att med våld eller andra metoder försöka tvinga på dom vår "demokratiska" livsstil är dömt att misslyckas, enbart genom ekonomisk utveckling och industrialisering kan dom ryckas upp ur sin medeltida tillvaro.

 32. Lokatt skriver:

  Oj vilken lektion, majjistern 😉
  Min första reaktion var kvinnlig – att jag nog inte kan ge mig in på att diskutera historiska sanningar eftersom jag inte är så bra på det, "jag var sjuk på den lektionen" så att säga. Men sen kom jag på att tänka som en man, alltså att bara braka på, bluffa och låtsas att jag kan allting! (Jag menar förstås inte dig specifikt Anders Å, men det har gjorts undersökningar..)
  "Sätta tvångströa på Israel", hur många tvångströjor ska de ha? Att leva under ständigt hot, det kan vi nog inte riktigt föreställa oss.
  Arabvärlden vill till varje pris ha tillbaka den här plätten sand och grus, fast de har hur stora öknar som helst fulla med olja(guld) och myrra och rökelse. Ingen storebror, Saudi, hjälper de arma palestinierna, som tvingats bo i tält sedan sextio år…
  I Finland finns ett område i Karelen som står rätt tomt, sånär som på får och grisar som bökar runt inne i vackra villor och trädgårdar i fullt förfall. Ryssland har snott åt sig marken, bara för att, på kul liksom.
  Karelarna fick fly hals över huvud. Inte en jävel "slåss för karelarnas rätt till sitt eget land" ingen startar ett "Ship to Karelen" etc.- Det är inte intressant. – Nämn Henning Mankell eller Dror Feiler så får jag frossbrytningar. -Vad är det med de här människorna?
  Beträffande Mankell så stämmer min tes angående traumatiserade barns formande till vuxen social snedtändning. Inga hugg och slag för Henning (vad jag vet), men på sätt och vis något än värre; hjälplös övergivenhet från den viktigaste människan i det lilla barnets värld.
  Gustaf Fröding övergavs också, gång på gång, av sin psykiskt sjuka mamma. Han blev galen.
  Hur kan man behandla muslimska länder som handelspartners vilka som helst, och inte t ex lägga oss i att kvinnor, mödrar, inte får närvara vid deras söderbombade barns begravning (se tidningsbilder på de sörjande männen) -kvinnor är generellt för smutsiga för det, och kanske har något av hondjuren just menstruation, ischiajamej, den ultimata fasan för de här gubbsen och deras pojkar.

 33. Anders Åberg skriver:

  Så länge Israel saboterar alla fredstrevare med t.ex. ockupationen av Gaza och sina rent kriminella bosättningar, man slänger helt enkelt ut palestinier från sina hem och snor deras egendom, så kommer vi ha ett permanent krig i området. Israel är en provokation mot arabvärlden genom sin blotta existens och kanske den sista kvarvarande apartheidstaten, men nu finns den där sedan 1948 och talet om att krossa staten Israel måste också avfärdas. Jag sitter inte på lösningen på den konflikten, men jag tror ändå att FN måste gå in med stor kraft och stoppa kriget, avväpna kombattanterna och garantera både Palestinas och Israels gränser. Det är första steget mot utveckling i området och jag kan fortfarande inte se någon annan möjlighet att förbättra läget, för både kvinnor och män, än ekonomisk utveckling.
  Det är den som har sekulariserat väst och nog den enda kraft vi känner till som kan åstadkomma sådan förändring. Vi skall naturligtvis stödja kvinnokampen i arabvärlden, precis som vi måste göra i resten av världen, men jag tror inte den kommer så långt utan att sekulariseringen tar fart.
  I Finland pågår inget krig, så det blir inte riktigt jämförbart, men jag kan hålla med om att Ryssland borde åtgärda dom dumheter som Stalin en gång begick.
  För övrigt så gillar jag både Mankell och Feiler och ship to Gaza är ett mycket bra initiativ i mina ögon.

 34. Lokatt skriver:

  De ortodoxa israeliska judarna som oftast har sitt ursprung i det efterblivna öst är en katastrof för staten. Gubbar i för små hattar som grips av panik och blundande med handen för ögonen börjar springa när en vacker flicka råkar gå förbi, och deras fruar i peruk som som sprutar ur sig små pojkar med glasögon och kindlockar. De är som jag ser det bokstavligen livsfarliga för Israel.
  Det diskuteras om de ortodoxa männen fortsatt ska få slippa göra militärtjänst. – Såklart ska de tvingas sluta med sitt heliga studerande av Toran, Mamma Mia viken hopplös tolerans för vidskepelse.
  Se filmen "Längst bak i bussen"! Lockbete: Den unga flickan som är huvudperson i denna dokumentär är mycket söt och har ett underbart vackert hår.

 35. Lokatt skriver:

  I Pakistan plågas just nu en björn halvt ihjäl av hundar, för kanske femte-sjätte och äntligen sista gången En blodtöstig publik vrålar hetsande åt misshandeln av det försvarslösa djuret där den under misshandeln med rep bundna björnens tänder först dragits ut (utan bedövning) och klorna slipats bort. Publiken jublar i extas. Jag har bild.

  Den här urgamla avskyvärda "sporten" hade naturligtvis inte existerat om inte USA och Israel varit där och lagt sig i, och tvingat den på de milda pakistanierna… Detta hänsynslösa och njutningsfullt grymma våldsdyrkande har de stackars imperialistiskt förslavade muslimerna tvingats på av västvärlden, eller hur Anders Å.
  Fy på oss, igen.

 36. Anders Åberg skriver:

  Oj, vad var det plaskade så högt? Kan det ha varit debattnivån som sjönk?

 37. Lokatt skriver:

  Du får själv komma fram till "vad var det plaskade så högt".
  Återigen: Är man uppfostrad till att hata njuter man antagligen också av att plåga djur. När våld genomsyrar den kultur man lever i, när grymhet är normalt och som i det här fallet upphetsande och kul, är något riktigt galet.
  Om jag får spåna fritt tolkar jag björnen som symbol för Abba (pappa) och hundarna som familjens barn. Att få dra ut de hemska tänderna på pappa – han som plågat syskonskaren från första stund – få klippa av hans klor, binda honom vid en påle och sen släppa de vilda bestarna på honom … Då jublar man när blodet stänker.

 38. Anders Åberg skriver:

  Ungefär som tjurfäktningarna i det kristna Spanien då.
  Du verkar vara en tvättäkta islamofob katten.

 39. Lokatt skriver:

  Jag är helt frisk och kry i knoppen, inte en fobi så långt ögat når!
  Du har nog inte uppfattat min tanke så bra, den att uppfostran formar människan. Allihop, alla, varenda en, inuiter, amerikaner, säfflebor, män från Haparanda, alla som heter Anders, alla har formats av sin uppväxt.

  I Spanien är det ofta hårda tag på ungarna. Machomännen där lär slå ihjäl en hustru/fästmö om dan . I Italien och Frankrike delar man ut snabba örfilar till barnen offentligt. i England hörde jag kvinnor fnissa åt svenska "sissies", alltså schyssta män som vägrar pryla sina barn. "Hi hi, är alltså allihop homosexuella?2 undrade de medlidsamt. En riktig karl ska naturligtvis slå små varelser som inte kan försvara sig…
  Men apropå "fobin" så har jag så många gånger kommit i kontakt med och hört om grymhet mot barn hos personer med muslimsk tro att jag noterat och reagerat. Ta bara den arma åttaåringen i Karlskrona som slogs ihjäl med brödkaveln, efter att hon fått slita ont hos de palestiska släktingarna tills hon vara bara skinn och ben. I skolan, när hon ibland var där, hade man sett blåmärken på hennes kropp och att hon var uselt klädd. Grannar hade sett henne barfota jobba i tvättstugan.
  Men ingen hade tagit tag i saken. Varför inte det? Min idé om det är att alla, skolpersonal, grannar, socialen, var rädda för sådana som du Anders, de var rädda för att bli stämplade som främlingsfientliga islamofober. Så de blundade. Jag kan inte föreställa mig att en vanlig svenneelev skulle kunna uppvisa så tydliga tecken på vanvård och prygel såpass länge utan att de blivit utryckning och fråntagande av vårdnaden om barnet.

 40. Lokatt skriver:

  En liten lustighet som omväxling: I sångtävlingen "Idol" skåpade den oborstade juryn ut en ung palestinaättlings kråksång rejält, med deras vanliga otrevliga stil, de tyckte att han skulle åka hem till mamma och fortsätta att sjunga där inför hennes beundrande öron, någon "Idol" kunde han inte bli.
  Killen käftade emot, och slutklämmen blev: "Ni är rasister!"
  Och så måste det ju ha varit eller hur Anders 🙂

 41. Lokatt skriver:

  Nej nu tar jag time out, inser förskräckt att jag skrämt bort alla andra. Sorry!

 42. Larva dit inte Lokatt! Att inte alla skriver betyder inte att ingen läser. Kanske bara blyga inför din underhållning! Fortsätt; sätt inte ditt ljus under skäppan som bibelläsarna säger. Nåt gott i boka!

 43. Anders. Ditt inlägg "Att ge bort sin kompetens gratis" har bara överskriften – ingen brödtext. Även om gratis inte särskilt generöst 😉

 44. Anders Hesselbom skriver:

  Det beror på om din webbläsare kan läsa Storify's embedded objects. Kör du den senaste versionen, och är den patchad? Fungerar direktlänken?

 45. Fungerar direktlänken?

  Aiwa!

 46. Lokatt skriver:

  Okej då.
  Men först på fest! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips