Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

En kort kommentar om valresultatet

2022-10-01

Jag trodde att Socialdemokraterna skulle fortsätta att sjunka, men de verkar ha återhämtat sig till att vara ett 30%-parti, så som de varit under riksdagsvalen 2010 och 2014. Eventuellt kan uppgången i valet 2022 vara en Magdalena Andersson-effekt, men jag är inte säker. Socialdemokraterna har dessutom en fördel av att ligga i opposition, så de kan mycket väl klara av att hålla sig på minst 30% även under valet 2026.

Sverigedemokraterna förblir det enda parti som aldrig backat i ett riksdagsval, men jag tror att smärtgränsen för hur stort det partiet kan bli ligger någonstans kring nuvarande storlek.

På det stora hela har stödet för högerns regeringsunderlag (samma fyra partier som var högerns regeringsunderlag 2018, alltså M, L, KD och SD) ökat en aning, och det tror jag kommer att hålla i sig i takt med att nya väljare kommer in, eftersom generation Z är betydligt mer höger än dagens väljarkår. Möjligtvis kommer vi få se ett bakslag för högern om de lyckas bilda en regering som sitter under den annalkande finanskrisen.
Uppföljning kommer, både när vi har fått en ny regering och när opinionsmätningarna börjar rulla igen. Dessutom har vi val till Europaparlamentet om två år.

Kategorier: Politik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips