Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Diskussionen om jordens form pågår fortfarande

2020-01-26

Jag har under en kort tid varit medlem i facebookgruppen Flat Earth Sweden – Platt Jord (jag kan tyvärr inte länka dit), men blev dessvärre avstängd när jag började ge repliker. Jag tror verkligen inte att föreställningen att jorden är platt beror på att pannkaksfolket sitter på någon speciell evidens, utan att föreställningen kommer från psykologiska faktorer. Två ting som utmärker nästan alla plattjordare är 1) att de tror att den amerikanska regeringen konspirerar mot dem och 2) att jorden är skapad i sin nuvarande form av ett gudomligt väsen. Min karriär i facebookgruppen i fråga tog slut när jag försökte ge uttryck för detta, och jag har lärt mig läxan. På Radio Houdis facebooksida finns ett par dagsfärska skärmbilder från gruppen, och dessa kanske kan bättra på min bild av hur plattjordare tänker. Dessutom finns ett och annat naturvetenskapligt anspråk insprängt replikerna. Skärmbilderna är alltså inte mina, utan är ärligt stulna från min gamla podcasts facebooksida.

Om jorden verkligen snurrar, skulle centrifugalkraften slunga ut oss i rymden.

Står man nära jorden, är gravitationskraften starkare än centrifugalkraften, men ju längre från jorden man står, desto svagare blir gravitationskraften. Rent teoretiskt, om man fäster ett tillräckligt långt rep i jorden och sträcker ut det från jorden så skulle man kunna klättra på repet upp i rymden, för om repet är långt nog, kommer centrifugalkraften kunna ha ett starkare grepp om repet.

Hur tjock är jorden och vad finns därunder?

Anhängare av planetteorin behöver inte fundera på detta eftersom frågan för oss istället är: Vad finns utanför jorden? Nu ska jag i ärlighetens namn säga att ungefär 85% av det som finns utanför jorden fortfarande är ett mysterium, och även om vi fortfarande har fel om mycket, så är vi säkra på vissa saker: Utanför jorden finns ett vakuum, och andra solar med planeter. Resten kallas för tillfället för ”mörk materia”. I plattjordsmodellen vilar jorden på pelare. Fram till nyligen ansåg man att jorden vilade på sköldpaddor och elefanter, men numera anser man att jorden vilar på pelare. Det är dock en onödig hypotes.

Innan vi verkligen vet att jorden vilar på pelare (vilket vi aldrig kommer att komma fram till) har vi ingen anledning att blanda in några pelare, eftersom man då flyttar problemet från ”vad vilar jorden på?” till ”vad vilar pelarna på?” – pelare vars egenskaper vi inte vet något om!

Avslutningsvis vill jag säga att det finns en vädjan om att man ska börja om från början. ”Är det möjligt att du har haft fel om precis allt du tror dig veta?” Så är det naturligtvis, men som skeptiker gör vi antagandet att saker och ting är som de ser ut att vara – för att det verkar fungera!

Kategorier: Pannkaksfolket, Pseudovetenskap

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips