Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

”En ateist satt bredvid en liten flicka på ett flygplan”

2016-01-03

Låt mig bjuda på en rolig historia, saxad från nätet, skräddarsydd för att öppna upp för att Gud kanske trots allt finns, och att vi trots allt kanske kommer överleva vår egen död:

En ateist satt bredvid en liten flicka på ett flygplan.

Han vände sig till henne och sa: ”Vill du prata en stund? Flygresan går snabbare om man pratar med någon.” Den lilla flickan, som just börjat läsa en bok svarade den främmande mannen ”Vad vill du prata om då?”

”Åh, jag vet inte, vad sägs om att det inte finns någon Gud, himmel, helvete eller liv efter döden?” sa ateisten med ett finurligt leende.

”Ok” sa flickan: ”Det skulle vara intressant att prata om det, men låt mig ställa en fråga först:

”En häst, en ko och ett rådjur äter alla gräs. Varför bajsar då hästen klumpar, kossan stora blöta blajor och rådjuren små hårda kulor?”

Ateisten, uppenbart förvånad över den lilla flickans intelligens, tänkte ett tag och svarade:

”Hmm, ingen aning!”

Flickan sa då:

”Känner du dig verkligen kvalificerad att diskutera om Gud, himmel och helvete och livet efter döden om du inte vet ett skit?”

Ateisten kunde ha påpekat att djuren faktiskt inte har exakt samma diet eller matsmältningsmekanism, men inte ens om ateisten aldrig har hört talas om varken kor, rådjur eller hästar så haltar flickans resonemang: Förmågan att förstå argument för eller emot t.ex. himmel och helvete är ganska frikopplat från kunskap om hov- och klövdjurs matsmältning. En person som aldrig i hela sitt liv har sett ett rådjur, kan rent hypotetiskt hantera teologiska anspråk med bravur. Kunskap om den övernaturliga världen där himmel, helvete, Gud, Djävulen, livet efter döden, själen, änglar och demoner regerar, bygger vi inte på empiriska belägg hämtade från den naturliga världen. Det enda naturvetenskapen kan säga, är att det man normalt menar med Gud är en kraft som antingen inte finns alls eller endast finns bortom den verklighet vi existerar i (vilket i praktiken är samma sak). Därefter kan vi bara resonera, applicera logik, och skapa mer eller mindre rimliga hypoteser. Därmed inte sagt att inte flickan är väldigt intelligent för sin (för mig okända) ålder, men hon är fortfarande ingen filosof av rang.

Kategorier: Uncategorized

60 svar till “”En ateist satt bredvid en liten flicka på ett flygplan””

 1. Flickans skitprat (fast en halmgubbe) är ju roligt. Tron på livet efter detta är riktig bajs!

  GW Persson mumlade just i TV om vad han fann för troligt: Evig sömn eller ett moln på himlen. Han sa att det var lätt att välja…

 2. När det gäller GW…

  51:55 in i programmet deklarerar han att han kommer att få träffa farsan igen. Han vill sitta på molnet. Jag hoppas det är ett bärkraftigt sådant!

  http://www.svtplay.se/video/5661566/leif-gw-persson-min-klassresa/leif-gw-persson-min-klassresa-leif-gw-persson-min-klassresa-avsnitt-2

 3. Lokatt skriver:

  Historien om ateisten och flickan är stockdum i mina ögon. Och rätt typisk för hur jag uppfattar religiös "humor" och argumentationskonst.

 4. Lokatt skriver:

  Leif GW… vissa människor förlåter man nästan allt. Han tror på Gud ja, men han kommer ur såna förhållanden. Sorgligt med hans mamma, det var ju något allvarligt fel med henne som delvis förpestade hans uppväxt. Men han är modig, hur många erkänner sin kärlek till pengar och status, att man gillar att frottera sig med fint folk med gods och jaktgevär, att man tycker om att skryta med hur mycket pengar man har.?

 5. Lokatt skriver:

  Leif GW är en stor personlighet. Men jag undrar hur länge hans hjärta håller. Han erkänner ju också modigt att han periodvis dricker som en svamp, det syns minsann, både på magen och ögonlocken. Han är så underbart ärlig och frispråkig. Men historien om att var en Don Juan runt Stureplan när det begav sig tror jag inte på – hans utseende kunde nog bara en mor älska (vilket hon knappast gjorde). Fast det var ju inte han själv som skröt om alla erövringarna.. Systern hade rätt i att många kvinnor faller för en ömtålig, sorgsen och lite ömklig gestalt med utstående öron.. så det stämmer nog lite ändå !
  Det blir ett stort tomrum när hjärtat inte längre orkar pumpa runt.

 6. Ja nog blir det ett stort hål alltid…SVT har näsa för dokumentärer just on time…Transströmer, Brännström etc. Vi får hoppas att GW är ett undantag då…Synd bara att morsans version av relationen inte finns dokumenterad.-

 7. Lokatt skriver:

  GW:s morsa var nog ett barn av sin tid, hon var framförallt en martyr av rang, jag har läst "Gustavs grabb". Att skrämma upp sina barn genom ständiga ambulansfärder och falska näradöden-tillstånd är oerhört grymt. Att svekfullt lura till sig den unges dagboksanteckningar genom hemlig extranyckel… Jag förstår att han inte gick på hennes begravning.
  Att han idag har börjat undra över vad som format hennes hänsynslösa beteende och inte konstigt.

  I senaste "Människor och tro, Finns djävulen?") som jag bara lyssnade flyktigt till, var panelen överens om att man inte vet, att ingen vet, det går inte att förstå varifrån "ondskan" kommer.

  Bullshit, vill jag säga om det, visst vet man det!Bortsett från medfödda eller förvärvade hjärnskador och vissa förlossningsskador finns "ondskan" i uppväxtens miljö, från den sekund då barnet möter moderns blick (eller inte).
  Rota i Leffes mammas uppväxtförhållanden så ligger förklaringarna som ett trist pärlband där, säkert som amen i kyrkan.

 8. För mig framstår Gustavs grabb – inte boken, den har jag inte läst – som en föga sympatisk figur. Så för mig behöver han inte vara svenskt förlägen. Att vara ärlig behöver inte betyda sanningsenlig i objektiv bemärkelse; det finns många sätt att vilseföra sig. Men vi kan inte alla göra samma bedömning; det vore orättvist.

 9. Lokatt skriver:

  Ja även solen har sina fläckar.
  Gustavs grabb är ju också lite korkad ibland, som då när han sa att han sagt upp bekantskapen med vissa vänner som erkänt att de sympatiserar med SD. Dessa är inte längre önskvärda vid Leffes dignande bord, eftersom "jag har en dotter som sällskapar med en man från Gambia" (eller var det kanske att annat afrikanskt land.
  Det här med "professor" måste ju inte betyda att man tänker särskilt klart och bra, ibland bara att man armbågat? sig fram inom ett visst, mycket avgränsat område.
  Jag tror att Leif en dag framöver (om han överlever) kommer att känna sig lite dum inför sitt fördomsfulla avståndstagande från en viss grupp.
  – Har han förresten frågat sin jaktkamrater Rinner af Stolpe och von Pälskraage var de står i frågan.? Nä tänkte väl inte det heller 😉

 10. Zelma skriver:

  Jag tycker inte Leifs mamma verkar ha varit mer ondskefull än många andra mammor. Åtskilliga morsor har snokat i sina barns dagböcker och saker, det betyder inte att de är onda utan bara nyfikna och kanske oroliga. Ingen vet egentligen heller hur hennes hälsa egentligen var, många människor är asteniker, svaga till sin konstitution. Att planera att mörda sin mamma pga av detta och att fabulera ihop en dagbok där han låtsas ha kontakt med en psykiater som ställer diagnos på mamman är vida mer förfaret än att snoka i ett barns saker. Leifs skryt om den egna intelligensen är pinsam. Klassresor är ett darrigt företag med risk för urspårningar och Leifs förakt för den klass han kom från talar för sig självt.

 11. Zelma skriver:

  Historien om ateisten och flickan är ju påhittad ? Och det är nog en troende som hittat på den, för ingen fräsch snubbe skulle göra så där. Flickan är tillräckligt gammal för att kunna läsa men är tillräckligt ung för att kallas liten. Ingen person man stör för att plantera ateistisk livsåskådning hos precis. Flickans svar anger nyckelordet här: skit, dvs hon tycker snubben pratar skit som hon inte är intresserad av.

  Kom att tänka på programmet om Leif GW Persson. Han vill gärna sitta på ett moln efter döden. Det är den uppfattning om det eviga livet Leif har, sitta på ett moln. Puerilt! Vad får man sånt ifrån? Står det i Bibeln?

 12. Äh Zelma! Molnet är hans metafor för "himmelriket". Och en vanlig sådan!

 13. Lokatt skriver:

  Zelma
  Leif är ju faktiskt författare. då får man uttrycka sig poetiskt, jag tror inte han heller tror att det bokstavligen finns moln hållbara nog för hans lekamen.
  Men på gud tror han, det har han sagt.
  Om hans berättelse om mamman stämmer var hon osedvanligt grym. Att gång på gång skrämma barnet med sin plötsligt förestående död måste vara förödande för det, och sätta djupa och irreparabla spår.
  Asteni är en diagnos som aldrig existerat i verkligheten om man frågar mig. Den var populär på sextiotalet och en bit framåt hos folk som ville smita undan, vara "ömtåliga" och vila sig när andra jobbade. Idag finns inte asteni. Den har ersatts med fibromyalgi! 🙂

 14. Lokatt skriver:

  Jag har inte läst någon av hans deckare , endast självbiografin alltså. Jag klarar inte deckare, förstår mig inte på dem. De deckare jag tvingats läsa av sociala skäl, Mankells "Kinesen" och någon mer, har inneburit timmar av plåga. Därför vet jag inte vad i Leifs produktion som varit så himla bra att det gjort honom stenrik.
  Eller jo… jag Har läst något, om en polis som tyckte om korv tror jag. Gynters korvar på Karlbergsvägen har jag också ätit, gott! Jag läste ett kapitel kanske, puh.
  Inför deckare är jag som en autistisk person inför skämtsamhet och ironi, fattar inte poängen.
  Varför berättade jag det här. Ingen aning.

 15. Lokatt skriver:

  Zelma
  Jag vågar nu nästan inte förklara vad det var som retade upp en mobb på Magdalena Ribbings blogg, där några krävde att jag skulle "avslöjas" , avstängas och gud vet vad. Saken gällde födoämnesallergier. En frågeställare hade undrat om detta, hur man son värd tillhandahåller de rätta ingredienserna, hur man på det mest vördnadsfulla sättet skulle behandla gäster som inte tål tomater, inte kunde sitta vid ett bord där det fanns nötter i bordsgrannens efterrätt etc, (även andra tips om att inte ha blommor på bordet som kunde dofta, ej låta den överkänsliga sitta för nära en gäst som har en hund hemma eller som röker (utomhus).
  Jag skrev att jag bland mina papper har ett gammalt klipp från en läkarstämma där en forskare redovisar sina forskningsrön, att av de personer som själva varit allergiska mot ett visst födoämne (eller flera), var det endast en procent av dem (1 %) som verkligen var allergiska.Jag föreslog andra skäl till att "vara allergisk".
  Det blev ett himla liv! Saken verkade lika känslig som religion, politik eller barnuppfostran. Jag hade liksom trampat rakt ner i en termitstack.. det blev en brännande fortsättning! Så nu vet du.

 16. Lokatt skriver:

  "Som själva UPPGIVIT att de varit allergiska", skulle det stå.

 17. Zelma skriver:

  Jo, som sagt, det finns många som använder det där uttrycket, att efter döden sitta på ett moln. Och enda sysselsättningen lär vara att spela harpa. En numera pensionerad biskop sa att det är människor med en outvecklad tro som säger sådär. Hen hävdade att det är samma människor som föreställer sig Gud som en gammal gubbe med långt skägg.

  Det roliga med historien om ateisten och flickan är att hon på ett finkänsligt sätt talar om vad hon tycker om ateistens konversationsförslag: skit! Hon vill läsa sin bok istället.

 18. Zelma skriver:

  Lokatt 4 januari 20:53
  Jodå, asteni finns nu också. Jag råkar känna människor som är asteniska, de gör sitt yttersta för att orka med det vi kallar vardagliga sysslor, men de blir helt slut av det. Ofta har de skört skelett, artros och muskelbesvär, magkatarr, återkommande huvudvärk, migrän, migrän och åter migrän. Det fanns/finns gott om damer på Östermalm med asteni. De ligger i sängen mest hela dagen och känner sig säkert döende. Det kanske är genetiskt eller s.k. konversionshysteri, det spelar ingen roll. De känner sig så där emliga och kan naturligtvis inte hjälpa det, (kanske beror det på en hormonell obalans). Fibromyalgi är en diagnos som läkarna hittat på, som tidigare hette SVBK, men de kunde väl inte med att fortsätta använda den så då blev det fibromyalgi. Om man istället ansträngde sig för att finna ut vad det egentligen är skulle alla parter vinna på det.
  Jag tror inte att Leif har någon empatisk förmåga. Han är för uppfylld av sin beundran över sig själv och sin harm över en mor som inte var perfekt. Han har mer än 150 jakttroféer uppspikade på väggarna.

  4 januari 21:28
  Aha! Undrar varför de blev så arga? Men immunförsvaret är en knepig sak som inte på långa vägar är helt kartlagt.

 19. Lokatt skriver:

  Zelma
  Jag anade nog att du närmare skulle känna människor med asteni och fibromyalgi, (och allergi?) det var därför jag var lite skrämd inför att blottlägga min synnerligen kritiska inställning till dessa låtsasdiagnoser. SVBK, "SVider-och-Bränner-Kärring" vill dagens läkare lite generat låtsas att de inte känner till, (källa:jag själv.)

 20. Zelma5 januari 2016 00:44

  ”Han har mer än 150 jakttroféer uppspikade på väggarna”

  Jägare som skjuter vilda djur, kapar huvudena och dekorerar sina väggar måste ha en defekt, en feghet i karaktären. Djuren har inte en sportslig chans mot moderna skjutvapen. Detta ska jämföras med Sydamerikas eller Papua New Guineas huvudjägare som efter ett envig på lika villkor skar huvudet av sin fallne motståndare.

  Eller för den delen jakt på vildsvinsgaltar med handhållna spjut. Skulle vara intressant at se en video med GW eller Guillou fara omkring i buskarna med spjut som i den här videon (1 minut in i stycket):

  https://www.youtube.com/watch?v=-zCwBjCQqpY

  Jag tror inte huvudjägaren GW hade haft 150 väggdekorationer om jakten varit sportslig. Bah!

 21. Zelma skriver:

  Lokatt 01:15
  Ja, fast vad gäller de asteniska är det snarare deras anhöriga jag känner närmare. Jag tror man ska vara försiktig med att kalla något låtsasdiagnos, så länge man inte vet vad det handlar om måste man ju ha en benämning. Men eftersom du så säkert vet: vad är det de lider av egentligen, menar du? Hypokondri? Och i så fall, vad är det? Är det inte individer som registrerar varje förändring i kroppen på ett sätt som vi andra inte är känsliga nog att göra? Och i så fall, är inte det en slags sjukdom? Så kallad sjukdomsvinst kan man få av alla sjukdomar, inte bara av t ex hypokondri.

 22. Zelma skriver:

  Björn 05 januari 06:53

  Jag håller med dig till 100%!

 23. Lokatt skriver:

  Björn och Zelma
  Beträffande jakt"troféerna" så är det ett svinaktigt (förlåt, fina grisar) sätt att visa upp att man är en uppblåst och empatilös idiot. Jag blir fysiskt illamående över likdelar som prydnader.
  Om tvåhundra år kommer allt ha plockats ner, har någon ändå ett uppstoppat hjorthuvud på väggen likställs han, skändaren (alltid en han) med forna tiders upptäcktsresande som låtit sig fotograferas, leende med ett torkat människohuvud i handen.
  Folk som jagar för nöjes skull är det något allvarligt fel med (enligt min hemgjorda lista över diagnoser). När de försvarar sig med "oh det är så underbart att vara ute i den friska naturen" bekräftar de sin störning.
  Kanske känner Leffe att han skjuter sin mamma varje gång ett vilt faller för hans bössa. Men det är definitivt ingen ursäkt.
  Jaha, nu börjar jag tycka illa om Leif, och det är ert fel!

 24. Lokatt skriver:

  Hörde om nya numret av Charlie Hebdo: Omslaget pryds av teckning föreställande Gud-hybrid, alltså ett hopkok av beläten. Guden är nedstänkt av blod, ser belåten ut och håller en kulspruta i näven.
  Texten lyder: "Idag ett år sedan massakern. Gärningsmannen är fortfarande på fri fot".
  Underbart! Helt jävla sanslöst underbart.

 25. Lokatt skriver:

  Zelma

  Jag återkommer angående tant-diagnoserna. Dessa diskussioner brukar göra mig ovän med hela halva världen… så var beredd.

  Jag själv är inte undantagen inbillade sjukor, pinfärskt och aktuellt är hur jag "stängt av" min uppfattnings-och slutledningsförmåga när en filmbild visade Leif GW framför paraden av bockhorn på väggen.
  Jag "såg dem inte" därför att jag inte ville se, de störde min bild av den trevlige tjockisen.

 26. Zelma skriver:

  Lokatt
  Ingen fara, att diskutera diagnoser gör inte att jag blir ovän med någon. Halva världen kanske lider av det som inom psykiatrin kallas för konversionshysteri, dvs att man omedvetet gör om en psykisk åkomma till en fysisk. Psykisk sjukdom är ju skämmig och lättare då att ha ryggbesvär eller hjärtbesvär, men det är ändå fråga om sjukdom.

 27. Humanistbloggen har idag ett inlägg, "Kompatibilism", om den fria viljans vara eller inte vara.

  En artikel i Science Daily ger ett trösterikt (?) svar.

  http://www.sciencedaily.com/releases/2016/01/160104130826.htm

 28. Polisen i Köln har fått in ett stort antal anmälningar från kvinnor som nyårsafton blev antastade av ett stort gäng araber(Polisuppgift) i 18-35 årsåldern som systematiskt begick brotten.

  Tips till Humanistbloggen: Dessa vilsna unga män väntande på sina anhöriga tar naturligtvis ut sin frustration på de lyckliga unga kvinnorna som utan empati för de asylsökande, bara roar sig, obeslöjade som hororna där hemma. Borde inte det tyska Migrationsverket åtminstone ge frikort åt de arabiska ungdomarna till de lagliga bordellerna? Ungdomarna kan naturligt nog inte begäras kontrollera sig mot frestelserna.

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6339268

 29. Lokatt skriver:

  Jag är förbluffad över att saken rapporteras i ett svenskt nyhetsprogram, om "afrikaner och araber". Sånt sägs annars aldrig rätt ut, varje gång några arabiska barn våldtagit en svensk flicka åker locket snabbt på och skruvas åt, hårt.
  En chockad ung tyska berättade gråtande hur hon hunnits upp bakifrån, att man dragit upp hennes kjol och klämt henne på skinkorna. Arma.

 30. Lokatt skriver:

  Zelma
  Jag talar inte om några psykiska sjukdomar som man bör skämmas över och försöka dölja, utan om en sorts bedrägeri.
  Genom sin "allergi" kan man styra sin omgivning, man kan regera över ett helt flygplans alla passagerare, man kan skrämma oskyldiga och fullt friska barn till att kaskadkräkas av skräck bara de hör ordet "fisk" (det senare har jag upplevt på nära håll). Vanligt är att man blivit "allergisk" mot den gulliga hundvalp man spontanköpt till barnen men som börjat kissa på mattan, tjuta när den är ensam och äta upp familjens skor.
  Fibromyalgi och asteni är som jag ser det bluffdiagnoser som jag har erfarenheter av från nära håll.
  Att man sedan kan suggerera sig själv till de rätta symptomen är en lite annan sak.

 31. Zelma skriver:

  Lokatt
  "Fibromyalgi och asteni är som jag ser det bluffdiagnoser som jag har nära erfarenheter på nära håll."
  Hur då? Hur ser erfarenheterna ut?
  Problemet med dessa diagnoser och allergier är att det går inte att veta om t ex en allergi är 'äkta', så varför ta risken att någon avlider av t ex nötallergi? Det stora flertalet allergiker är naturligtvis allergiska, resten är sådant man får lämna där hän. De kanske någon gång fått en allergisk reaktion av något och blivit rädda för all framtid. För övrigt är all typ av manipulerande naturligtvis en psykisk åkomma och på så sätt också sjukligt.

 32. Notera dock att det inte var den svenske nyhetsuppläsarens egna ord som beskrev vilken nationstillhörighet som förövarna hade utan hon citerade ett heltyskt klipp. Men OK kanske en god början på ärlig journalistik i Public Service? Får se fortsättningen. Och hur Ulf Gustafsson i Humanistbloggen ska få till det! Jag förutsätter att betoningen där kommer att ligga på att inte dra förhastade slutsatser…

 33. Lokatt skriver:

  Björn
  Ja det var nästan så att jag hoppade högt i soffan. Kanske ett rent misstag, att någon helginhoppande nyhetsproducent/redigerare inte fattat att sånt här berättar man ju absolut inte.
  Eller så har ett paradigmskifte äntligen skett !

 34. Lokatt skriver:

  Zelma
  Det går att i mycket stor utsträckning veta om en allergi är äkta. De flesta går att testa, men kanske inte t ex "doftallergi (parfymer) "cigarettröksallergi", av förklarliga skäl.
  Efter att jag råkat hamna bland flera "allergiker" och jag av en slump läst artiklar om saken i Läkartidningen på mina ensamma lunchraster på sjukhusets nu nedlagda bibliotek blev mitt intresse för allergier lite av en hobby.
  Den lille pojke som led svårt av sin "fiskallergi" var lekkamrat till mina barn. Han, hans bror, hans mor,far och mormor kretsade ständigt kring denna inbillade sjuka som styrde familjens liv. Ibland måste han åka ambulans.
  En sur arbets"kamrat" förbjöd mig att använda min mycket diskreta eau de cologne, hon var så väldigt allergisk sa hon. Själv luktade hon sprit, och rökte sina cigaretter ute på trappan en gång i timmen (detta var på en turistbyrå).

 35. Lokatt skriver:

  Zelma
  När jag läste på komvux var mina klasskamrater en grupp rätt märkliga personer. En ganska vacker och mycket livfull kvinna led av svår fibromyalgi berättade hon för alla som ville lyssna. Hon var en "levnadsglad" sort på flera plan. Sin glittrande fysiska rörlighet förklarade hon med att hon medicinerade tungt. Som extra bevis för sin handikappande sjukdom angav hon att han fått en rekreationsresa till Kanarieöarna betald av något förbund för likasinnade. "Fibromyalgi" kan vara matnyttigt också.

 36. Lokatt skriver:

  I mina försök att komma in på Björns klipp hittade jag istället denna fantastiska nyhet:

  "Science News from research organizations
  Spanking children slows cognitive development and increases risk of criminal behavior, expert says"

  Fantastiskt! Att de har kommit på detta nu!(ironi)
  Vem blir förvånad över upplysningen. Inte jag.
  Fortsätt att forska på detta och sluta att leta efter "Den kriminella genen", snälla.

 37. Zelma skriver:

  Lokatt 12:07, 12:51.
  Ja såklart finns det oäkta allergier, pojken med fiskallergin hade väl förmodligen haft en allergisk reaktion av fisk någon gång och så har hela familjen blivit uppskrämd av det. Men hur vet du att han inte var allergisk? Sedan att det finns människor som tror att de har olika åkommor och vidhåller det, är väl bara att konstatera. Inte mycket att göra åt det så länge det finns något som heter sjukdomsvinst.

 38. Lokatt6 januari 2016 13:11

  Lokatt. Hittade du inte den här också? 😉

  http://www.bbc.com/news/science-environment-29760212

 39. Lokatt skriver:

  "404 – Page not found
  This might be because you typed in the web address incorrectly. Please check the address and spelling."
  Så här står det när jag kopierat adressen och går in. 🙁

 40. Lokatt skriver:

  Zelma
  Brottet är preskriberat så jag erkänner härmed: Jag serverade pojken fisk.
  Jag hade sedan länge anat att hans väldiga besvär var uttryck för något annat, andra allvarliga problem inom familjen som slapp åtgärdas eftersom allt intresse kunde riktas mot detta, konstruerade.
  Lugn, jag hade en läkare i hemmet, med väskan packad med antihistamin och allt man kan behöva vid allergisk chock.
  Brottet var inte direkt planerat, med när jag ropade in de hungriga barnen från trädgården till middag fick han också en portion fiskgratäng. Jag sa inte att rätten var gjord på torsk och ingen frågade, allihop bara slevade i sig och försvann ut till sitt kojbygge igen. Jag spanade som en indian länge på dem för att se om något konstigt hände, men nej, absolut ingenting. Såklart inte.

  I hemmet kunde inte någon i familjen äta fisk, för om bara pyttelitet matos skulle sippra ut från fiskgrytan kräktes pojken, ansåg man. Han kunde inte äta leverpastej eftersom det i den kan finnas "spår av ansjovis" etc.

  Idag har han egna barn, och en fru. Allihop lider av olika tabun kring mat, diverse allergier, "tål inte", glutenintolerans, laktosintolerans och annan överkänslighet. Mathållningen bör vara ett rent helvete, det som det ena barnet tål, tål inte det andra eller också är det frun som inte tål.
  Han vet inte att han åt fisk hos mig den där gången.

 41. Lokatt skriver:

  Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

 42. Lokatt skriver:

  Zelma
  Jag har blivit utkörd från den stora luftiga vänthallen på Bromma flygplats av en uniformsklädd myndig vakt, "Ni måste gå ut,folk kan vara allergiska". Jag skulle följa två barn till incheckningen och hade min mellanpudel i band. Jag gav mig inte utan diskussion förstås. För det är ju så att när jag flyger med min hund från samma flygplats, alltså har löst biljett för honom så är folks allergi tydligen bortblåst!

 43. Zelma skriver:

  Lokatt
  Så skönt att pojken klarade fisken. Allergi är en störning i immunförsvaret som innebär att människan kan bli allergisk mot allt möjligt. Vid något tillfälle hade ju pojken fått en allergisk reaktion mot fisk, kanske beror det på vilken sorts fisk det är, hur den är tillagad etc. Jag vet en flicka som fick en allergisk reaktion när hon åt råa lingon men inte fick det när hon åt lingonsylt. Likaså vet jag en man som inte kan äta råa persikor utan att få allergisk reaktion men som kan äta konserverade persikor utan besvär. Immunförsvaret är en knepig sak.

 44. Lokatt skriver:

  Zelma
  Efter att jag fått min gallblåsa bortopererad kunde jag fortfarande inte äta stekt ägg utan smärtor, däremot utan problem omelett, pannkaka och sockerkaka som ju innehåller mycket ägg, bara lite annorlunda processade.
  Dock plågade jag inte min omgivning med listor på vad de får bjuda mig på och inte (jag har även varit med om detta, ett halvt A-4 ark med önskemål/krav från extremt överkänslig gäst in spe).

  Vad jag är ute efter är inte något immunförsvar, utan hur hjärnans magi och strategi eller vad man ska kalla den kan ställa till det.
  Pojken som kräktes gjorde verkligen det hemavid, som en fontän och ofta rakt ner i sin brors tallrik. Brodern, en vacker och mycket begåvad pojke, lever inte längre.

 45. Lokatt 6 januari 2016 20:49

  “A genetic analysis of almost 900 offenders in Finland has revealed two genes associated with violent crime.
  Those with the genes were 13 times more likely to have a history of repeated violent behaviour.
  The authors of the study, published in the journal Molecular Psychiatry, said at least 5-10% of all violent crime in Finland could be attributed to individuals with these genotypes.”

  Lokatt! Hur var det där med fisken? 😉 Och hur är det med Kristians moonshine-produktion? 😉

 46. Zelma skriver:

  Lokatt 00:01
  När det gäller allergi kommer man inte ifrån immunförsvaret ur vilken aspekt man än vill diskutera. Det är exempelvis inte själva fisken man är allergisk mot utan något ämne i den och som i bästa fall kan förändras/försvinna beroende på vad man gör med den. En fiskgratäng t ex, har ju påverkats i ugnsvärme under lång tid tillsammans med andra ingridienser, medan en fiskbit som stekts hastigt på spisen kanske har kvar ämnet man är allergisk mot. Människor som inte klurar ut sånt är naturligtvis lika rädda att äta t ex fisk hur den än är tillagad. Det är förståeligt att man skriver listor att förhålla sig till i sammanhanget. Och visst är det bättre att vara försiktig än att riskera få en allergisk reaktion, som lär vara mycket otrevligt. Men jag menar att om man är bortbjuden som allergiker, eller för all del vegetarian, så ska man så långt det är möjligt själv stå för säkerhetsåtgärderna genom att ta med sådan mat man kan äta osv.

 47. Lokatt skriver:

  Va? Fisken? Och moonshine, ingen aning, har i alla fall inte blivit bjuden och det är nog tur..

 48. Lokatt skriver:

  Björn B
  Jag tror inte på det där med den finska genen! Det finns en hel del fusk inom forskningen, italienska plaststruphuvuden som blir organiska till exempel. En massa ära (och pengar) till den som hittat (hittat på) någonting fantastiskt.
  Det är priten som gör finnarna argsinta, om nån frågar mig 😉

 49. Lokatt skriver:

  Zelma
  Vad jag främst är ute efter är att pojken upprepat skrämdes och plågades fullständigt i onödan, och att sånt här nog sker lite här och där. (Läs om Münchausen syndrom by proxy t ex).
  Att ett barn kan börja kräkas så att säga på kommando tyder på att något inte står rätt till. Han var skräckslagen inför tanken att han kanske skulle dö precis när som helst, det var psykisk barnmisshandel helt enkelt. Den arme brodern dog ung, han kastade sig framför ett tunnelbanetåg. Oerhört tragiskt.
  Jovisst kan fisk "ändra sig" vid olika tilllagningssätt, men här handlade det om ifall den drabbade visste vad han åt eller inte. Historien är betydligt längre än så här, hela familjen är djupt störd.

 50. Lokatt 7 januari 2016 10:13

  OK, men det betyder då i alla fall att du har förstått mitt skoj om din fisk (allergitest) och Kristians hembränning. Ni är ju båda bördiga från östra grannlandet! Puh! För övrigt är jag själv allergisk mot allergiker och jag bränner hemma!

 51. Lokatt skriver:

  Haha Björn, min hjärna har inte riktigt knakat igång ännu, det blev sent igår. Priten var köpt, svårt att bränna i lägenhet.
  Då är vi i alla fall två som är allergiska mot allergiker 🙂 Nu ska jag gå och blondera mig, måste piggas upp.

 52. Lokatt 7 januari 2016 10:34

  Lokatt. På förekommen anledning…Allt går inte att avfärda. Allt är INTE noceboeffekter. Har själv med egna ögon sett hur – på andra sidan bordet – en tjej fick utslag direkt när hon åt jordgubbar. Min allergi är mot hypokondriker…

 53. Och förresten är ju noceboeffekter också verkliga och kan mätas. Nu har jag visst retirerat fullständigt 😉

 54. Lokatt skriver:

  Nej visst, allt är inte inbillning eller bluff.

  Jag själv fick en gräslig nässelfeber efter en svägerskas besök, hela överkroppen började klia, röda prickar växte mycket snabbt till fläckar som blev dallrande "blåsor" som flöt ihop, växte och blev ännu större. Efter en timme plus antihistamin hade allt lagt sig, försvunnit.
  Det var solklart att det var svägerskan som jag reagerade mot, en riktig ragata! Usch.
  När min son borrade in ansiktet i pälsen på sin katts mage och liksom snusade runt därinne blev han snuvig och (kanske, minns inte riktigt) svullen runt ögonen. Som barn blev jag prickig av röda godisklubbor, eller om det var gröna.
  Min dotter svullnade på tungan och i halsen en jul av paranötter, det var lite otäckt. Sen fick jag höra att det sannolikt inte var nöten som sådan som var boven, utan att paranötter ofta angrips av en (osynlig) mögelsvamp som inte alls är hälsosam. Liknande med vinkorkar ibland, jag fick lämna tillbaka en halvdrucken rödvinsflaska en gång efter smällande huvudvärk, personalen bekräftade: inte alls ovanligt med mögelangrepp på den lite konstigt luktande korken.

  Vad som stör mig är när folk fabulerar, och styr sin omgivning med hjälp av sina påhittade sjukdomar. Jag är överkänslig mot det. Kanske för att min mamma "fick migrän" när hon inte var nöjd med mig 🙁

 55. Zelma skriver:

  Ogilla allergiker? Nej, inte de riktiga i alla fall. Men jag ogillar starkt när arbetskamrater, affärskassörskor med flera, går till jobbet och är kanonförkylda. De nyser och hostar folk i ansiktet och förväntar sig få höra hur duktiga de är som går till jobbet fast de är sjuka. Stanna hemma istället för att smitta ner omgivningen!

 56. Lokatt skriver:

  Det intressantaste hittills för mig har varit hästallergikern som fick astma i fåtöljen framför teven när han tittade på trav. Och växtallergikern som fick röda utslag när hon steg in i ett rum med enbart plastblommor (med det visste hon inte).
  Detta var från rapporter publicerade i Läkartidningen.

 57. Lokatt skriver:

  Och folk som hostar eller nyser I Handen … äckligt!

 58. Det har alltid funnits papperskorgsdiagnoser i sjukvården. Med dessa menas att de har en oklar orsak samt en ännu oklarare prognos. SVBK (Svid-, värk- och brännkärring) är naturligtvis den äldsta och har de symptom, som namnet beskriver, men är sällan dödlig. Möjligheten till kausalitet med personlighet är omtvistad, men ganska klar. När socialstyrelsen förbjöd diagnosen kom Fibromyalgi. Också en skräpdiagnos med samma oklara mobila symptom. Nu finns ett antal till. Alla som arbetat med diagnostik vet vad det handlar om. Obestämd värk, som verkar stå emot de mesta behandlingar, och som inte kan påvisas med vanlig diagnostik. Allmän spändhet verkar vara en gemensam nämnare, med ansamling av mjölksyra. Själv har jag det av och till, men rationaliserar det med allmänt åldrande, alltså vådan av liv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips