Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

En nation av förvuxna bäbisar

2015-05-16

En god vän till mig lämnade sociala medier för gott under peak hipstermat. Visst blev hon provocerad av att skäggiga personer med Apple-telefoner skulle fotografera sina pretentiösa matupplägg, som helt ärligt kunde vara ganska amatörmässiga mellan varven, och om man blir provocerad så är det helt rätt att avlägsna sig. Att hänga på sociala medier är inte någon mänsklig rättighet eller skyldighet, och på Internet kan ingen bestämma vilken information som finns tillgänglig. Kort och gott, passar det inte så får man gå någon annan stans.

Bilden kommer från Pictures of Hipsters Taking Pictures of Food.

Att matbilder inte är kränkande på samma sätt som annat kan vara, tror jag beror på matens tillgänglighet. Oavsett samhällsklass och oavsett ekonomi, den som har tillgång till Internet har också tillgång till mat, åtminstone för det mesta. Annat kan vara betydligt mer kränkande.

Var inte skeptisk! Vill du behålla dina vänner bör du inte vara skeptisk på sociala medier. Kritiskt tänkande är definitivt inte tillgängligt för alla. Alla personer vurmar för något, och kan därför bli mycket irriterade över skepticism. Motsatsen, bekräftelse, är en av Internets grundpelare, precis som katter och pornografi.

Berätta inte om din träning eller motion! En hälsosam livsstil är definitivt inte tillgänglig för vem som helst – det kräver vissa praktiska förutsättningar, ett visst intresse, engagemang, mind set och disciplin.

Själv hänger jag en del på sociala medier, och jag blir inte kränkt av varken mat, skepticism eller träning, men det finns annat provocerar. Och det är då det gäller att veta hur man ska hantera situationen, och det finns mer än ett rätt sätt. Du kan bita ihop och gå vidare, avlägsna dig eller rent av försöka vara glad för din medmänniskas entusiasm.

Idag pratas det som bekant en hel del om rätten att slippa bli kränkt, men även om den rätten är viktig så avses inte att man ska kunna närvara i alla tänkbara sammanhang och ändå rakt slippa bli exponerad för sådant man kan bli kränkt av. Om jag väljer att delta i sociala medier, äger jag fortfarande min rätt att slippa nedlåtande kommentarer om min person. Om jag blir kränkt av t.ex. mat eller träning, blir jag tyvärr tvungen att fatta ett vuxet beslut – stå ut eller avlägsna mig – det är den som vill få bort beteenden som egentligen inte är felaktiga som verkligen är kassa social media-användare. Nu tänker jag inte (ens) på de Apple-användare som måste säga något så fort Microsoft eller Windows nämns.

Vad sägs om detta?

”Jag har aldrig sagt att man inte ska träna. Jag menar bara att jag inte anser att man behöver varken skriva eller prata om det. Nej, inte om mat heller. Jag anser att allt sånt där, det är sjukvårdens grej. Sjukvård och folkhäloinstitut. De bör tillhandahålla rekommendationer, samt då erbjuda vård när man behöver det.

Jag vill liksom bara vara ifred. Jag vill slippa att hela tiden påminnas om att där finns ett ideal som faktiskt väldigt gärna vill bestämma över mig. Bestämma över hur jag bör se ut, vad jag bör ha på mig och till och med hur jag bör leva/äta/träna.”

Att ”vara ifred” är det nya svarta. Skribenten ska inte sluta läsa på de ställen hon läser, andra ska sluta skriva sådant som hon inte vill läsa! Och menar dessutom att detta är kopplat till hennes rätt att bestämma över sig själv! Men här kan den som skriver om träning faktiskt infoga en tirggervarning. Om jag någon gång skriver något skeptiskt på Facebook, så brukar jag inleda med att kort och gott skriva ”Triggervarning!” först, för då ger man alla en chans.

Det är svårt att inte tänka på USA där det med jämna mellanrum uppmanas till bojkott av olika hollywoodfilmer på grund av något olämpligt, där det olämpliga märkligt nog aldrig är illustrerat våld, utan hädelse, nakenhet, hudfärger eller ofrivilliga referenser till verkliga händelse. Hade det varit en bokläsande nation, hade man säkert uppmanat till bojkott av böcker… Eller förresten, hade man varit en bokläsande nation, så vore många saker mycket annorlunda.

Och i USA har man faktiskt diskuterat att även Universiteten ska ha triggervarningar. När ett ämne som upprör ska avhandlas, kan man varna eleverna så att den som vill avstå får chans att avstå. Det är inte bara träning och skepticism som kan vara kränkande, även fakta kan orsaka stora inre konflikter. Men även om man accepterar att sociala medier ska vara tillgängliga för de flesta, vänder sig faktiskt universiteten till personer som nått en viss mognad. Ibland måste man faktiskt bita ihop och vara vuxen.

Kategorier: Uncategorized

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *



En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips