Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Djupadalsbadet i Kumla sexualiserar barn

2016-07-26

Idag skriver Nerikes Allehanda att en badvakt på Djupadalsbadet gav en tillsägelse åt en badgäst för att hennes femåriga dotter badade topless, vilket (av naturliga skäl) skapade irritation hos mamman.

Badhus har regler för hur man ska klä sig. Nuförtiden är det inget konstigt att vi har mer restriktiva klädregler för kvinnor än för män. Det ligger i tiden, och det har att göra med sexualisering. I de flesta västerländska länder handlar det om att endast män får visa brösten, men i mindre feministiska kulturer kan det handla om håret och betydligt mer hud.

Vad är det som kommer att hända om man inte har särskilda regler för kvinnor? Vilken konsekvens kommer att komma av att bikiniöverdel är frivillig, oavsett kön. Förmodligen ingen. Kvinnor är inte så hjälplösa när det kommer till att fatta beslut om sin klädsel som vi vill tro. Problemet ligger hos de återhållsamma männen, deras moral och deras sexualisering.

När muslimska män inte vill hälsa på kvinnor genom att skaka hand, handlar det om att man vill undvika det som man själv uppfattar som sexuellt laddat. När män inte vill exponeras för risken att behöva se kvinnobröst i badhuset, handlar det igen om att man undvika det som man själv uppfattar som sexuellt laddat. Och det är, inte helt oväntat, i kulturer som är mindre feministiska och mer restriktiva för kvinnor, man hittar de mest sexfixerade männen. Islamska Staten utgör ett extremfall.

Kumla Kommun kommenterar händelsen på Djupadalsbadet genom att säga att det troligtvis handlar om ett missförstånd.

– Vi har ett begränsat område, det kan därför vara svårt att vara för sig själv, därför har vi vår policy och trivselregel.

Reglerna ser ut så här:

Om du blir kränkt av bröst tillhörande en kvinna, är det den kvinnan problemet.
Om du blir kränkt av bröst tillhörande en man, är det du själv som är problemet.

Detta sätts på sin spets på Gustavsviksbadet i Örebro, där det är tillåtet att bada topless, oavsett kön, så länge ingen blir kränkt. Testa gärna att peka ut en kvinnlig badgäst som kränkande, och en manlig badgäst som kränkande, om du är nyfiken på hur olika regler och restriktioner på grund av kön ser ut i Sverige. Att vissa kvinnor lever under krav (formellt eller informellt) att beslöja sig, eller att vissa önskar separata badtider, är förluster för den progressiva feminismen.

Kategorier: Uncategorized

5 svar till “Djupadalsbadet i Kumla sexualiserar barn”

 1. Unknown skriver:

  Diskriminerande regel! Enligt DO i juni 2016 har alla rätt att bada toppless utan att någon ska försöka hindra det. Försöker någon hindra det riskerar den/de pådöljd från DO!!!

 2. Lokatt skriver:

  Verkligen? Utan att behöva ta hänsyn till att några blir kränkta alltså? Underbart. Ett steg framåt.

 3. Lokatt skriver:

  Läste lite på Humanistbloggen om önskemålet om "bönerum" på skolor. Min spontana tanke innan jag hann censurera den var: Kul! Där kan man stänga in sig ett tag ett par stycken och idka "bön" utan att någon lärare eller annan vågar störa…
  Jag vet ju inte hur ni fungerade på högstadiet men på vår skola stormade hormonerna, vi var ju tonåringar och ständigt förälskade i någon 😉

 4. Ostronmannen skriver:

  Ja Ulf och Humanisterna verkar ha drabbats av PKism bacillen. Nu ska de ha bönerum i konfessionsfria svenska skolor som ska betalas av skattepengar.
  En trebent hund kan räkna ut vem som kommer att utnyttja dessa bönerum.

 5. Lokatt skriver:

  PS
  Ni Humanister glömmer väl inte att gå med i Prideparaden?

  Jag kan inte förklara varför jag ser utkommenderade Komsomolvolontärer för mitt inre öga, tvångsmässigt flaggviftande och jättestolta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips