Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Erik Ullenhag… Jag saknar ord

2014-01-26

Att genom dop göra sitt barn till medlem i en konfessionell organisation, utan barnets medgivande må vara hänt. Jag accepterar detta eftersom kyrkan accepterar att man träder ut om det inte passar. För integrationsminister Erik Ullenhag är detta varken mer eller mindre problematiskt än vad omskärelse är, helt utan att problematisera över varken övergreppet, dess konsekvenser eller dess varaktighet. Och precis som alltid försvaras övergrepp med pseudovetenskap och anekdoter.

Jag har aldrig träffat någon vuxen man som upplevt att omskärelsen som ett övergrepp. Ingreppet är inte särskilt omfattande och föräldrar har rätt att uppfostra sina barn enligt den tro och tradition som de tillhör.

Detta är otroligt korkat, men jag kan försvara Ullenhag eftersom jag vet att politiker ibland uttalar sig om saker de inte vet något om. Det borde vara absolut självklart att man inte skär i någons könsorgan utan medicinska skäl. Att du har en religion är ditt eget problem.

Bilden är tagen av Anders Henrikson.

Kategorier: Uncategorized

19 svar till “Erik Ullenhag… Jag saknar ord”

 1. Att med anekdotiskt beskrivna upplevelser av något som inte har hänt motivera ett ställningstagande i ett faktaärende är så nära en omyndighetsförklaring man kan komma som vuxen person. Men nu är ju inte Ullenhag vuxen, inte särskilt vältänkande heller, vilket istället gör mig fundersam till att denna inkompetens är ett resultat av vad PISA beskriver…

 2. Geir skriver:

  Som en omskuren amerikan… Jag kan tyvärr bekräfta att jag inte heller känner omskärelsen som jag utsatts för när jag var bebis som övergrepp.

  Dock var jag bland minoriteten i USA som absolut *INTE* ville det skulle ske min egen son när han föddes där. Jag kommer så väl ihåg hur överraskade och glada läkarna och sjuksyrrorna var när vi sa att vi inte ville det. De tyckte också att det var helt barbarisk.

  Nu är det inte så att jag vill försvara Ullenhag, men jag vill dock poängtera att det han säger här är absolut enligt normen i USA fortfarande.

 3. Anders Hesselbom skriver:

  Nej, ett onödigt ingrepp som görs av en kvalificerad läkare, är inte mycket annat än ett onödigt ingrepp. Men det är en klen tröst för dem som helt i onödan får medicinska men för livet, eller rent av förlorar sitt barn. Alla som gnager förhudar är inte läkare.

 4. Geir skriver:

  Fast, uttalade han sig här inte över det som sker på sjukhuset? Hur många barn (om nån) dör pga omskärelse? Har aldrig hör talas om det. Att en rabbin med herpes, dock, har hört talas om.

  Som sagt jag är *EMOT* omskärelse på alla sätt och vis, men accepterar att det är nåt som man kan dividera om här i Sverige, men inte i USA. Inte än.

 5. Anders Hesselbom skriver:

  En handfull barn dör, vilket är försvinnande lite, men man kan tycka att varje barn är en katastrof. Judar är mer benägna att ta denna risk, muslimer är mer benägna att använda den gemensamma vården för sitt religionsutövande. Eftersom Ullenhag försvarar just religiös omskärelse, utan annan urskiljning, förutsätter jag att han är okunnig eller är beredd att betala priset.

 6. Geir skriver:

  Har du länk till statistik där barn har dött pga omskärelse på ett sjukhus i ett i-land som tex USA?

 7. Anders Hesselbom skriver:

  Jag tror inte USA är speciellt drabbat. Jag har ingen statistik, och jag är dessutom rätt säker på att de rapporterade fallen inte innefattar USA. Men givetvis sker dödsfall även i länder med tillgång till sjukvård bland de som sysslar med rituellt avlägsnande.

 8. Christer Brodén skriver:

  Nu måste jag göra som ulven, dra på mig fåraskinnet och bli frisinnad folkpartist. Då är jag en religiös sådan, som lusläser Bibeln (särskilt Galaterbrevet) och läser lusen av Ullenhag och de okristligt ogudaktiga amerikanerna.

  "Hör på vad jag säger er, jag Paulus: om ni låter omskära er har ni ingen nytta alls av Kristus" (Gal 5:2 i NT81). Den Heliga Skrift fortsätter så här: "De borde skära av sig alltihop, dessa som sprider oro bland er" (Gal 5:12).

  I 1917 års Bibel lyder samma verser så här: "Se, jag säger eder, jag Paulus, att om I låten omskära eder, så bliver Kristus eder till intet gagn." och "Jag skulle önska att de män som uppvigla eder läte omskära sig ända till avstympning."

  Aposteln totalförbjuder omskärelse, det är som att skära bort Kristus, och uppmanar i Den Heliga(!) Skrift var och en som talar mot förbudet, att …

  Bäst att tystna, så att inte Anders måste censurera mig.

 9. Anders Hesselbom skriver:

  Är du på jakt efter censur, kan jag tipsa om Kristdemokraterna.

 10. Shere Hites lärjunge skriver:

  Hur många är ärliga & sakliga kring sexfrågor?
  Finns det någon man som erkänner brister i sexlivet?
  Vilken normal karriär snubbe vågar utmana minst 2 världsreligioner?
  Om nu onani är positivt för pojkar, varför säger småkillarna från Mena i Rinkeby tvärtom vid intervju?
  När samma fråga ställs till svenska pojkar är svaren annorlunda.
  Hur kommer det sig att könstympade tjejer i Sverige endast finnes i omskurna mäns communities?

 11. Lokatt skriver:

  Ja det är ett PISA-resultat. Så ofantligt korkat och så obehagligt grymt detta "föräldrar har rätt.." att skära sönder sina barn därför att de själva är vidskepliga. Avskyvärt.

 12. Lokatt skriver:

  Just det där med "gnager" – åh dessa gubbar som ska dit till den lille vrålande pojkens sönderskurna snopp med sina bloduppsugande åldringsläppar – kan något bli mer perverst?

  Jag syftar på traditionellt judiska stympare. Bara hoppas och ber att inte även den amerikanske kirurgen känner lust att få suga på liten hjälplös gosses blödande pillesnopp. Över min döda kropp skulle någon komma åt att skära i min son.

 13. Lokatt skriver:

  Anders H
  Har jag hamnat i onåd? Fick meddelandet att mitt senaste inlägg här väntar på att godkännas… men det finns inte någonstans ..? Inte godkänd.? 😮

 14. Anders Hesselbom skriver:

  För att undvika att spam-robotar kommenterar, är en sida öppen för kommentarer i endast 300 dagar. Därefter går de till mig för moderering.

 15. "Judar är mer benägna att ta denna risk, muslimer är mer benägna att använda den gemensamma vården för sitt religionsutövande"

  I mina öron kryptiskt. Kan du utveckla?!

 16. Lokatt skriver:

  Det verkar nästan som om Patrik L jobbar på att kanoniseras.?

  På Humanistbloggen vågade sig några kommentatorer på att ifrågasätta att källarmoskébranden i Eskilstuna var ett "attentat", förmodat utfört av någon stygg rasist/islamofob. Hittills verkar det inte alls vara så, troligen var det en olyckshändelse, kanske orsakad av slarv eller kuturförbistring.
  Patrik L försvararar sig harmset, riktigt likt själva han Jesus Kristus:

  " I så fall har jag alltså gjort mig skyldig till det fruktansvärda brottet att ha uttryckt medkänsla och gett stöd åt människor som trott sig vara utsatta för ett attentat precis när de känt sig som mest utsatta. Och detta kritiserar ni mig för? Maken till omänsklighet ni uppvisar med detta. Skäms på er. Det är exakt sådant jag vill arbeta emot.

  2014-12-28 22:55

 17. "Attentatet" var manna från himlen för Patrik L Det har varit en lång torka; "Rasisterna" med moderaterna vill ha bättre kontroll av invandringen; nya lägen. Därför skyndade sig PL frustande att fördöma det som i förstone verkade vara ett attentat.

  Hastigheten med inlägget avslöjar motivet; att som storsvensk visa att minsann vi är inte alla rasister! Lite snopet nu då. Men vad fan; vi springer alla på pumpen ibland! Kanske malmöbränningen är mera matnyttig?

 18. Det brann i Eslöv, inte Malmö. Där small det i stället…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips