Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Dubbelmoral om sexuellt våld inom Svenska Kyrkan

2014-10-02

På Svenska Kyrkans blogg kan vi läsa om den internationella kampen mot sexuellt våld, men tittar man på hur kyrkan beskrivs utifrån, så ser vi att forcerat sex inte är skäl för uppsägning från prästämbetet. Man kan alltså inte ens leva upp till en moralisk standard som är självklar utanför kyrkan. Så det är kanske inte speciellt konstigt att man inte kan uttala sig principiellt om en så trivial sak som diskriminering på grund av livsåskådning.

Kategorier: Uncategorized

9 svar till “Dubbelmoral om sexuellt våld inom Svenska Kyrkan”

 1. Dilemmat är i vanlig ordning att text och handling är två olika ting. Lennart W försöker förtvivlat att blanda ihop sakerna i en intellektuell sörja, ett slags tolkningsföreträde för troende, men han är sååå fel ute.

 2. Någon censurerad har tydligen blivit putt på Patrik L. Ikonen liknar en dödsskalle….

 3. Anders. Hittar inget gammalt inlägg i din blogg där min kommentar naturligen kan gå in. Föreslår igen att du öppnar en obestämd "månadstråd"!

  Studieförbundet Näringsliv och Samhälle presenterar idag via media resultat av en undersökning gällande följderna av barnfattigdom och med relation till föräldrarnas utbildningsnivå. Det konstateras att risken att dö som barn är fördubblad i gruppen och att negativa prognoser efter psykisk sjukdom är tre gånger så stor i gruppen jämförd med prognoser för andra.

  Flera frågor uppstår vid genomläsningen. Vad är orsak och vad är verkan? Har vi en underklass i Sverige som "har sig själva att skylla" eftersom dess genuppsättning predisponerar dess medlemmar till elände? Inte möjliga att ändra med miljöåtgärder? Om envar i landet tillfredställs "efter sitt behov och sin förmåga" får vi då ändå dessa resultat? Är dålig utbildning orsakad av kognitiv oförmåga och dålig omsorg av barnen olika sidor av samma mynt? Är dumskallar också fysiskt defekta och därför mindre långlivade?

  Sådana obehagliga frågor är nödvändiga att ställa. Svaren är viktiga och måste ligga till grund för nödvändiga/möjliga åtgärder.

  Dessa frågor tycker jag är något för Förbundet Humanisterna att ta upp till behandling som komplettering till de vanliga lättviktiga – låt vara underhållande – spörsmålen.

  (Om någon oskyldig läsare undrar så meddelas härmed att jag har en oplockad gås Humanisterna!)

 4. Så här skriver Ulf Gustafsson på Humanistbloggen idag:

  "Jag är detta sammanhang mest glad över att Löfven inte sa 'trossamfund' eller 'religion' någon gång under regeringsförklaringen, utan istället sa 'riksdagsledamöter med olika livsåskådningar' – SecularismFTW"

  Kanske har han blivit influerad av Morgon Johansson den nye justitieministern? Som verkar OK trots sitt förflutna hos Humanisterna 😉

 5. Så här skriver en LeoH om Morgan Johansson på Humanistbloggen idag:

  "Var det inte han som tillsammans med Han Reepalu ansåg att Sverige skulle ha temporärt medborgarskap?

  Jomenvisst var det han!"

  Vad är det för konstigt med det? Provanställningar är vanligt förekommande i yrkeslivet. Borde vara obligatoriskt också när någon vill bli svensk!

 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

 7. Länken till artikeln i Dagens Medicin är klick-bar från inlägget i min blogg.

 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

 9. Verkligheten springer för det mesta ikapp de teoretiska ideologerna…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips