Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

En önskan att försvara kolloidalt silver med polisens hjälp

2014-11-11

Ion Silver är ett företag som säljer kolloidalt silver, alltså vatten med silverpartiklar som spårämne. Fördelarna med att ta kolloidalt silver förklaras här i ett föredrag av Anders Sultan (som driver företaget i fråga). De viktigaste skälen är kolloidalt silver kan döda mikroorganismer utan att påverka våra celler (01:30), det är antiinflammatoriskt (03:34), hämmar allergi (03:42) och lindrar huden om man bränner sig på en giftig växt (03:50).

Enligt Livsmedelsverket behöver inte kroppen kolloidalt silver, och kolloidalt silver botar inga sjukdomar (speciellt inte cancer), men eftersom t.ex. Bodystore säljer produkten för 286:-/liter i halvlitersflaskor (eller 238:- om man köper literflaskan), är detta en marknad värd att bråka om. Som jämförelse kan man tänka på de avancerade stegen som krävs för att brygga en hipster-öl, som ändå kan säljas till ett literpris på blott 50-60 kronor. Kolloidalt silver handlar om pengar.

Som skeptiker kan det vara värt att belysa att de påstådda positiva effekterna kanske inte infinner sig. Och så sker också. Under rubriken ”Den kolloidala bluffen” (kolloidaltsilver.org) refuseras positiva påståenden som som associerats med produkten. Till produktens försvar presenteras inga motargument, men väl diskussioner om brott mot personuppgiftslagen, polisanmälan och juridiska konspirationer. Denna bild kommer från ett slutet forum på Facebook (samtliga repliker är skrivna olika personer):

Humanistbloggen har tidigare uppmärksammat kolloidalt silver:

Men jag tror att den bästa kommentaren om kolloidalt silver finns här: Så kolloidalt silver har inga positiva hälsoeffekter, vem kunde ana? Nu under eftermiddagen uppmärksammar även Nyheter24 hemsidan kolloidaltsilver.org och dess upphovsman, och som vanligt bjuder det på skräckblandad förtjusning när man läser kommentarerna.

Uppdatering 2014-11-20: Filmen ”Regeringsförklaring 2014” och kolloidalt silver

Kategorier: Uncategorized

10 svar till “En önskan att försvara kolloidalt silver med polisens hjälp”

 1. Mera hokuspokus!

  Regeringen vill nu att läkemedel med endast placeboeffekter ska legitimeras av Läkemedelsverket.

  Detta öppnar upp oanade möjligheter. Kyrkorna måste vädra morgonluft. Bön har positiva placeboeffekter. Vilket verk sak testa och utfärda intyg av de olika samfunden? Hur ska det redovisas? En tio-i-topp lista?

  http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2015/01/07/omstridd-medicin-kan-fa-gront-ljus/

 2. Anders Hesselbom skriver:

  Detta är verkligen skandal.

 3. Lokatt skriver:

  Har dom alldeles tappat förståndet?

 4. För det första pekar det på den brist på allmänbildning, som kännetecknar politiker idag, för det andra på viljan till önsketänkande och vidskepelse, som kännetecknar den allt mer obildade svenska befolkningen. PISA talar inte i nattmössan. Allt fler tror på jultomten och Humanistbloggen tycker det är bra…..

 5. Loppet tydligen inte kört ännu. Kanske något för Humanisterna att ta fasta på. Anders H med Sturmark borde bedriva lobbying innan för sent. Se reviderad artikel:

  http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2015/01/07/omstridd-medicin-kan-fa-gront-ljus/

 6. Angående tråden i Humanistbloggen om elöverkänslighet:

  För att belysa bristen på förmågan att tänka logiskt hos vår nemesis Lindenfors ta del av hans resonemang 2015-01-21 11:42:

  ”Placebo är ingen restpost, det finns bra fysiologiska förklaringar till många placebo- och nocebo-respons. Det går utmärkt att använda sig av sådan förståelse för att lindra sjukdomstillstånd. Som Daniel W skriver handlar det mycket om omhändertagande och att bli lyssnad på. Däremot handlar det *inte* om mångmiljonbelopp på åtgärder som inte gör någon skillnad.”

  Så Lindenfors erkänner att placeboeffekten existerar, är bra och kan användas men om den kostar miljoner är det "åtgärder som inte gör någon skillnad". Så ju mer el-saneringen kostar desto lägre placeboeffekt tycker han.

  Troligen är det precis tvärt om!

  En helt annan sak är att all behandling måste vara kostnadseffektiv och det utesluter förstås "elsanering" för att uppnå placeboeffekterna.

  Vet någon förresten om noceboeffekterna kan döda en människa? Vad händer om en "elöverkänslig" person förs in i tuben och utsätts för magnetröntgen?

 7. När någon dör på riktigt under en "mock execution" är det då noceboeffekter? Exempel:

  http://www.snopes.com/horrors/gruesome/execute.asp

 8. Lokatt skriver:

  Hih!
  Ja jag har hört om nocebo som dödat! Hört, alltså.
  Det gällde ursprungsbefolkning, riktigt ursprunglig, kanske var det i djungeln någonstans i Sydamerika, där medicinmannen/byäldsten satt onda ögat på en (ung) person som anklagts mot ditt nekande för någon förbjuden gärning: Om han ljög skulle han efter en tid dö.
  Vilket han också ska ha gjort. Dett skulle inte ha varit en engångsföreteelse.
  I den här fördömelsen ingick att de övriga byborna vände honom ryggen, frös ut honom som om han var spetälsk.
  Man anar att delaktigheten i gruppen handlade om liv och död i kretsen av det enda liv han kände till – han kunde t ex inte ta tåget till Rio och börja på universitetet, eller drömma sig bort i tevesåpor , utan nocebo-onda ögat lät honom tyna bort och försvinna.
  Jag tror på nocebo. Under för nocebo gynnsamma förhållanden.

 9. Jag också. I Västafrika – där jag jobbade i tidernas begynnelse – satte medicinmännen "spell" på misshagliga. Med letalt resultat…berättades det då och då av vara jobbare.

 10. Lokatt skriver:

  Ett annat exempel som skulle kunna ses som nocebo-resultat är när den ena parten i det gamla paret som levt tätt sammansvetsade i många år dör. Efter ett halvår eller mindre, dör inte sällan också den andre. Inte konstigt egentligen, att tomheten och sorgen blir övermäktig.
  – Men ändå lite underligt, att man liksom kan uppmana sig själv: Dö! Det är dags nu.

  En period städade jag i hemtjänsten hos ett urgammalt skånskt par. De låg och höll varandra i hand på dubbelsängen, och sjöng psalmer med brutna gammelfolksröster. De log så vänligt och lyckligt, jag blev helt tagen. Vet inte hur det gick sen, vem som dog först.
  Hoppas båda dog på i precis samma sekund.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips